Ketchup z cukinii Thermomix
- Ocet jabłkowy (50 ml)
- Koncentrat pomidorowy (200 g)
- Cukinia (800 g)
- Cebula (250 g)
- Cukier (150 g)
- Sól (10 g)
Przepis na ketchup z cukinii z thermomixa krok po kroku
Cukinię umyj i obierz i pokrój w kawałki. Cebulę obierz i pokrój w kawałki. Wszystko umieść w naczyniu Thermomixa.
Dodaj łyżkę soli i rozdrobnij przez 15 sekund / obroty 7.
Załóż motylek i gotuj całość przez 10 minut / temperatura 100 / obroty 2. Następnie gotuj jeszcze 5 minut / obroty 3.
Dodaj cukier i ocet i gotuj przez 15 minut / temperatura 100 / obroty 3. Podczas gotowania używaj koszyczka do przykrycia pokrywy.
Dodaj koncentrat pomidorowy, łyżkę papryki słodkiej i łyżeczkę pieprzu. Gotuj jeszcze 10 minut / obroty 3. Podczas gotowania używaj koszyczka do przykrycia pokrywy.
Gotowy ketchup rozlej do słoiczków. Zakręć je i obróć do góry dnem.
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Pizza Thermomix
-
Gofry Thermomix
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Naleśniki Thermomix
-
Placki ziemniaczane Thermomix
-
Kawa mrożona Thermomix
-
Szarlotka Thermomix
-
Sernik Thermomix
-
Chałka Thermomix
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Pierniki z Thermomixu
-
Kopytka z Thermomixu
-
Ciasto na pierogi Thermomix
-
Sernik rosa Thermomix
-
Owsianka Thermomix
-
Piernik Thermomix
-
Przepisy do Thermomixa
Więcej informacji na temat ketchupu z cukinii z thermomixa
Aby wykonać ten prosty przepis na ketchup z cukinii z Thermomixa potrzebne będą cebule, cukinie, koncentrat pomidorowy, ocet, cukier, sól, pieprz i papryka słodka. Na początku obierz cebulę i cukinię. Warzywa pokrój w większą kostkę i rozdrobnij razem z solą. Załóż motylek i całość gotuj przez 10 minut na obrotach 2, po czym jeszcze 5 minut na obrotach 3. Dodaj cukier i ocet i gotuj kolejne 15 minut. Pamiętaj, by podczas gotowania używać koszyczka do przykrycia pokrywki zamiast miarki, dzięki czemu ketchup dobrze odparuje. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy, pieprz i paprykę słodką. Gotuj jeszcze kilka minut. Gorący ketchup przelewaj do słoików. Zakręcaj dokładnie i odstawiaj pokrywką do dołu, co dobrze zamknie słoik. Przestudzony możesz przechowywać w lodówce. Ten pyszny sos pasuje do dań mięsnych i warzywnych. Będzie najlepszy do dań z grilla.
Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić ketchup z cukinii w Thermomixie. Koniecznie wypróbujcie przyrządzić ten dobry ketchup.
Cukinia jest rośliną należącą do gatunku dyni zwyczajnej i pierwszy raz została wyhodowana we Włoszech. W Polsce zaczęto jej uprawę w latach 70. XX w. Jest to roślina, która świetnie radzi sobie w naszym klimacie, dlatego tak chętnie jest uprawiana. Jako roślina jednoroczna jest bardzo odporna na wiele chorób. Pięknie prezentuje się w ogrodzie ze względu na swoje rozłożyste liście i duże, żółte kwiaty, które również można spożywać! To także fajny pomysł na przystrojenie talerza lub np. tortów.
W Polsce nie przywiązuje się uwagi do jej nazewnictwa i często zamiennie używa się słowa kabaczek. Choć to jedno i to samo warzywo, to różnią się one stopniem rozwoju. Młoda cukinia jest miękka i nie posiada w sobie twardych nasion. Kabaczek zaś jest starszy, a przez to twardszy i jego nasiona powinny zostać usunięte przed spożyciem. Choć cukinia jest dobra również na surowo, np. w sałatkach, tak kabaczek wymaga obróbki termicznej, by był lepszy w smaku.
Choć jej smak jest neutralny, to jest to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B. 100 g cukinii dostarcza około 20 kcal, dlatego jest to warzywo „dietetyczne”, szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała. Niska kaloryczność wynika z tego, że w 90 procentach składa się ona z wody. Jest warzywem łatwostrawnym, dlatego jest bezpieczna do spożycia nawet przez najmłodsze dzieci, już po 6. miesiącu życia.
Tak przygotowany, smaczny ketchup będzie szczególnie smakował dzieciom.
Alergeny w ketchupie z cukinii z thermomixa
Lista alergenów dla ketchupu z cukinii z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet jabłkowy
Wartości odżywcze ketchupu z cukinii z thermomixa
100 g cukinii dostarcza około 20 kcal, dlatego jest to warzywo „dietetyczne”, szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała. Niska kaloryczność wynika z tego, że w 90 procentach składa się ona z wody. Jest warzywem łatwostrawnym, dlatego jest bezpieczna do spożycia nawet przez najmłodsze dzieci, już po 6. miesiącu życia.
Energia i białka
(1400g)
Węglowodany
(1400g)
Tłuszcze
(1400g)
Witaminy
(1400g)
Składniki mineralne
(1400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.