Keto bułki
- Mąka migdałowa - 1 szklanka (250 g)
- Nasiona chia - 3 łyżki (30 g)
- Pestki dyni - 2 łyżki (20 g)
- Nasiona słonecznika - 3 łyżki (30 g)
- Proszek do pieczenia - 3 łyżeczki (15 g)
- Jajko (5 szt.)
Przepis na keto bułki krok po kroku
Mąkę przesiej przez sitko i wsyp do miski.
Dodaj wszystkie ziarna i nasiona, sól, proszek do pieczenia.
W osobnej misce roztrzep jajka za pomocą widelca.
Połącz zawartość obu misek i uformuj niewielkie bułeczki.
Ułóż je na blaszy do pieczenia i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.
Więcej informacji na temat keto bułek
Keto bułki to idealny, pomysł na zdrowe i smaczne pieczywo, gdy w swojej diecie ograniczasz podaż węglowodanów, ale nie tylko. Tak naprawdę polecam je każdemu. Dieta ketogeniczna, czyli taka, która w dość dużym stopniu ogranicza codzienna podaż węglowodanów przy jednocześnie zwiększonej podaży tłuszczu w naszym codziennym jadłospisie, w ostatnim czasie zyskała na popularności. Do głównych źródeł węglowodanów w naszej diecie należą takie produkty jak: pieczywo, kasze, makarony, ryże czy mąka.
Ten model żywienia doczekał się swoich przeciwników i zwolenników. Jest to rodzaj diety, mocno eliminacyjnej dlatego budzi wiele kontrowersji. Nikt nie sprzeciwia się, że najlepszym modelem żywienia jest indywidualnie zbilansowana dieta, która zakłada odpowiednia podaż białka, tłuszczy i węglowodanów. Natomiast dieta ketogeniczna oprócz znalezienia się w ostatnich trendach żywieniowych ma swoje zastosowanie w niektórych chorobach. Wbrew przekonaniom dieta ketogeniczna to nie tylko jajecznica na boczku i sam tłuszcz, pomimo swoich specyficznych założeń jadłospis musi być odpowiednio zbilansowany. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na keto bułki, które będą tak samo pyszne i chrupiące jak tradycyjna wersja. Oczywiście te, które w swoim składzie mają mąkę, także będą dietetyczne, jeśli zastosujemy odpowiednią obróbkę termiczną, dobór składników a ich kcal będzie mieściła się w naszym zapotrzebowaniu energetycznym, uwzględniając pozostałe posiłki w ciągu dnia.
Zatem, jak zrobić keto bułki bez nabiału?
To nic trudnego, kilka minut, a z podstawowych składników powstaną szybkie i łatwe fit bułeczki.
Wystarczy, że mąką migdałową, która charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczu, przesiejesz przez sitko do miski, dodasz wybrane przez Ciebie nasiona i ziarna, sól i proszę do pieczenia, a następnie wszystko wymieszasz.
W osobnej misce roztrzep rozbite jajka, a następnie połącz oby dwie masy.
Jeśli masa będzie zbyt leista dodaj odrobinę więcej mąki i uformuj niewielkie kulki.
Ułóż je na blaszy do pieczenia i upiecz w piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach.
Po tym czasie nasze domowe, najlepsze keto bułki są gotowe. Koniecznie wypróbuj mój prosty przepis i przekonaj się, jakie są pyszne.
Alergeny w keto bułkach
Lista alergenów dla keto bułek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka migdałowa
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze keto bułek
Do przygotowania bułek możesz użyć dowolnych nasion i ziaren.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.