Kibiny

Opublikowano: 02.02.2022 r., 10:51 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjne litewskie pierogi kibiny
Kibiny
Pieczone pierogi z ciasta krucho-drożdżowego z nadzieniem z mięsa baraniego i kapusty to znane, litewskie kibiny. Są niesamowicie smaczne i bardzo sycące.
Przygotowanie 60 min
Smażenie i Pieczenie 20 min
846 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Masło (250 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Śmietana 12% (200 g)
  • Drożdże prasowane (25 g)
  • Mleko 3,2% (100 ml)
  • Cukier - 1/2 łyżeczki (3 g)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Udziec barani (300 g)
  • Kapusta biała (100 g)
  • Cebula (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, miseczka

Przepis na kibiny krok po kroku

Jajka wbij do miseczki i wymieszaj ze śmietaną.

Mleko podgrzej, by było ciepłe. Rozpuść w nim pokruszone w dłoniach drożdże i wymieszaj z cukrem.

Do dużej miski dodaj mąkę oraz łyżeczkę soli. Wymieszaj.

Do mąki z solą dodaj masło i posiekaj nożem. Następnie rozgnieć je dłoniami.

Do mąki i masła dodaj śmietanę z jajkami oraz drożdże z mlekiem. Wszystko dokładnie zagnieć. Ciasto nie powinno się kleić.

Ciasto przykryj ściereczką. Ustaw w ciepłym miejscu na godzinę.

Gdy ciasto rośnie, przygotuj farsz.

Pokrój mięso w bardzo małą kostkę.

Kapustę poszatkuj, a cebulę pokrój w drobną kostkę.

Mięso wymieszaj z warzywami, dodaj sól i pieprz do smaku. Wlej 1/4 szklanki wody i całość dobrze wymieszaj.

Jak ciasto urośnie, wyłóż je na stolnicę.

Podziel ciasto na kilka kawałków. Rozwałkuj ciasto, powinien powstać okrąg o średnicy 15 cm i grubości około 1-1,5 cm.

Każdy okrąg nadziewaj ciastem i zlep brzegi jak pierogi, tworząc przy tym falbankę.

Każdego kibina nakłuj tuż pod falbanką wykałaczką (jedno ukłucie).

Żółtko roztrzep ze szczyptą soli i posmaruj pędzelkiem każdego kibina.

Piekarnik nagrzej na 200 st. C.

Kibiny wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem.

Kibiny powinny piec się około 20 minut.

Jak oceniasz przepis na kibiny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 79,6% osób

Więcej informacji na temat kibin

Pieczone pierogi z ciasta krucho-drożdżowego z nadzieniem z mięsa baraniego i kapusty to znane, litewskie kibiny. Są niesamowicie smaczne i bardzo sycące. Przepis na kibiny litewskie jest prosty, jednakże wymaga czasu. Ciasto jest bardzo smaczne, z lekką nutą masła i śmietany. Nadzienie do kibinów karaimskich to pokrojone nożem mięso baranie w towarzystwie cebuli i kapusty. Kibiny z mięsem są duże. Nigdy ich nie jadłeś? Powinieneś to zmienić. Na pewno nie pożałujesz. Zobacz, jak zrobić kibiny litewskie.

Kibiny litewskie, zwane też jako kibiny karaimskie, są to pieczone pierogi z ciasta krucho-drożdżowego z farszem zrobionym na podstawie mięsa baraniego, kapusty oraz cebuli. Do przepisu na kibiny litewskie możesz także użyć mięsa wieprzowego. Są to dużej wielkości pierogi. Potrawa ta pochodzi z kuchni litewskiej. Przepis na kibiny litewskie najlepiej smakuje na gorąco z dodatkiem śmietany lub jogurtu naturalnego. Bardzo smaczne są z sosem czosnkowym oraz z wszelkiego rodzaju surówkami. Kibiny są zdecydowanie daniem, które jest treściwe i kaloryczne. Można się nim najeść. Ma jednak wysoki indeks glikemiczny.

Może jakaś odmiana dla zwykłych, polskich pierogów z mięsem? Kibiny karaimskie są doskonałe. Zrób je już dzisiaj. Przygotuj wszystkie składniki na ciasto do pieczonych kibinów. Powinny być w temperaturze pokojowej. Śmietanę połącz z jajkami i rozpuść drożdże z cukrem w ciepłym mleku. Mąkę wymieszaj z solą, dodaj masło i połącz ze sobą. Dodaj resztę wcześniej przygotowanych składników, wyrób ciasto dłoniami. Odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Gdy ciasto rośnie, możesz przygotować farsz. Mięso pokrój nożem na bardzo drobną kostkę. Dodaj do niego posiekaną drobno kapustę oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Dopraw pieprzem i solą. Dolej także trochę wody. Wszystko wymieszaj. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę. Podziel na kawałki i z każdego zrób 15-centymetrowe koło o grubości około 1-1,5 cm. Na środek każdego kawałka wykładaj farsz i następnie zlep brzegi jak na pierogi. Zrób falbankę. Pod falbanką na środku, za pomocą wykałaczki zrób dziurkę. Dzięki temu, podczas pieczenia para będzie mogła się wydostać ze środka. Nagrzej piekarnik. Kibiny karaimskie wyłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (nakłuciem do góry). Posmaruj je żółtkiem wymieszanym z odrobiną soli. Kibiny powinno się piec około 20 minut. Pierogi powinny być złociste.

*Ciasto można wykonać na drożdżach instant. Jeżeli robisz ciasto z drożdży suchych, dodaj ich 13 g. Czas wyrastania może się nieco wydłużyć.

Alergeny w kibinach

Lista alergenów dla kibin przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze kibin

na 100g gotowej potrawy

Kibiny są źródłem białka, węglowodanów i tłuszczu. To potrawa wysokokaloryczna, ale sycąca.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
282.02
846.07
Białko (g)
9.84
29.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
23.04
69.11
Węglowodany przyswajalne (g)
22.60
67.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.44
1.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
16.93
50.80
Tłuszcze nasycone (g)
10.84
32.52
Tłuszcze nienasycone (g)
6.09
18.28
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.23
15.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.86
2.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
84.16
252.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
120.53
361.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.27
Witamina B12 (µg (mcg))
0.61
1.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.94
8.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.28
0.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.48
1.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
118.07
354.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.33
0.98
Ryboflawina (mg)
0.24
0.73
Niacyna (mg)
3.05
9.16
Foliany (µg (mcg))
64.86
194.58
Beta karoten (µg (mcg))
27.96
83.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
89.04
267.12
Potas (mg)
160.12
480.35
Wapń (mg)
43.48
130.45
Fosfor (mg)
107.57
322.70
Magnez (mg)
19.89
59.68
Żelazo (mg)
2.10
6.30
Cynk (mg)
1.32
3.95
Miedź (mg)
0.09
0.27
Szacunkowy indeks glikemiczny kibin 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kibin

Koszt składników
106.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Śmietana 12%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Drożdże prasowane
25 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Mleko 3,2%
100 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Cukier
3 g
1/2 łyżeczki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 3 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Udziec barani
300 g
65.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
19.50
Za 300 g
Kapusta biała
100 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Koszt składników
106.20