Kiełbasa drobiowa

Opublikowano: 25.07.2021 r., 17:45 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
3 kiełbaski drobiowe na białym talerzu z natką pietruszki, kawałkiem cytryny i miseczką z sosem.
Kiełbasa drobiowa
Jeżeli nie lubisz kupnych kiełbas lub obawiasz się ich składu, to idealna będzie dla ciebie domowa kiełbasa drobiowa. Pozwoli Ci to także doprawić ją zgodnie z gustem.
Przygotowanie 35 min
Gotowanie 35 min
118 kcal
Kcal w porcji
83 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 12 porcji
  • Mięso mielone z kurczaka (1000 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy, imbir mielony, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska, nadziewarka do kiełbas, osłonka białkowa

Przepis na kiełbasę drobiową krok po kroku

Mięso wymieszaj z 1 łyżeczką soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, imbiru, 1 łyżeczką czosnku i posiekanym pęczkiem natki pietruszki.

Mięso przełóż do nadziewarki i nadziewaj osłonkę na kiełbasę, co kilkanaście centymetrów skręcając kilka razy osłonkę, aby podzielić kiełbasę na pętka.

Gdy całe mięso znajduje się w osłonce, zawiąż końcówkę.

Do garnka nalej wody i podgrzej ją, z 3 liśćmi laurowymi i 5 ziarnami ziela angielskiego, do koło 75-85 stopni Celsjusza.

Do wody włóż kiełbaski i parz je w tej temperaturze przez około 30 minut (jeżeli masz grube kiełbaski, to może być konieczne dłuższe parzenie).

Jak oceniasz przepis na kiełbasę drobiową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób

Więcej informacji na temat kiełbasy drobiowej

Kiełbasy to produkty, które zwykle nie zachwycają składem i mają w sobie bardzo dużo soli, której na co dzień zwykle spożywamy za dużo. Sól powinna być ograniczona do 5 g na dobę, czyli do 1 łyżeczki. Może się wydawać, że cała łyżeczka soli to dużo, ale pamiętaj, że sól nie znajduje się tylko w solniczce, ale także w powszechnie spożywanych produktach, jak pieczywo, wędliny, sery, konserwy, makarony i inne przetworzone produkty. Sód znajduje się także naturalnie, w nieprzetworzonych produktach, ale tym nie musisz się tak bardzo przejmować, ponieważ jego ilości są znacznie mniejsze, niż przetworzonych produktów. Przykładowo surowy dorsz zawiera 89 mg sodu w 100 g, a wędzony dorsz ma już około 1170 mg sodu w 100 g. Jest to aż 13 razy więcej, dlatego dla naszego zdrowia lepsze jest wybieranie produktów niskoprzetworzonych.

Oczywiście ta swojska kiełbasa także będzie zawierała trochę soli, ponieważ konserwuje ona żywność i nadaje smaku, ale dodamy też dużo przypraw, żeby pomimo niewielkiej ilości soli była ona smaczna. Domowa kiełbasa drobiowa jest zrobiona z chudego mięsa, u mnie jest to filet z kurczaka, ale możesz użyć także piersi z indyka lub zmieszać pierś z mięsem z udka. To jak zrobić kiełbasę drobiową nie jest takie proste, bo wymaga specjalnej maszynki do kiełbasy i osłonek, ale możesz je dostać w sklepach internetowych. Zależnie od osłonek, jakie kupisz, kiełbasa wyjdzie cienka lub gruba. To potem wpłynie też na czas gotowania, ponieważ gruba kiełbasa będzie potrzebowała więcej czasu, żeby uzyskać odpowiednią temperaturę w środku. Przepis na kiełbasę drobiową zakłada, że będzie ona gotowana, ponieważ, mimo że wędzona dla wielu osób będzie smaczniejsza, to mało kto ma wędzarnie, więc jej przygotowanie będzie niemożliwe. Innym sposobem na to, jak zrobić białą kiełbasę drobiową, jest jej upieczenie, najlepiej w pozycji wiszącej. Wtedy kiełbasa będzie miała zarumienioną skórkę, z każdej strony. Pamiętaj jednak, że ze względu na małą zawartość soli kiełbasa będzie mniej trwała, dlatego polecam, po upieczeniu, zostawić tylko tyle ile potrzebujesz na kilka najbliższych dni, a resztę zamrozić.

Alergeny w kiełbasie drobiowej

Lista alergenów dla kiełbasy drobiowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kiełbasę drobiową

Wartości odżywcze kiełbasy drobiowej

na 100g gotowej potrawy

Kiełbasa drobiowa na niski indeks glikemiczny i nie zawiera glutenu, ani laktozy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(83g)
Energia (kcal)
143.00
118.69
Białko (g)
17.40
14.44
Fenyloalanina (mg)
0.68
0.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(83g)
Węglowodany (g)
0.04
0.03
Węglowodany przyswajalne (g)
0.04
0.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(83g)
Tłuszcz (g)
8.10
6.72
Tłuszcze nasycone (g)
2.98
2.47
Tłuszcze nienasycone (g)
5.12
4.25
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.61
3.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.51
1.25
Tłuszcze trans (g)
0.07
0.06
Cholesterol (mg)
86.00
71.38

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(83g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.51
0.42
Witamina B12 (µg (mcg))
0.56
0.46
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.27
0.22
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.11
0.09
Ryboflawina (mg)
0.24
0.20
Niacyna (mg)
5.58
4.63
Foliany (µg (mcg))
1.00
0.83
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(83g)
Sód (mg)
60.00
49.80
Potas (mg)
522.00
433.26
Wapń (mg)
6.00
4.98
Fosfor (mg)
178.00
147.74
Magnez (mg)
21.00
17.43
Żelazo (mg)
0.82
0.68
Cynk (mg)
1.47
1.22
Miedź (mg)
0.07
0.06
Mangan (mg)
0.02
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny kiełbasy drobiowej 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kiełbasy drobiowej

Koszt składników
18.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z kurczaka
1000 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
15.00
Za 1000 g
Koszt składników
18.00