Przepis na kiełbasę drobiową krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy, imbir mielony, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, miska, nadziewarka do kiełbas, osłonka białkowa

Mięso wymieszaj z 1 łyżeczką soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, imbiru, 1 łyżeczką czosnku i posiekanym pęczkiem natki pietruszki.

Mięso przełóż do nadziewarki i nadziewaj osłonkę na kiełbasę, co kilkanaście centymetrów skręcając kilka razy osłonkę, aby podzielić kiełbasę na pętka.

Gdy całe mięso znajduje się w osłonce, zawiąż końcówkę.

Do garnka nalej wody i podgrzej ją, z 3 liśćmi laurowymi i 5 ziarnami ziela angielskiego, do koło 75-85 stopni Celsjusza.

Do wody włóż kiełbaski i parz je w tej temperaturze przez około 30 minut (jeżeli masz grube kiełbaski, to może być konieczne dłuższe parzenie).

3 kiełbaski drobiowe na białym talerzu z natką pietruszki, kawałkiem cytryny i miseczką z sosem.
kiełbasa drobiowa
Koszt przygotowania dania
15.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
118 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
0

Kiełbasa drobiowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kiełbasie drobiowej

Kiełbasy to produkty, które zwykle nie zachwycają składem i mają w sobie bardzo dużo soli, której na co dzień zwykle spożywamy za dużo. Sól powinna być ograniczona do 5 g na dobę, czyli do 1 łyżeczki. Może się wydawać, że cała łyżeczka soli to dużo, ale pamiętaj, że sól nie znajduje się tylko w solniczce, ale także w powszechnie spożywanych produktach, jak pieczywo, wędliny, sery, konserwy, makarony i inne przetworzone produkty. Sód znajduje się także naturalnie, w nieprzetworzonych produktach, ale tym nie musisz się tak bardzo przejmować, ponieważ jego ilości są znacznie mniejsze, niż przetworzonych produktów. Przykładowo surowy dorsz zawiera 89 mg sodu w 100 g, a wędzony dorsz ma już około 1170 mg sodu w 100 g. Jest to aż 13 razy więcej, dlatego dla naszego zdrowia lepsze jest wybieranie produktów niskoprzetworzonych.

Oczywiście ta swojska kiełbasa także będzie zawierała trochę soli, ponieważ konserwuje ona żywność i nadaje smaku, ale dodamy też dużo przypraw, żeby pomimo niewielkiej ilości soli była ona smaczna. Domowa kiełbasa drobiowa jest zrobiona z chudego mięsa, u mnie jest to filet z kurczaka, ale możesz użyć także piersi z indyka lub zmieszać pierś z mięsem z udka. To jak zrobić kiełbasę drobiową nie jest takie proste, bo wymaga specjalnej maszynki do kiełbasy i osłonek, ale możesz je dostać w sklepach internetowych. Zależnie od osłonek, jakie kupisz, kiełbasa wyjdzie cienka lub gruba. To potem wpłynie też na czas gotowania, ponieważ gruba kiełbasa będzie potrzebowała więcej czasu, żeby uzyskać odpowiednią temperaturę w środku. Przepis na kiełbasę drobiową zakłada, że będzie ona gotowana, ponieważ, mimo że wędzona dla wielu osób będzie smaczniejsza, to mało kto ma wędzarnie, więc jej przygotowanie będzie niemożliwe. Innym sposobem na to, jak zrobić białą kiełbasę drobiową, jest jej upieczenie, najlepiej w pozycji wiszącej. Wtedy kiełbasa będzie miała zarumienioną skórkę, z każdej strony. Pamiętaj jednak, że ze względu na małą zawartość soli kiełbasa będzie mniej trwała, dlatego polecam, po upieczeniu, zostawić tylko tyle ile potrzebujesz na kilka najbliższych dni, a resztę zamrozić.

Wartości odżywcze kiełbasy drobiowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(83g)
Energia (kalorie)
Białko
17.40 g
14.44 g
Fenyloalanina
0.68 mg
0.56 mg

Węglowodany w kiełbasie drobiowej

Na 100g
Na porcję
(83g)
Węglowodany
0.04 g
0.03 g
Węglowodany przyswajalne
0.04 g
0.03 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(83g)
Tłuszcz
8.10 g
6.72 g
Tłuszcze nasycone
2.98 g
2.47 g
Tłuszcze nienasycone
5.12 g
4.25 g
Tłuszcze jednonasycone
3.61 g
3.00 g
Tłuszcze wielonasycone
1.51 g
1.25 g
Tłuszcze trans
0.07 g
0.06 g
Cholesterol
86.00 mg
71.38 mg

Witaminy w przepisie na kiełbasę drobiową

Na 100g
Na porcję
(83g)
Witamina A
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.51 mg
0.42 mg
Witamina B12
0.56 µg (mcg)
0.46 µg (mcg)
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Witamina E
0.27 mg
0.22 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.11 mg
0.09 mg
Ryboflawina
0.24 mg
0.20 mg
Niacyna
5.58 mg
4.63 mg
Foliany
1.00 µg (mcg)
0.83 µg (mcg)
Beta karoten
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kiełbasę drobiową

Na 100g
Na porcję
(83g)
Sód
60.00 mg
49.80 mg
Potas
522.00 mg
433.26 mg
Wapń
6.00 mg
4.98 mg
Fosfor
178.00 mg
147.74 mg
Magnez
21.00 mg
17.43 mg
Żelazo
0.82 mg
0.68 mg
Cynk
1.47 mg
1.22 mg
Miedź
0.07 mg
0.06 mg
Mangan
0.02 mg
0.02 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kiełbasy drobiowej 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kiełbasie drobiowej

Lista alergenów dla kiełbasy drobiowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kiełbasę drobiową

Cena przygotowania kiełbasy drobiowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z kurczaka
1000 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
15.00
Za 1000 g
Koszt składników
18.00
Jak oceniasz przepis na kiełbasę drobiową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób