Keto gofry
- Mąka migdałowa (60 g)
- Śmietana 12% (100 g)
- Jajko (6 szt.)
- Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
- Kiełbasa domowa (100 g)
- Olej rzepakowy (10 ml)
Przepis na keto gofry krok po kroku
Do miski wbij 4 jajka.
Ubij je do powstania białej puszystej masy.
Dopraw solą, pieprzem oraz suszonymi pomidorami.
Dodaj do masy mąkę migdałową i proszek do pieczenia.
Zmiksuj krótko do połączenia składników.
Nagrzej gofrownicę i smaż partiami gofry.
Kiełbasę pokrój w plastry.
Podsmaż ją na rozgrzanej patelni.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i usmaż 2 jajka na twardo.
Gofry podawaj udekorowane jajkiem sadzonym, kwaśną śmietaną oraz smażoną kiełbasą.
-
Pasta jajeczna
-
Jajka na twardo
-
Jajko w koszulce
-
Placuszki twarogowe
-
Sałatka z brokułem
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Jajka po wiedeńsku
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Banan w cieście
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Placki na maślance
-
Jajecznica z pomidorami
-
Śniadanie z jajkiem
Więcej informacji na temat keto gofrów
Keto gofry to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla osób na diecie ketogenicznej. Dietetyczne śniadanie to sprawdzony przepis na bardzo sycący posiłek zawierający bardzo małą ilość węglowodanów. Smaczne śniadanie podać można w wielu różnych wersjach smakowych. Przepis na keto gofry jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka migdałowa, śmietana 12%, jajka, proszek do pieczenia, sól, pomidory suszone z chilli, kiełbasa, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić keto gofry? Do miski wbij jajka. Ubij je do powstania białej puszystej masy. Dopraw solą, pieprzem oraz suszonymi pomidorami. Dodaj do masy mąkę migdałową i proszek do pieczenia. Zmiksuj krótko do połączenia składników. Nagrzej gofrownicę i smaż partiami gofry. Kiełbasę pokrój w plastry. Podsmaż ją na rozgrzanej patelni. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i usmaż jajko na twardo. Gofry podawaj udekorowane jajkiem sadzonym, kwaśną śmietaną oraz smażoną kiełbasą.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są
też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Migdały nie są tak naprawdę orzechami, jak są popularnie nazywane, są to nasiona drzewa zwanego migdałowcem. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Witamina B2 inaczej zwana ryboflawiną jest bardzo ważnym składnikiem wielu reakcji zachodzących w naszym organizmie. Bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczy, dzięki czemu odpowiada za nasz metabolizm.
Podsumowując pyszne gofry idealnie sprawdzą się na śniadanie. Najlepsze gofry w wersji wytrawnej podać można także na szybki obiad. Gofry są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez jeden dzień.
Alergeny w keto gofrach
Lista alergenów dla keto gofrów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka migdałowa
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze keto gofrów
Keto gofry to, bardzo dobre źródło kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym makroskładnikiem na diecie ketogenicznej. Gofry zawierają dużą ilość kalorii. Będą także doskonałym źródłem składników mineralnych.
Energia i białka
(270g)
Węglowodany
(270g)
Tłuszcze
(270g)
Witaminy
(270g)
Składniki mineralne
(270g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.