Kibbeling

Opublikowano: 11.04.2023 r., 15:28 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kibbeling podany w miseczce z sosem.
Kibbeling
Kibbeling to niezwykle skomplikowana nazwa dla smacznego i prostego dania, jakim jest ryba smażona w cieście. Ta z przepisu sprawdzi się jako ciekawa przekąska.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 15 min
532 kcal
Kcal w porcji
258 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Dorsz filet (400 g)
  • Mąka pszenna typ 550 (180 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mleko 2% (250 ml)
  • Oliwa z oliwek (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka ostra, pieprz cytrynowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, miska, ręcznik papierowy, duży talerz

Przepis na kibbeling krok po kroku

Rybę rozmroź, jeśli używasz mrożonych filetów. Oczyść i podziel na mniejsze kawałki.

Mleko przelej do miski. Przesiej mąkę i wbij jajko. Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.

Każdy kawałek mocz w cieście i smaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Przewracaj z obu stron, by ryba była rumiana.

Każdy kawałek odsącz na talerzu z ręcznikiem papierowym.

Podawaj z ketchupem lub ostrym sosem pomidorowym.

Jak oceniasz przepis na kibbeling
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób

Więcej informacji na temat kibbeling

Kibbeling to niezwykle skomplikowana nazwa dla smacznego i prostego dania, jakim jest ryba smażona w cieście. Ta z przepisu sprawdzi się jako ciekawa przekąska, dlatego, że składają się na nie panierowane kawałki ryby podawane z ostrym sosem. To danie kuchni holenderskiej, które z łatwością można odwzorować w polskiej kuchni.

Przepis na kibbeling to doskonały pomysł na wykorzystanie dorsza w bardzo łatwy, a przy tym pyszny sposób. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych dań, gdyż to najbardziej znany sposób na przygotowanie ryby. Świetnie komponuje się z frytkami, a w bardziej fit wersji z pieczonymi ziemniakami. Warto do całości dodać surówkę, która pozwoli stworzyć zbilansowany posiłek. W przypadku diety bezglutenowej można również użyć panieru z ciecierzycy, który nie tylko doda więcej błonnika, ale także znaczną ilość białka. Dzięki temu ryba będzie niezwykle sycąca i będzie ją można zjeść nawet bez dodatków.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kibbeling, by był smaczny i dobry dla początkujących, to ten sprawdzony przepis stanowi najlepszy pomysł. Ta holenderska przekąska jest tak smaczna, a przy tym naprawdę zdrowa. Jest smaczna, szybka i niezwykle prosta w przygotowaniu. A przy tym również tania. W dodatku pozwala na włączenie do swojego menu większej ilości ryb. Do przygotowania wystarczy tylko kilka składników, które łatwo można znaleźć w każdym sklepie, a bardzo często nawet w domowej spiżarni. Dzięki temu to danie niezwykle bezproblemowe. Do dania warto wybierać świeże filety, jednak sprawdzą się również te mrożone. Warto je jednak wcześniej rozmrozić, by udało się je spanierować. Smażona ryba w cieście to nieco mniej zdrowa wersja ryby, ale za to niezwykle smaczna. Może jednak gościć w menu często, ze względu na dużą ilość białka, a także kwasów tłuszczowych Omega 3 i witamin. Ryby wciąż pojawiają się w codziennym menu zbyt rzadko, a są naprawdę skarbnicą wielu wartości odżywczych. To danie to wspaniały sposób na to, by przemycić je do codziennych dań. Idealnie w tym przepisie sprawdzi się dorsz lub morszczuk. Dorsz jest rybą bardzo delikatną, dlatego przypadnie do gustu nawet najmłodszym domownikom, usmażona w taki sposób, będzie lepszą alternatywą dla paluszków rybnych, które dzieci kochają i stanowią często jedyną postać ryby tolerowaną przez nich na talerzu. Morszczuk to również ryba niezwykle delikatna, pełna smaku i zdrowych kwasów tłuszczowych, będzie dobrym wyborem.

Alergeny w kibbeling

Lista alergenów dla kibbeling przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze kibbeling

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo białka i witamin, nie będzie jednak odpowiednia dla osób z problemami z gospodarką cukrową.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(258g)
Energia (kcal)
206.51
532.79
Białko (g)
11.45
29.55

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(258g)
Węglowodany (g)
13.86
35.75
Węglowodany przyswajalne (g)
13.86
35.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(258g)
Tłuszcz (g)
11.62
29.98
Tłuszcze nasycone (g)
2.77
7.15
Tłuszcze nienasycone (g)
8.85
22.84
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.54
19.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.31
3.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
57.81
149.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(258g)
Witamina A (µg (mcg))
41.49
107.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.36
Witamina B12 (µg (mcg))
0.58
1.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.43
1.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.82
2.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.75
4.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
41.49
107.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
0.55
Ryboflawina (mg)
0.19
0.48
Niacyna (mg)
1.96
5.06
Foliany (µg (mcg))
33.24
85.76
Beta karoten (µg (mcg))
0.72
1.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(258g)
Sód (mg)
45.88
118.36
Potas (mg)
233.74
603.05
Wapń (mg)
45.75
118.04
Fosfor (mg)
145.24
374.72
Magnez (mg)
22.68
58.50
Żelazo (mg)
1.35
3.47
Cynk (mg)
0.60
1.54
Miedź (mg)
0.05
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny kibbeling 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kibbeling

Koszt składników
51.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
400 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 400 g
Mąka pszenna typ 550
180 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.54
Za 180 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Oliwa z oliwek
100 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Koszt składników
51.50