Kiełbasa drobiowa
- Mięso mielone z kurczaka (1000 g)
Przepis na kiełbasę drobiową krok po kroku
Mięso wymieszaj z 1 łyżeczką soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, imbiru, 1 łyżeczką czosnku i posiekanym pęczkiem natki pietruszki.
Mięso przełóż do nadziewarki i nadziewaj osłonkę na kiełbasę, co kilkanaście centymetrów skręcając kilka razy osłonkę, aby podzielić kiełbasę na pętka.
Gdy całe mięso znajduje się w osłonce, zawiąż końcówkę.
Do garnka nalej wody i podgrzej ją, z 3 liśćmi laurowymi i 5 ziarnami ziela angielskiego, do koło 75-85 stopni Celsjusza.
Do wody włóż kiełbaski i parz je w tej temperaturze przez około 30 minut (jeżeli masz grube kiełbaski, to może być konieczne dłuższe parzenie).
Więcej informacji na temat kiełbasy drobiowej
Kiełbasy to produkty, które zwykle nie zachwycają składem i mają w sobie bardzo dużo soli, której na co dzień zwykle spożywamy za dużo. Sól powinna być ograniczona do 5 g na dobę, czyli do 1 łyżeczki. Może się wydawać, że cała łyżeczka soli to dużo, ale pamiętaj, że sól nie znajduje się tylko w solniczce, ale także w powszechnie spożywanych produktach, jak pieczywo, wędliny, sery, konserwy, makarony i inne przetworzone produkty. Sód znajduje się także naturalnie, w nieprzetworzonych produktach, ale tym nie musisz się tak bardzo przejmować, ponieważ jego ilości są znacznie mniejsze, niż przetworzonych produktów. Przykładowo surowy dorsz zawiera 89 mg sodu w 100 g, a wędzony dorsz ma już około 1170 mg sodu w 100 g. Jest to aż 13 razy więcej, dlatego dla naszego zdrowia lepsze jest wybieranie produktów niskoprzetworzonych.
Oczywiście ta swojska kiełbasa także będzie zawierała trochę soli, ponieważ konserwuje ona żywność i nadaje smaku, ale dodamy też dużo przypraw, żeby pomimo niewielkiej ilości soli była ona smaczna. Domowa kiełbasa drobiowa jest zrobiona z chudego mięsa, u mnie jest to filet z kurczaka, ale możesz użyć także piersi z indyka lub zmieszać pierś z mięsem z udka. To jak zrobić kiełbasę drobiową nie jest takie proste, bo wymaga specjalnej maszynki do kiełbasy i osłonek, ale możesz je dostać w sklepach internetowych. Zależnie od osłonek, jakie kupisz, kiełbasa wyjdzie cienka lub gruba. To potem wpłynie też na czas gotowania, ponieważ gruba kiełbasa będzie potrzebowała więcej czasu, żeby uzyskać odpowiednią temperaturę w środku. Przepis na kiełbasę drobiową zakłada, że będzie ona gotowana, ponieważ, mimo że wędzona dla wielu osób będzie smaczniejsza, to mało kto ma wędzarnie, więc jej przygotowanie będzie niemożliwe. Innym sposobem na to, jak zrobić białą kiełbasę drobiową, jest jej upieczenie, najlepiej w pozycji wiszącej. Wtedy kiełbasa będzie miała zarumienioną skórkę, z każdej strony. Pamiętaj jednak, że ze względu na małą zawartość soli kiełbasa będzie mniej trwała, dlatego polecam, po upieczeniu, zostawić tylko tyle ile potrzebujesz na kilka najbliższych dni, a resztę zamrozić.
Alergeny w kiełbasie drobiowej
Lista alergenów dla kiełbasy drobiowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kiełbasę drobiową
Wartości odżywcze kiełbasy drobiowej
Kiełbasa drobiowa na niski indeks glikemiczny i nie zawiera glutenu, ani laktozy.
Energia i białka
(83g)
Węglowodany
(83g)
Tłuszcze
(83g)
Witaminy
(83g)
Składniki mineralne
(83g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.