Przepis na keto chleb krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia

Do miski wbij jajka i ubij na białą pianę.

Dodaj mąkę migdałową, nasiona chia, 100 ml wody oraz proszek do pieczenia i sól.

Wymieszaj składniki dokładnie i przelej masę do formy.

Wierzch pieczywa posyp pestkami dyni.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 minut.

Chleb wyjmij z piekarnika i podziel na porcje.

Keto chleb krojony nożem przez piekarza znajduje się na blacie posypanym mąką.
Keto chleb
Koszt przygotowania dania
26.35 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
309 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
24

Keto chleb - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o keto chlebie

Keto chleb to bardzo dobry pomysł na pyszne pieczywo dla osób na diecie wysokotłuszczowej. Pieczywo zawierające małą ilość węglowodanów przygotowuje się na bazie jajek. Domowy chleb wypieka się na bazie mąk orzechowych. Najlepszy dietetyczny chleb ketogeniczny ma dość zwartą konsystencję i nie ma tak chrupiącej skórki, jak tradycyjne pieczywo. Chleb ketogeniczny nie zawiera glutenu i nadaje się także dla osób chorujących na celiakię. Przepis na keto chleb jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia pieczywa potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka migdałowa, jajka, nasiona chia, proszek do pieczenia, pestki dyni, sól.

Jak zrobić keto chleb? Do miski wbij jajka i ubij na białą pianę. Dodaj mąkę migdałową, nasiona chia, wodę oraz proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj składniki dokładnie i przelej masę do formy. Wierzch pieczywa posyp pestkami dyni. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 minut. Chleb wyjmij z piekarnika i podziel na porcje.

Migdały, z których przygotowuje się mąkę migdałową nie są tak naprawdę orzechami jak są popularnie nazywane, są to nasiona drzewa zwanego migdałowcem. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Witamina B2 inaczej zwana ryboflawiną jest bardzo ważnym składnikiem wielu reakcji zachodzących w naszym organizmie. Bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczy, dzięki czemu odpowiada za nasz metabolizm. Migdały są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, mających bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo - naczyniowego oraz podnoszą poziom dobrego cholesterolu.

Podsumowując pyszny chleb ketogeniczny sprawdzi się doskonale dla osób na diecie nisko węglowodanowej. Pieczywo ketogeniczne przygotowane w domu ma lepszy skład jakościowy i dłużej utrzymuje świeżość. Pieczywo jest dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Smaczny chleb świetnie sprawdzi się jako dodatek do śniadania.

Wartości odżywcze keto chleba

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
309.25 kcal
309.25 kcal
Białko
16.07 g
16.07 g

Węglowodany w keto chlebie

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
9.26 g
9.26 g
Węglowodany przyswajalne
4.93 g
4.93 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.33 g
4.33 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
24.31 g
24.31 g
Tłuszcze nasycone
5.36 g
5.36 g
Tłuszcze nienasycone
18.95 g
18.95 g
Tłuszcze jednonasycone
6.21 g
6.21 g
Tłuszcze wielonasycone
12.74 g
12.74 g
Cholesterol
219.21 mg
219.21 mg

Witaminy w przepisie na keto chleb

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B12
0.52 µg (mcg)
0.52 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Witamina C
0.41 mg
0.41 mg
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Witamina D
1.18 µg (mcg)
1.18 µg (mcg)
Brak danych dla: nasiona chia.
czytaj dalej
Witamina E
0.68 mg
0.68 mg
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.06 mg
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.29 mg
0.29 mg
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Niacyna
0.76 mg
0.76 mg
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Foliany
37.41 µg (mcg)
37.41 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na keto chleb

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
88.71 mg
88.71 mg
Potas
621.50 mg
621.50 mg
Wapń
288.05 mg
288.05 mg
Fosfor
470.96 mg
470.96 mg
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Magnez
55.52 mg
55.52 mg
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Żelazo
2.17 mg
2.17 mg
Cynk
1.44 mg
1.44 mg
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Miedź
0.16 mg
0.16 mg
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny keto chleba 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w keto chlebie

Lista alergenów dla keto chleba przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka migdałowa
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania keto chleba

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka migdałowa
150 g
28.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
16.80
Za 150 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Nasiona chia
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
7.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 30 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Pestki dyni
30 g
7.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 30 g
Koszt składników
48.60
Jak oceniasz przepis na keto chleb
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,3% osób