Keto sernik na zimno
Przepis na keto sernik na zimno
Zapraszam do przygotowania prostego i pysznego keto sernika na zimno, który z pewnością zachwyci Was swym smakiem i kremową konsystencją. Ten przepis to idealny pomysł na deser dla wszystkich, którzy dbają o zdrowy tryb życia, a jednocześnie pragną delektować się smacznymi słodkościami.
Składniki, których potrzebujecie do przygotowania tego przysmaku, są łatwo dostępne i z pewnością znajdziecie je w waszej kuchni. Wystarczy jedynie twaróg sernikowy, mascarpone, śmietanka kremowa, erytrytol, żelatyna, czekolada gorzka bez dodatku cukru oraz maliny, aby stworzyć to wyjątkowe danie.
Pierwszym krokiem w przygotowaniu keto sernika na zimno jest umieszczenie twarogu, mascarpone oraz śmietanki kremówki w dużej misce. Następnie dodajemy do nich erytrytol i dokładnie mieszamy wszystkie składniki za pomocą miksera, aż uzyskamy jednolitą masę.
Kolejnym etapem jest poszatkowanie czekolady na drobne kawałki. Warto wybrać czekoladę gorzką, która idealnie komponuje się z kremową konsystencją sernika. Gotową czekoladę dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszając, aby równomiernie rozprowadzić w masie.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy do masy, ponownie dokładnie mieszając. To właśnie żelatyna nadaje sernikowi na zimno odpowiednią konsystencję i sprawia, że będzie on puszysty i jedwabisty w dotyku.
Aby nadać naszemu sernikowi na zimno jeszcze bardziej wyjątkowego smaku i świeżości, dodajemy do masy maliny. Mogą być one świeże lub mrożone - obie wersje będą równie smaczne i aromatyczne.
Gotową masę przekładamy do formy silikonowej i wyrównujemy jej powierzchnię. Następnie wstawiamy sernik do lodówki i pozostawiamy do schłodzenia przez około 4-5 godzin. W tym czasie masa dobrze się zetnie, a sernik nabierze odpowiedniej konsystencji.
Po wyjęciu z lodówki możemy ozdobić sernik dodatkowymi malinami lub innymi ulubionymi owocami. Tak przygotowany keto sernik na zimno to nie tylko pyszny, ale także zdrowy i pożywny deser, który zaspokoi nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia.
- Twaróg sernikowy (600 g)
- Mascarpone (400 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 niepełna szklanka (200 g)
- Erytrytol (250 g)
- Żelatyna - 3 płaskie łyżki stołowe (35 g)
- Czekolada gorzka - keto/bez cukru (120 g)
- Maliny (50 g)
Przepis na keto sernik na zimno krok po kroku
W misce umieść twaróg, mascarpone i śmietanę kremówkę, dodaj erytrytol i wymieszaj dokładnie.
Posiekaj czekoladę drobno.
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i dodaj do masy, zmiksuj.
Do masy dodaj czekoladę i maliny, wymieszaj delikatnie.
Masę na sernik przełóż do formy i schłodź w lodówce przez 4-5 godzin.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Sernik na zimno z twarogu
-
Prosty sernik na zimno
-
Sernik bez sera
-
Sernik na zimno z malinami
-
Sernik na zimno z brzoskwiniami
-
Sernik oreo na zimno
-
Sernik ze śmietany
-
Fit sernik na zimno
-
Sernik z masą kajmakową
-
Sernik snickers
-
Sernik kokosowy
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Sernik na zimno
Więcej informacji na temat keto sernika na zimno
Keto sernik to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla osób na diecie ketogenicznej. Dieta ketogeniczna charakteryzuje się niskim spożyciem węglowodanów i wysokim spożyciem tłuszczu. W diecie ketogenicznej wykorzystywać można do przygotowania deserów zamienników cukru, jakimi są erytrytol, stewia czy inulina. Przepis na keto sernik na zimno jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sernika potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: twaróg sernikowy, mascarpone, śmietana kremówka, erytrytol, żelatyna, czekolada gorzka 90%, maliny.
Jak zrobić keto sernik na zimno? W misce umieść twaróg, mascarpone i śmietanę kremówkę, dodaj erytrytol i wymieszaj dokładnie. Posiekaj czekoladę drobno. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i dodaj do masy, zmiksuj. Do masy dodaj czekoladę i maliny, wymieszaj delikatnie. Masę na sernik przełóż do formy i schłodź w lodówce przez 4-5 godzin.
Czekolada gorzka użyta do przygotowania ciasta jest bardzo wyrazista w smaku dzięki wysokiej zawartości kakao, która powinna sięgać 70-90%. Tak wysoka zawartość kakao sprawia, że do czekolady dodane jest mniej cukru. Czekolada gorzka jest bogatym źródłem magnezu, potasu oraz żelaza. Desery na bazie gorzkiej czekolady są bardziej wyrafinowane i nie są zbyt mdłe. W diecie ketogenicznej powinno się spożywać wyłącznie czekoladę o zawartości kakao powyżej 85%, taka czekolada zawiera dużo mniejszy dodatek cukru. Cukier w diecie ketogenicznej jest definitywnie zakazany. Mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu około 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki. Serek mascarpone zawiera tłuszcz mleczy, który jest łatwo przyswajalny, gdyż jest zemulgowaną formą tłuszczu.
Podsumowując pyszny sernik keto to prosty przepis na łakocie dla osób na diecie z ograniczoną ilością węglowodanów. Sernik w wersji keto bez cukru jest dobry także dla diabetyków i osób z innymi problemami z metabolizmem węglowodanów. Smaczny sernik jest dobry do spożycia dopiero po schłodzeniu. Można go przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Do deserów ketogenicznych należy wybierać owoce z niską zawartością cukru i dodawać je do deserów w niewielkiej ilości.
Alergeny w keto serniku na zimno
Lista alergenów dla keto sernika na zimno przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze keto sernika na zimno
Keto sernik na zimno to deser zawierający dużą ilość tłuszczu, który jest bardzo pożądany na diecie ketogenicznej. Deser nie zawiera dodatku cukru, więc jest bardzo dobrym pomysłem dla diabetyków.
Energia i białka
(90g)
Węglowodany
(90g)
Tłuszcze
(90g)
Składniki mineralne
(90g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.