Przepis na keto sernik na zimno krok po kroku
- Twaróg sernikowy 600 g
- Mascarpone 400 g
- Śmietanka kremowa 30% 200 g 1 niepełna szklanka
- Erytrytol 250 g
- Żelatyna 35 g 3 płaskie łyżki stołowe
- Czekolada gorzka 120 g
- Maliny 200 g 4 garści
W misce umieść twaróg, mascarpone i śmietanę kremówkę, dodaj erytrytol i wymieszaj dokładnie.
Posiekaj czekoladę drobno.
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i dodaj do masy, zmiksuj.
Do masy dodaj czekoladę i maliny, wymieszaj delikatnie.
Masę na sernik przełóż do formy i schłodź w lodówce przez 4-5 godzin.
Często zadawane pytania
-
Serniczki na zimno
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Prosty sernik na zimno
-
Sernik na zimno z twarogu
-
Sernik bez sera
-
Sernik na zimno z malinami
-
Sernik na zimno z brzoskwiniami
-
Sernik oreo na zimno
-
Sernik ze śmietany
-
Fit sernik na zimno
-
Sernik z masą kajmakową
-
Sernik snickers
-
Sernik kokosowy
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Sernik na zimno

(liczba kalorii)
Keto sernik na zimno - cechy przepisu
Więcej o keto serniku na zimno
Keto sernik to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla osób na diecie ketogenicznej. Dieta ketogeniczna charakteryzuje się niskim spożyciem węglowodanów i wysokim spożyciem tłuszczu. W diecie ketogenicznej wykorzystywać można do przygotowania deserów zamienników cukru, jakimi są erytrytol, stewia czy inulina. Przepis na keto sernik na zimno jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sernika potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: twaróg sernikowy, mascarpone, śmietana kremówka, erytrytol, żelatyna, czekolada gorzka 90%, maliny.
Jak zrobić keto sernik na zimno? W misce umieść twaróg, mascarpone i śmietanę kremówkę, dodaj erytrytol i wymieszaj dokładnie. Posiekaj czekoladę drobno. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i dodaj do masy, zmiksuj. Do masy dodaj czekoladę i maliny, wymieszaj delikatnie. Masę na sernik przełóż do formy i schłodź w lodówce przez 4-5 godzin.
Czekolada gorzka użyta do przygotowania ciasta jest bardzo wyrazista w smaku dzięki wysokiej zawartości kakao, która powinna sięgać 70-90%. Tak wysoka zawartość kakao sprawia, że do czekolady dodane jest mniej cukru. Czekolada gorzka jest bogatym źródłem magnezu, potasu oraz żelaza. Desery na bazie gorzkiej czekolady są bardziej wyrafinowane i nie są zbyt mdłe. W diecie ketogenicznej powinno się spożywać wyłącznie czekoladę o zawartości kakao powyżej 85%, taka czekolada zawiera dużo mniejszy dodatek cukru. Cukier w diecie ketogenicznej jest definitywnie zakazany. Mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu około 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki. Serek mascarpone zawiera tłuszcz mleczy, który jest łatwo przyswajalny, gdyż jest zemulgowaną formą tłuszczu.
Podsumowując pyszny sernik keto to prosty przepis na łakocie dla osób na diecie z ograniczoną ilością węglowodanów. Sernik w wersji keto bez cukru jest dobry także dla diabetyków i osób z innymi problemami z metabolizmem węglowodanów. Smaczny sernik jest dobry do spożycia dopiero po schłodzeniu. Można go przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Do deserów ketogenicznych należy wybierać owoce z niską zawartością cukru i dodawać je do deserów w niewielkiej ilości.
Wartości odżywcze keto sernika na zimno
Energia i białka
(180g)
Węglowodany w keto serniku na zimno
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Składniki mineralne w przepisie na keto sernik na zimno
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w keto serniku na zimno
Lista alergenów dla keto sernika na zimno przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%