Przepis na khachapuri krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, robot kuchenny, blaszka do pieczenia, miska

Do miski dodajemy mąkę pszenną, drożdże, cukier, szczyptę soli oraz wodę (300 ml). Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Masa nie powinna przywierać do ścianek miski oraz być sprężysta i nie lepić się.

Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.

W międzyczasie przygotowujemy farsz. Do miski dodajemy pokruszony ser feta oraz tartą mozzarellę i goudę. Dodajemy do nich żółtko jajka i mieszamy do połączenia się.

Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Posypujemy je delikatnie mąką i ponownie przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na 30 minut.

Wyrośnięte kulki ciasta rozciągamy. Na jedną z nich układamy farsz serowy. Drugą częścią zamykamy nasze khachapuri.

Na koniec khachapuri pieczemy w nagrzanym do 220 st. C piekarniku przez 10 minut. Ciasto powinno lekko się zbrązowić.

Khachapuri na desce
Khachapuri
Koszt przygotowania dania
34.28 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
4031 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
90

Khachapuri - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o khachapuri

Pyszne tradycyjne khachapuri z serem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad lub na kolację. Ciasto na khachapuri nadziewane farszem serowym jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest łatwy w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny placek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić khachapuri? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku do miski dodajemy mąkę pszenną, drożdże, cukier, szczyptę soli oraz wodę (300 ml). Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Masa nie powinna przywierać do ścianek miski oraz być sprężysta i nie lepić się. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Do miski dodajemy pokruszony ser feta oraz tartą mozzarellę i goudę. Dodajemy do nich żółtko jajka i mieszamy do połączenia się. Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Posypujemy je delikatnie mąką i ponownie przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte kulki ciasta rozciągamy. Na jedną z nich układamy farsz serowy. Drugą częścią zamykamy nasze khachapuri. Na koniec khachapuri pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 10 minut. Ciasto powinno lekko się zbrązowić.

Sprawdzony przepis na khachapuri nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Gruzińskie domowe danie odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze khachapuri

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(1200g)
Energia (kalorie)
335.96 kcal
4031.52 kcal
Białko
12.93 g
155.14 g
Fenyloalanina
0.62 mg
7.44 mg
Brak danych dla: żółtko jajka.
czytaj dalej

Węglowodany w khachapuri

Na 100g
Na porcję
(1200g)
Węglowodany
36.32 g
435.84 g
Węglowodany przyswajalne
35.43 g
425.16 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.89 g
10.68 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(1200g)
Tłuszcz
15.06 g
180.68 g
Tłuszcze nasycone
9.04 g
108.46 g
Tłuszcze nienasycone
6.02 g
72.22 g
Tłuszcze jednonasycone
4.76 g
57.17 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.25 g
15.05 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
65.64 mg
787.66 mg

Witaminy w przepisie na khachapuri

Na 100g
Na porcję
(1200g)
Witamina A
78.85 µg (mcg)
946.22 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.18 mg
2.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.36 µg (mcg)
4.33 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.00 mg
0.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.23 µg (mcg)
2.78 µg (mcg)
Witamina E
0.23 mg
2.72 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
78.17 µg (mcg)
937.99 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.51 mg
6.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.56 mg
6.69 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.50 mg
42.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
109.60 µg (mcg)
1315.17 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
8.28 µg (mcg)
99.33 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na khachapuri

Na 100g
Na porcję
(1200g)
Sód
504.56 mg
6054.78 mg
Potas
90.73 mg
1088.79 mg
Wapń
280.63 mg
3367.61 mg
Fosfor
239.55 mg
2874.64 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
17.98 mg
215.71 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
3.48 mg
41.73 mg
Cynk
1.92 mg
23.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.94 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny khachapuri 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w khachapuri

Lista alergenów dla khachapuri przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
    • Ser Mozzarella
    • Ser gouda
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania khachapuri

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Drożdże suche
7 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Cukier
10 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Ser Feta
400 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 400 g
Ser Mozzarella
100 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 100 g
Ser gouda
100 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
52.00
Jak oceniasz przepis na khachapuri
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób