Khachapuri
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (500 g)
- Drożdże suche (7 g)
- Cukier (10 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Ser Feta (400 g)
- Ser Mozzarella (100 g)
- Ser gouda (100 g)
- Żółtko jajka (1 szt.)
Przepis na khachapuri krok po kroku
Do miski dodajemy mąkę pszenną, drożdże, cukier, szczyptę soli, olej oraz wodę (300 ml). Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Masa nie powinna przywierać do ścianek miski oraz być sprężysta i nie lepić się.
Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy farsz. Do miski dodajemy pokruszony ser feta oraz tartą mozzarellę i goudę. Dodajemy do nich żółtko jajka i mieszamy do połączenia się.
Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Posypujemy je delikatnie mąką i ponownie przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na 30 minut.
Wyrośnięte kulki ciasta rozciągamy. Na jedną z nich układamy farsz serowy. Drugą częścią zamykamy nasze khachapuri.
Na koniec khachapuri pieczemy w nagrzanym do 220 st. C piekarniku przez 10 minut. Ciasto powinno lekko się zbrązowić.
-
Ciasto drożdżowe
-
Ciasto drożdżowe z kruszonką
-
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
-
Ciasto drożdżowe z owocami
-
Ciasto drożdżowe z serem
-
Knedliki
-
Chałka drożdżowa
-
Ruchanki
-
Pide
-
Babka drożdżowa
-
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
-
Ciasto drożdżowe z jabłkami
-
Ciasto drożdżowe z truskawkami
-
Szybkie ciasto drożdżowe
-
Ciasto drożdżowe z jagodami
-
Ciasto drożdżowe na słodko
Więcej informacji na temat khachapuri
Pyszne tradycyjne khachapuri z serem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad lub na kolację. Ciasto na khachapuri nadziewane farszem serowym jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest łatwy w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny placek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić khachapuri? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku do miski dodajemy mąkę pszenną, drożdże, cukier, szczyptę soli oraz wodę (300 ml). Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Masa nie powinna przywierać do ścianek miski oraz być sprężysta i nie lepić się. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Do miski dodajemy pokruszony ser feta oraz tartą mozzarellę i goudę. Dodajemy do nich żółtko jajka i mieszamy do połączenia się. Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Posypujemy je delikatnie mąką i ponownie przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte kulki ciasta rozciągamy. Na jedną z nich układamy farsz serowy. Drugą częścią zamykamy nasze khachapuri. Na koniec khachapuri pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 10 minut. Ciasto powinno lekko się zbrązowić.
Sprawdzony przepis na khachapuri nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Gruzińskie domowe danie odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w khachapuri
Lista alergenów dla khachapuri przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
- Ser Mozzarella
- Ser gouda
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze khachapuri
Danie posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(1200g)
Węglowodany
(1200g)
Tłuszcze
(1200g)
Witaminy
(1200g)
Składniki mineralne
(1200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.