Kiełbasa słoikowa
- Łopatka wieprzowa (500 g)
- Boczek wieprzowy bez kości (250 g)
Przepis na kiełbasę słoikową krok po kroku
Mięso pokrój na mniejsze kawałki i zmiel je w maszynce do mielenia mięsa na grubych oczkach.
Do mięsa dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (wedle uznania). Mięso wyrabiaj ręką, aż stanie się kleiste.
Następnie mięso włóż do czystych i wyparzonych słoików (do 3/4 ich wysokości). Napełnione słoiki zakręć.
Na dnie dużego garnka wyłóż bawełnianą ścierkę i wlej zimną wodę. Następnie w garnku ustaw słoiki, aby nie dotykały się. Do garnka dolej wodę, tak, aby słoiki wystawały nad jej powierzchnię.
Wodę w garnku zagotuj i od momentu jej zagotowania słoiki wekuj przez około godzinę.
Słoiki pozostaw w wodzie do ostygnięcia i następnie wyciągnij je z garnka.
Kiełbasę podawaj jako dodatek do pieczywa.
-
Karkówka w słoiku
-
Mięso w słoiku z galaretką
-
Pasztet w słoiku
-
Boczek w słoiku
-
Zylc
-
Kiełbasa w słoiku
-
Mięso mielone w słoikach
-
Mięso mielone w słoiku
-
Tuszonka w słoikach
-
Szynka w słoiku
-
Mięso w słoikach pieczone
-
Smarowidło z mięsa w słoikach
-
Gulasz do słoika
-
Golonka w słoiku
-
Klopsy w occie
-
Smalec z mięsem w słoiku
-
Mięso w kawałkach w słoiku
-
Mielonka w słoiku po staropolsku
-
Mięso w słoikach
Więcej informacji na temat kiełbasy słoikowej
Kiełbasa słoikowa z galaretką to doskonała propozycja na smaczny dodatek do chleba. Swojska kiełbasa w słoiku świetnie sprawdzi się również jako potrawa na spotkaniach rodzinnych czy ze znajomymi. Będzie również doskonałym pomysłem na smaczne danie na wiejski stół weselny. Przepis na kiełbasę słoikową jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby go wykonać. Do przygotowania własnej roboty wędliny w słoiku potrzebujesz następujących produktów spożywczych: łopatki wieprzowej, boczku wieprzowego bez kości, pieprzu, majeranku, oregano, czosnku oraz soli do peklowania. Produkty te są ogólnodostępne w większości sklepów oraz przystępne cenowo.
A więc jak zrobić kiełbasę słoikową z łopatki? Mięso zmiel w maszynce do mielenia, następnie dodaj przyprawy i wyrabiaj ręką do uzyskania kleistej masy. Następnie mięso włóż do wyparzonych słoików i dobrze je zakręć. Słoiki gotuj w garnku wyłożonym szmatką bawełnianą. Słoiki wekuj przez około godzinę. Po tym czasie słoiki wyciągnij i pozostaw do wystudzenia. Wędliny domowe podawaj jako dodatek do pieczywa.
Boczek wieprzowy zaliczany jest do produktów wysokokalorycznych. Jest to mięso zawierające spore ilości nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu. Dostarcza do organizmu również białka pochodzenia zwierzęcego oraz niektórych witamin z grupy B. Aby wybrać świeży boczek upewnij się, że ma on kolor ciemnoróżowy z przerostami tłuszczowymi. Boczek w kuchni polskiej najchętniej wykorzystywany jest do przygotowania wędzonek lub jako potrawa na grilla.
Podsumowując ta domowa kiełbasa słoikowa to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kanapek. Idealnie smakuje z dodatkiem świeżych warzyw. Dodatkowo wędlinę tą możesz podać na świąteczny stół lub na spotkaniach rodzinnych. Produkty użyte do jej przygotowania są przystępne cenowo oraz dostępne w większości sklepów - dlatego warto wypróbować naszego przepisu. Kiełbasa słoikowa jest prosta w przygotowaniu, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni.
Alergeny w kiełbasie słoikowej
Lista alergenów dla kiełbasy słoikowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kiełbasę słoikową
Wartości odżywcze kiełbasy słoikowej
Kiełbasa słoikowa z galaretką to doskonała propozycja na smaczny dodatek do chleba. Jest to jednak potrawa zawierająca spore ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego uważaj na jej nadmiar w swojej diecie.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.