Kibbeling
- Dorsz filet (400 g)
- Mąka pszenna typ 550 (180 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mleko 2% (250 ml)
- Oliwa z oliwek (100 ml)
Przepis na kibbeling krok po kroku
Rybę rozmroź, jeśli używasz mrożonych filetów. Oczyść i podziel na mniejsze kawałki.
Mleko przelej do miski. Przesiej mąkę i wbij jajko. Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
Każdy kawałek mocz w cieście i smaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Przewracaj z obu stron, by ryba była rumiana.
Każdy kawałek odsącz na talerzu z ręcznikiem papierowym.
Podawaj z ketchupem lub ostrym sosem pomidorowym.
Więcej informacji na temat kibbeling
Kibbeling to niezwykle skomplikowana nazwa dla smacznego i prostego dania, jakim jest ryba smażona w cieście. Ta z przepisu sprawdzi się jako ciekawa przekąska, dlatego, że składają się na nie panierowane kawałki ryby podawane z ostrym sosem. To danie kuchni holenderskiej, które z łatwością można odwzorować w polskiej kuchni.
Przepis na kibbeling to doskonały pomysł na wykorzystanie dorsza w bardzo łatwy, a przy tym pyszny sposób. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych dań, gdyż to najbardziej znany sposób na przygotowanie ryby. Świetnie komponuje się z frytkami, a w bardziej fit wersji z pieczonymi ziemniakami. Warto do całości dodać surówkę, która pozwoli stworzyć zbilansowany posiłek. W przypadku diety bezglutenowej można również użyć panieru z ciecierzycy, który nie tylko doda więcej błonnika, ale także znaczną ilość białka. Dzięki temu ryba będzie niezwykle sycąca i będzie ją można zjeść nawet bez dodatków.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kibbeling, by był smaczny i dobry dla początkujących, to ten sprawdzony przepis stanowi najlepszy pomysł. Ta holenderska przekąska jest tak smaczna, a przy tym naprawdę zdrowa. Jest smaczna, szybka i niezwykle prosta w przygotowaniu. A przy tym również tania. W dodatku pozwala na włączenie do swojego menu większej ilości ryb. Do przygotowania wystarczy tylko kilka składników, które łatwo można znaleźć w każdym sklepie, a bardzo często nawet w domowej spiżarni. Dzięki temu to danie niezwykle bezproblemowe. Do dania warto wybierać świeże filety, jednak sprawdzą się również te mrożone. Warto je jednak wcześniej rozmrozić, by udało się je spanierować. Smażona ryba w cieście to nieco mniej zdrowa wersja ryby, ale za to niezwykle smaczna. Może jednak gościć w menu często, ze względu na dużą ilość białka, a także kwasów tłuszczowych Omega 3 i witamin. Ryby wciąż pojawiają się w codziennym menu zbyt rzadko, a są naprawdę skarbnicą wielu wartości odżywczych. To danie to wspaniały sposób na to, by przemycić je do codziennych dań. Idealnie w tym przepisie sprawdzi się dorsz lub morszczuk. Dorsz jest rybą bardzo delikatną, dlatego przypadnie do gustu nawet najmłodszym domownikom, usmażona w taki sposób, będzie lepszą alternatywą dla paluszków rybnych, które dzieci kochają i stanowią często jedyną postać ryby tolerowaną przez nich na talerzu. Morszczuk to również ryba niezwykle delikatna, pełna smaku i zdrowych kwasów tłuszczowych, będzie dobrym wyborem.
Alergeny w kibbeling
Lista alergenów dla kibbeling przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze kibbeling
To opcja, która zawiera sporo białka i witamin, nie będzie jednak odpowiednia dla osób z problemami z gospodarką cukrową.
Energia i białka
(258g)
Węglowodany
(258g)
Tłuszcze
(258g)
Witaminy
(258g)
Składniki mineralne
(258g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.