Przepis na ketchup z pomidorów krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, blender, słoiki

Pomidory sparz, obierz i pokrój w drobną kosteczkę.

W garnku rozgrzej oliwę. Przełóż do niego warzywa i smaż je przez 20 minut. Na początku dolej do nich pół szklanki wody.

Gdy woda wyparuje, wlej ocet, dodaj cukier, sól i odrobinę pieprzu. Całość gotuj kolejne 10 minut.

Masę zblenduj dokładnie.

Ketchup ostudź i przełóż do czystych słoików.

Słoiki zakręć mocno i przełóż do dużego garnka wypełnionego prawie w całości gotującą się wodą.

Zostaw słoiki w garnku na 10 minut, a następnie wyciągnij i ostudź.

Ketchup z pomidorów podany w słoiku.
ketchup z pomidorów
Koszt przygotowania dania
41.54 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
204 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
67

Ketchup z pomidorów - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ketchupie z pomidorów

Ketchup z pomidorów to przepis na świetny sos, który doskonale sprawdza się jako dodatek do wielu potraw. Można przygotować go w kilka chwil z niewielu składników.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ketchup z pomidorów, by był smaczny, a przy okazji prosty, to ten sprawdzony przepis będzie świetnym wyborem dla ciebie. Choć taki sos z łatwością można dostać w każdym sklepie, to jednak to właśnie ten domowy nie tylko jest smaczny, ale też zdrowszy. To dlatego, że zawiera znacznie mniej cukru i soli. Dzięki temu będzie dobry również dla osób na diecie i tych z problemami z gospodarką cukrową. Sklepowe ketchupy zwykle zawierają bardzo dużo cukru, co sprawia, że ma on wysoki indeks glikemiczny. Jednak pomidory nie potrzebują ich aż tak dużo. To warzywa, które po długiej obróbce stają się naprawdę smaczne.

Przepis na ketchup z pomidorów to sprawdzony pomysł na tradycyjny i w pełni domowy dodatek do potraw. Jest nie tylko najlepszy, ale również bardzo zdrowy. Świetnie sprawdzi się do słoików, można robić go latem i zajadać się nim zimą. Jest robiony ze świeżych pomidorów, dzięki czemu smakuje naprawdę wybornie. Pomidory są bardzo często używanym warzywem, jednak mało osób wie, że w ich przypadku obróbka termiczna jest niezwykle korzystna. Podczas długiego gotowania powstaje w nich więcej likopenu, substancji, która sprawia, że warzywa te są tak cenne dla zdrowia. Ten antyoksydant pozytywnie wpływa na układ krwionośny, chroniąc serce przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Im dłużej gotują się pomidory, tym więcej likopenu w nich będzie. Dlatego ten sos jest wspaniałym źródłem tego składnika. Całość jest niezbyt skomplikowana, a powstały sos ma mnóstwo pysznego smaku. To zasługa ziół, które wspaniale podkreślają słodycz pomidorów. Do smażenia pomidorów warto, jest użyć oliwy z oliwek, która również dobrze komponuje się z warzywami, a przy okazji jest źródłem zdrowych tłuszczów. Do przygotowania całości potrzeba tylko garnka i blendera. Sos najlepiej przechowywać w słoikach. Świetnie sprawdzą się do tego małe słoiki, w których można łatwo poporcjować sos, dzięki temu jedną porcję można wykorzystać od razu.

Wartości odżywcze ketchupu z pomidorów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(550g)
Energia (kalorie)
37.22 kcal
204.73 kcal
Białko
0.80 g
4.40 g

Węglowodany w ketchupie z pomidorów

Na 100g
Na porcję
(550g)
Węglowodany
8.07 g
44.36 g
Węglowodany przyswajalne
6.97 g
38.36 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.09 g
6.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(550g)
Tłuszcz
0.50 g
2.75 g
Tłuszcze nasycone
0.15 g
0.81 g
Tłuszcze nienasycone
0.35 g
1.94 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na ketchup z pomidorów

Na 100g
Na porcję
(550g)
Witamina A
38.18 µg (mcg)
210.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.07 mg
0.40 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
12.45 mg
68.50 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.53 mg
2.94 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.20 mg
Ryboflawina
0.02 mg
0.10 mg
Niacyna
0.55 mg
3.00 mg
Foliany
13.64 µg (mcg)
75.00 µg (mcg)
Beta karoten
408.18 µg (mcg)
2245.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ketchup z pomidorów

Na 100g
Na porcję
(550g)
Sód
181.04 mg
995.70 mg
Potas
215.66 mg
1186.13 mg
Wapń
9.48 mg
52.12 mg
Fosfor
21.97 mg
120.83 mg
Magnez
10.04 mg
55.23 mg
Żelazo
0.25 mg
1.39 mg
Cynk
0.16 mg
0.86 mg
Miedź
0.06 mg
0.31 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ketchupu z pomidorów 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ketchupie z pomidorów

Lista alergenów dla ketchupu z pomidorów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ketchup z pomidorów

Cena przygotowania ketchupu z pomidorów

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
3000 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 20
40.00
Za 3000 g
Ocet spirytusowy
125 ml
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 125 ml
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Sól
15 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 15 g
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
66.50
Jak oceniasz przepis na ketchup z pomidorów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób