Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, robot kuchenny, blaszka do pieczenia, miska

Przepis na khachapuri krok po kroku

Do miski dodajemy mąkę pszenną, drożdże, cukier, szczyptę soli, olej oraz wodę (300 ml). Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Masa nie powinna przywierać do ścianek miski oraz być sprężysta i nie lepić się.

Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.

W międzyczasie przygotowujemy farsz. Do miski dodajemy pokruszony ser feta oraz tartą mozzarellę i goudę. Dodajemy do nich żółtko jajka i mieszamy do połączenia się.

Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Posypujemy je delikatnie mąką i ponownie przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na 30 minut.

Wyrośnięte kulki ciasta rozciągamy. Na jedną z nich układamy farsz serowy. Drugą częścią zamykamy nasze khachapuri.

Na koniec khachapuri pieczemy w nagrzanym do 220 st. C piekarniku przez 10 minut. Ciasto powinno lekko się zbrązowić.

Khachapuri na desce
Khachapuri - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - khachapuri

W skrócie
Kalorii w porcji
4031 kcal
Wielkość
jednej porcji
1200 g
Indeks glikemiczny
90

Wartości odżywcze khachapuri

na 100g gotowej potrawy

Danie posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(1200g)
Energia (kcal)
335.96
4031.52
Białko (g)
12.93
155.14
Fenyloalanina (mg)
0.62
7.44
Brak danych dla: żółtko jajka.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(1200g)
Węglowodany (g)
36.32
435.84
Węglowodany przyswajalne (g)
35.43
425.16
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.89
10.68

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(1200g)
Tłuszcz (g)
15.06
180.68
Tłuszcze nasycone (g)
9.04
108.46
Tłuszcze nienasycone (g)
6.02
72.22
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.76
57.17
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.25
15.05
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
65.64
787.66

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(1200g)
Witamina A (µg (mcg))
78.85
946.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
2.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.36
4.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.23
2.78
Witamina E (mg)
0.23
2.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
78.17
937.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.51
6.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.56
6.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.50
42.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
109.60
1315.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
8.28
99.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(1200g)
Sód (mg)
504.56
6054.78
Potas (mg)
90.73
1088.79
Wapń (mg)
280.63
3367.61
Fosfor (mg)
239.55
2874.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.98
215.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.48
41.73
Cynk (mg)
1.92
23.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny khachapuri 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w khachapuri

Lista alergenów dla khachapuri przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
    • Ser Mozzarella
    • Ser gouda
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Więcej informacji na temat khachapuri

Pyszne tradycyjne khachapuri z serem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad lub na kolację. Ciasto na khachapuri nadziewane farszem serowym jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest łatwy w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny placek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić khachapuri? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku do miski dodajemy mąkę pszenną, drożdże, cukier, szczyptę soli oraz wodę (300 ml). Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Masa nie powinna przywierać do ścianek miski oraz być sprężysta i nie lepić się. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Do miski dodajemy pokruszony ser feta oraz tartą mozzarellę i goudę. Dodajemy do nich żółtko jajka i mieszamy do połączenia się. Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Posypujemy je delikatnie mąką i ponownie przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte kulki ciasta rozciągamy. Na jedną z nich układamy farsz serowy. Drugą częścią zamykamy nasze khachapuri. Na koniec khachapuri pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 10 minut. Ciasto powinno lekko się zbrązowić.

Sprawdzony przepis na khachapuri nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Gruzińskie domowe danie odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Szacunkowy koszt przygotowania khachapuri

Koszt składników
52.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Drożdże suche
7 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Cukier
10 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Ser Feta
400 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 400 g
Ser Mozzarella
100 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 100 g
Ser gouda
100 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
52.00
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na khachapuri
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób