Kibiny
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Masło (250 g)
- Jajko (2 szt.)
- Śmietana 12% (200 g)
- Drożdże prasowane (25 g)
- Mleko 3,2% (100 ml)
- Cukier - 1/2 łyżeczki (3 g)
- Żółtko jajka (1 szt.)
- Udziec barani (300 g)
- Kapusta biała (100 g)
- Cebula (200 g)
Przepis na kibiny krok po kroku
Jajka wbij do miseczki i wymieszaj ze śmietaną.
Mleko podgrzej, by było ciepłe. Rozpuść w nim pokruszone w dłoniach drożdże i wymieszaj z cukrem.
Do dużej miski dodaj mąkę oraz łyżeczkę soli. Wymieszaj.
Do mąki z solą dodaj masło i posiekaj nożem. Następnie rozgnieć je dłoniami.
Do mąki i masła dodaj śmietanę z jajkami oraz drożdże z mlekiem. Wszystko dokładnie zagnieć. Ciasto nie powinno się kleić.
Ciasto przykryj ściereczką. Ustaw w ciepłym miejscu na godzinę.
Gdy ciasto rośnie, przygotuj farsz.
Pokrój mięso w bardzo małą kostkę.
Kapustę poszatkuj, a cebulę pokrój w drobną kostkę.
Mięso wymieszaj z warzywami, dodaj sól i pieprz do smaku. Wlej 1/4 szklanki wody i całość dobrze wymieszaj.
Jak ciasto urośnie, wyłóż je na stolnicę.
Podziel ciasto na kilka kawałków. Rozwałkuj ciasto, powinien powstać okrąg o średnicy 15 cm i grubości około 1-1,5 cm.
Każdy okrąg nadziewaj ciastem i zlep brzegi jak pierogi, tworząc przy tym falbankę.
Każdego kibina nakłuj tuż pod falbanką wykałaczką (jedno ukłucie).
Żółtko roztrzep ze szczyptą soli i posmaruj pędzelkiem każdego kibina.
Piekarnik nagrzej na 200 st. C.
Kibiny wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem.
Kibiny powinny piec się około 20 minut.
Więcej informacji na temat kibin
Pieczone pierogi z ciasta krucho-drożdżowego z nadzieniem z mięsa baraniego i kapusty to znane, litewskie kibiny. Są niesamowicie smaczne i bardzo sycące. Przepis na kibiny litewskie jest prosty, jednakże wymaga czasu. Ciasto jest bardzo smaczne, z lekką nutą masła i śmietany. Nadzienie do kibinów karaimskich to pokrojone nożem mięso baranie w towarzystwie cebuli i kapusty. Kibiny z mięsem są duże. Nigdy ich nie jadłeś? Powinieneś to zmienić. Na pewno nie pożałujesz. Zobacz, jak zrobić kibiny litewskie.
Kibiny litewskie, zwane też jako kibiny karaimskie, są to pieczone pierogi z ciasta krucho-drożdżowego z farszem zrobionym na podstawie mięsa baraniego, kapusty oraz cebuli. Do przepisu na kibiny litewskie możesz także użyć mięsa wieprzowego. Są to dużej wielkości pierogi. Potrawa ta pochodzi z kuchni litewskiej. Przepis na kibiny litewskie najlepiej smakuje na gorąco z dodatkiem śmietany lub jogurtu naturalnego. Bardzo smaczne są z sosem czosnkowym oraz z wszelkiego rodzaju surówkami. Kibiny są zdecydowanie daniem, które jest treściwe i kaloryczne. Można się nim najeść. Ma jednak wysoki indeks glikemiczny.
Może jakaś odmiana dla zwykłych, polskich pierogów z mięsem? Kibiny karaimskie są doskonałe. Zrób je już dzisiaj. Przygotuj wszystkie składniki na ciasto do pieczonych kibinów. Powinny być w temperaturze pokojowej. Śmietanę połącz z jajkami i rozpuść drożdże z cukrem w ciepłym mleku. Mąkę wymieszaj z solą, dodaj masło i połącz ze sobą. Dodaj resztę wcześniej przygotowanych składników, wyrób ciasto dłoniami. Odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Gdy ciasto rośnie, możesz przygotować farsz. Mięso pokrój nożem na bardzo drobną kostkę. Dodaj do niego posiekaną drobno kapustę oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Dopraw pieprzem i solą. Dolej także trochę wody. Wszystko wymieszaj. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę. Podziel na kawałki i z każdego zrób 15-centymetrowe koło o grubości około 1-1,5 cm. Na środek każdego kawałka wykładaj farsz i następnie zlep brzegi jak na pierogi. Zrób falbankę. Pod falbanką na środku, za pomocą wykałaczki zrób dziurkę. Dzięki temu, podczas pieczenia para będzie mogła się wydostać ze środka. Nagrzej piekarnik. Kibiny karaimskie wyłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (nakłuciem do góry). Posmaruj je żółtkiem wymieszanym z odrobiną soli. Kibiny powinno się piec około 20 minut. Pierogi powinny być złociste.
*Ciasto można wykonać na drożdżach instant. Jeżeli robisz ciasto z drożdży suchych, dodaj ich 13 g. Czas wyrastania może się nieco wydłużyć.
Alergeny w kibinach
Lista alergenów dla kibin przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 12%
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze kibin
Kibiny są źródłem białka, węglowodanów i tłuszczu. To potrawa wysokokaloryczna, ale sycąca.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
-
mąka pszenna,
masło,
jajka,
śmietana,
mleko,
cukier,
jajka,
kapusta biała,
kapusta,
cebula,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.