Keto chleb

Opublikowano: 25.08.2022 r., 9:17 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Piekarz kroi keto chleb
Keto chleb
Keto chleb to wspaniała propozycja na pyszny chleb o małej zawartości węglowodanów. Chleb keto idealnie sprawdzi się dla osób na dietach wysoko tłuszczowych. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 5 min
Pieczenie i Miksowanie 40 min
309 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Mąka migdałowa (150 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Nasiona chia - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Pestki dyni (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka keksowa 22cmx10cm

Przepis na keto chleb krok po kroku

Do miski wbij jajka i ubij na białą pianę.

Dodaj mąkę migdałową, nasiona chia, 100 ml wody oraz proszek do pieczenia i sól.

Wymieszaj składniki dokładnie i przelej masę do formy.

Wierzch pieczywa posyp pestkami dyni.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 minut.

Chleb wyjmij z piekarnika i podziel na porcje.

Jak oceniasz przepis na keto chleb
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób

Więcej informacji na temat keto chleba

Keto chleb to bardzo dobry pomysł na pyszne pieczywo dla osób na diecie wysokotłuszczowej. Pieczywo zawierające małą ilość węglowodanów przygotowuje się na bazie jajek. Domowy chleb wypieka się na bazie mąk orzechowych. Najlepszy dietetyczny chleb ketogeniczny ma dość zwartą konsystencję i nie ma tak chrupiącej skórki, jak tradycyjne pieczywo. Chleb ketogeniczny nie zawiera glutenu i nadaje się także dla osób chorujących na celiakię. Przepis na keto chleb jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia pieczywa potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka migdałowa, jajka, nasiona chia, proszek do pieczenia, pestki dyni, sól.

Jak zrobić keto chleb? Do miski wbij jajka i ubij na białą pianę. Dodaj mąkę migdałową, nasiona chia, wodę oraz proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj składniki dokładnie i przelej masę do formy. Wierzch pieczywa posyp pestkami dyni. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 minut. Chleb wyjmij z piekarnika i podziel na porcje.

Migdały, z których przygotowuje się mąkę migdałową nie są tak naprawdę orzechami jak są popularnie nazywane, są to nasiona drzewa zwanego migdałowcem. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Witamina B2 inaczej zwana ryboflawiną jest bardzo ważnym składnikiem wielu reakcji zachodzących w naszym organizmie. Bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczy, dzięki czemu odpowiada za nasz metabolizm. Migdały są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, mających bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo - naczyniowego oraz podnoszą poziom dobrego cholesterolu.

Podsumowując pyszny chleb ketogeniczny sprawdzi się doskonale dla osób na diecie nisko węglowodanowej. Pieczywo ketogeniczne przygotowane w domu ma lepszy skład jakościowy i dłużej utrzymuje świeżość. Pieczywo jest dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Smaczny chleb świetnie sprawdzi się jako dodatek do śniadania.

Alergeny w keto chlebie

Lista alergenów dla keto chleba przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka migdałowa
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze keto chleba

na 100g gotowej potrawy

Keto chleb to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Pieczywo zawiera bardzo dużą ilość tłuszczów jednonienasyconych. Pieczywo ketogeniczne jest kaloryczne i świetnie sprawdzi się dla osób na diecie ketogenicznej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
309.25
309.25
Białko (g)
16.07
16.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
9.26
9.26
Węglowodany przyswajalne (g)
4.93
4.93
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.33
4.33

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
24.31
24.31
Tłuszcze nasycone (g)
5.36
5.36
Tłuszcze nienasycone (g)
18.95
18.95
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.21
6.21
Tłuszcze wielonasycone (g)
12.74
12.74
Cholesterol (mg)
219.21
219.21

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B12 (µg (mcg))
0.52
0.52
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.41
0.41
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.18
1.18
Brak danych dla: nasiona chia.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.68
0.68
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.29
0.29
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.76
0.76
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
37.41
37.41
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
88.71
88.71
Potas (mg)
621.50
621.50
Wapń (mg)
288.05
288.05
Fosfor (mg)
470.96
470.96
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Magnez (mg)
55.52
55.52
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.17
2.17
Cynk (mg)
1.44
1.44
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.16
0.16
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny keto chleba 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania keto chleba

Koszt składników
48.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka migdałowa
150 g
28.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
16.80
Za 150 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Nasiona chia
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
7.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 30 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Pestki dyni
30 g
7.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 30 g
Koszt składników
48.60