Kiełbasa po węgiersku

Opublikowano: 27.11.2021 r., 22:50 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Smażona kiełbasa z papryką
Kiełbasa po węgiersku
Kiełbasa po węgiersku to danie, które Cię nasyci na długie godziny i rozgrzeje od środka. Dlatego świetnie sprawdzi się jako obiad lub kolacja w zimne dni.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
248 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Kiełbasa domowa - 3 sztuki (300 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (20 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Papryka czerwona - 2 sztuki (240 g)
  • Cukinia - 1 sztuka (300 g)
  • Pieczarki - 2 garści (120 g)
  • Pomidory w puszce - 1 puszka (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryczka chilli świeża, papryka wędzona, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na kiełbasę po węgiersku krok po kroku

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.

Zeszklij drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Na patelnię dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki kiełbasę i podsmażaj.

Następnie dodaj przekrojone na pół pieczarki, paprykę w słupki i cukinię.

Wszystko krótko podsmaż i dodaj pomidory z puszki.

Dopraw do smaku i podsmażaj przez 10 minut.

Jak oceniasz przepis na kiełbasę po węgiersku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób

Więcej informacji na temat kiełbasy po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku to potrwa, która należy do kuchni węgierskiej. Charakteryzuje się wyrazistymi przyprawami, które nadają potrawie pikantnego posmaku. W węgierskim daniu nie może zabraknąć cebuli, papryki i mięsnego akcentu. W naszym przypadku będzie to kiełbasa. Nie ma znaczenia, jakiego rodzaju użyjecie, każda będzie dobra.

Jak się domyślacie kiełbasa po węgiersku tak samo, jak leczo już nie jest znane tylko na terenie Węgier. Danie stało się popularne, także w Polsce i u naszych sąsiadów, czyli w Czechach, w Niemczech i na Słowacji. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na kiełbasę po węgiersku w sosie pomidorowym, która idealnie sprawdzi się na obiad.

W mojej wersji oczywiście nie zabraknie aromatycznej cebuli, która nada potrawie smaku, jako mięsny dodatek sprawdzi się lekko pikantna i twarda kiełbasa. Dodam moje ulubione, a jednocześnie charakterystyczne warzywa, czyli cukinię, paprykę i pieczarki.

Przepis na kiełbasę po węgiersku sprawdzi się jako pomysł na rozgrzewający obiad lub kolację w gronie przyjaciół czy rodziny. Chłodne wieczory zbliżają się wielkimi krokami dlatego postaw na smaczne i sprawdzone przepisy, które nasycą Cię i Twoją rodzinę na długi czas. Jak zrobić kiełbasę po węgiersku?

Danie jest niesamowicie dobre, ale też szybkie. Przekonaj się sam.

Wystarczy, że na patelni zeszklisz cebulę, po chwili dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę i smaż. Dodaj pokrojone w mniejsze kawałki warzywa, całość dopraw do smaku. Postaw na aromatyczne i lekko ostre przyprawy – czerwona ostra papryka, czerwona wędzona papryka, czarny pieprz i odrobina soli. Przykryj patelnię i duś warzywa do momentu, aż będą miękkie. Podczas duszenia wytworzy się sos, do którego dodaj pomidory z puszki i dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz mieć bardziej myśliwską wersję leczo, zamiast pomidorów możesz podlewać warzywa i kiełbasę bulionem warzywnym lub wołowym, a później delikatnie zaciągnąć sos. Wykorzystaj do tego odrobinę mąki, którą dokładnie wymieszaj z wodą i dodaj do sosu. Po chwili zagęści się i będzie miał idealną konsystencję, która połączy wszystkie warzywa z mięsem.

Skoro już znasz mój prosty przepis na kiełbasę po węgiersku, która jest niesamowicie pyszne, przygotuj danie samodzielnie.

Alergeny w kiełbasie po węgiersku

Lista alergenów dla kiełbasy po węgiersku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kiełbasę po węgiersku

Wartości odżywcze kiełbasy po węgiersku

na 100g gotowej potrawy

Danie możesz przygotować także w wersji wegetariańskie bez mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
99.51
248.77
Białko (g)
3.40
8.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
5.60
14.00
Węglowodany przyswajalne (g)
4.34
10.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.26
3.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
7.48
18.70
Tłuszcze nasycone (g)
2.64
6.59
Tłuszcze nienasycone (g)
4.84
12.11
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.33
8.33
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.51
3.78
Tłuszcze trans (g)
0.05
0.12
Cholesterol (mg)
12.20
30.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
31.65
79.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
31.36
78.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.35
Witamina E (mg)
0.70
1.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.60
4.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.51
3.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.49
46.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
318.37
795.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
238.33
595.83
Potas (mg)
248.01
620.03
Wapń (mg)
22.29
55.73
Fosfor (mg)
64.75
161.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.37
38.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.72
1.79
Cynk (mg)
0.50
1.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kiełbasy po węgiersku 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kiełbasy po węgiersku

Koszt składników
34.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kiełbasa domowa
300 g
3 sztuki
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Papryka czerwona
240 g
2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Cukinia
300 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Pieczarki
120 g
2 garści
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Koszt składników
34.80