Ketchup z pomidorów
- Pomidor (3000 g)
- Ocet spirytusowy (125 ml)
- Cukier (150 g)
- Sól (15 g)
- Oliwa z oliwek (10 ml)
Przepis na ketchup z pomidorów krok po kroku
Pomidory sparz, obierz i pokrój w drobną kosteczkę.
W garnku rozgrzej oliwę. Przełóż do niego warzywa i smaż je przez 20 minut. Na początku dolej do nich pół szklanki wody.
Gdy woda wyparuje, wlej ocet, dodaj cukier, sól i odrobinę pieprzu. Całość gotuj kolejne 10 minut.
Masę zblenduj dokładnie.
Ketchup ostudź i przełóż do czystych słoików.
Słoiki zakręć mocno i przełóż do dużego garnka wypełnionego prawie w całości gotującą się wodą.
Zostaw słoiki w garnku na 10 minut, a następnie wyciągnij i ostudź.
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Passata pomidorowa
-
Sałatka z zielonych pomidorów
-
Sałatka z pomidorów
-
Sałatka z suszonymi pomidorami
-
Leczo z kurczakiem
-
Sos meksykański
-
Pasta z suszonych pomidorów
-
Pomidory w słoikach
-
Śledzie z suszonymi pomidorami
-
Leczo na zimę
-
Pulpa pomidorowa
-
Sałata z zielonych pomidorów na zimę
-
Przecier pomidorowy Thermomix
-
Domowy ketchup
-
Ketchup z dyni
-
Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami
-
Pesto z suszonych pomidorów
-
Przetwory z pomidorów
Więcej informacji na temat ketchupu z pomidorów
Ketchup z pomidorów to przepis na świetny sos, który doskonale sprawdza się jako dodatek do wielu potraw. Można przygotować go w kilka chwil z niewielu składników.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ketchup z pomidorów, by był smaczny, a przy okazji prosty, to ten sprawdzony przepis będzie świetnym wyborem dla ciebie. Choć taki sos z łatwością można dostać w każdym sklepie, to jednak to właśnie ten domowy nie tylko jest smaczny, ale też zdrowszy. To dlatego, że zawiera znacznie mniej cukru i soli. Dzięki temu będzie dobry również dla osób na diecie i tych z problemami z gospodarką cukrową. Sklepowe ketchupy zwykle zawierają bardzo dużo cukru, co sprawia, że ma on wysoki indeks glikemiczny. Jednak pomidory nie potrzebują ich aż tak dużo. To warzywa, które po długiej obróbce stają się naprawdę smaczne.
Przepis na ketchup z pomidorów to sprawdzony pomysł na tradycyjny i w pełni domowy dodatek do potraw. Jest nie tylko najlepszy, ale również bardzo zdrowy. Świetnie sprawdzi się do słoików, można robić go latem i zajadać się nim zimą. Jest robiony ze świeżych pomidorów, dzięki czemu smakuje naprawdę wybornie. Pomidory są bardzo często używanym warzywem, jednak mało osób wie, że w ich przypadku obróbka termiczna jest niezwykle korzystna. Podczas długiego gotowania powstaje w nich więcej likopenu, substancji, która sprawia, że warzywa te są tak cenne dla zdrowia. Ten antyoksydant pozytywnie wpływa na układ krwionośny, chroniąc serce przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Im dłużej gotują się pomidory, tym więcej likopenu w nich będzie. Dlatego ten sos jest wspaniałym źródłem tego składnika. Całość jest niezbyt skomplikowana, a powstały sos ma mnóstwo pysznego smaku. To zasługa ziół, które wspaniale podkreślają słodycz pomidorów. Do smażenia pomidorów warto, jest użyć oliwy z oliwek, która również dobrze komponuje się z warzywami, a przy okazji jest źródłem zdrowych tłuszczów. Do przygotowania całości potrzeba tylko garnka i blendera. Sos najlepiej przechowywać w słoikach. Świetnie sprawdzą się do tego małe słoiki, w których można łatwo poporcjować sos, dzięki temu jedną porcję można wykorzystać od razu.
Alergeny w ketchupie z pomidorów
Lista alergenów dla ketchupu z pomidorów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ketchup z pomidorów
Wartości odżywcze ketchupu z pomidorów
To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.
Energia i białka
(550g)
Węglowodany
(550g)
Tłuszcze
(550g)
Witaminy
(550g)
Składniki mineralne
(550g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.