Ketchup z cukinii i pomidorów

Opublikowano: 05.07.2022 r., 11:32 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ketchup z cukini i pomidorów podany w miseczce.
Ketchup z cukini i pomidorów
Ketchup z cukinii i pomidorów to doskonała opcja dla wszystkich miłośników domowych przetworów. Jest prosty, szybki w przygotowaniu i niezwykle smaczny.
Przygotowanie 30 min
Smażenie 45 min
200 kcal
Kcal w porcji
550 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Cukinia (2000 g)
  • Pomidor (1000 g)
  • Ocet spirytusowy (125 ml)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Sól (14 g)
  • Oliwa z oliwek (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duży garnek, blender, tarka, słoiki, sitko

Przepis na ketchup z cukinii i pomidorów krok po kroku

Cukinię umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Połóż ją na sitku i odstaw na 2 godziny.

Pomidory sparz, obierz i pokrój w drobną kosteczkę.

W garnku rozgrzej oliwę. Przełóż do niego warzywa i smaż je przez 20 minut. Na początku dolej do nich pół szklanki wody.

Gdy woda wyparuje, wlej ocet, dodaj cukier, sól i odrobinę pieprzu. Całość gotuj kolejne 10 minut.

Masę zblenduj dokładnie.

Ketchup ostudź i przełóż do czystych słoików.

Słoiki zakręć mocno i przełóż do dużego garnka wypełnionego prawie w całości gotującą się wodą.

Zostaw słoiki w garnku na 10 minut, a następnie wyciągnij i ostudź.

Jak oceniasz przepis na ketchup z cukinii i pomidorów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat ketchupu z cukinii i pomidorów

Ketchup z cukinii i pomidorów to doskonała opcja dla wszystkich miłośników domowych przetworów. Jest prosty, szybki w przygotowaniu i niezwykle smaczny. Choć w sklepach można dostać mnóstwo gotowych sosów pomidorowych, ten domowy będzie zdecydowanie lepszy, smaczniejszy i zdrowszy. Będzie zawierał mniej soli i zbędnych dodatków, dzięki czemu jest dobry i śmiało można go podawać, również dla dzieci.

Przepis na ketchup z cukinii i pomidorów to doskonały pomysł na łatwy dodatek, który sprawdzi się zarówno do dań mięsnych, jak i jarskich. Jest domowy, przez co zawiera niewielkie ilości soli i cukru. Głównym składnikiem w tym przetworze jest oczywiście cukinia, dlatego należy wybrać najlepszą. Idealnym czasem na przygotowanie tego dania będzie lato i początek jesieni, kiedy to można znaleźć najsmaczniejsze cukinie w każdym sklepie i ryneczku. Choć można obierać cukinię ze skóry, nie warto tego robić. To właśnie pod skórką skrywa się najwięcej witamin i składników prozdrowotnych, których w cukinii nie brakuje. Zawiera również bardzo mało kalorii, dzięki czemu jest świetnym wyborem również na diecie redukcyjnej. Jest wspaniałym źródłem witamin z grupy B, a także witaminy A, C, E i K, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To warzywo jest niezwykle zdrowe, dlatego warto wykorzystywać każdą sposobność, by znalazło się w diecie. Ten przepis pozwala na to w naprawdę smaczny sposób.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ketchup z cukinii i pomidorów, by był pyszny iw pełni domowy, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. To dobry wybór nawet dla dzieci. To przepis na najlepszy ketchup z cukinii i pomidorów. Można go zrobić w łatwy sposób, używając gotowej passaty lub bazując na pomidorach z puszki. Pomidory po zblendowaniu tworzą soczysty i aromatyczny mus, który wspaniale współgra z bazylią, tymiankiem i oregano. Już w kilka chwil stworzysz to pachnące włoskimi wakacjami kulinarne arcydzieło, wyłącznie z kilku produktów. Główną rolę odgrywają w nim pomidory. Całość można przygotować ze świeżych pomidorów, jednak lepiej wybrać łatwiejszą opcję i skorzystać z gotowych przecierów pomidorowych. Warto wybierać te bez dodatku soli, dzięki czemu można samemu kontrolować jej zawartość w daniu. To świetna opcja dla wszystkich osób z problemami z układem krwionośnym.

Alergeny w ketchupie z cukinii i pomidorów

Lista alergenów dla ketchupu z cukinii i pomidorów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ketchup z cukinii i pomidorów

Wartości odżywcze ketchupu z cukinii i pomidorów

na 100g gotowej potrawy

To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(550g)
Energia (kcal)
36.40
200.21
Białko (g)
1.01
5.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(550g)
Węglowodany (g)
7.53
41.39
Węglowodany przyswajalne (g)
6.56
36.06
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.97
5.33

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(550g)
Tłuszcz (g)
0.56
3.07
Tłuszcze nasycone (g)
0.21
1.16
Tłuszcze nienasycone (g)
0.35
1.91
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.24
1.30
Brak danych dla: ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.11
0.61
Brak danych dla: ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(550g)
Witamina A (µg (mcg))
18.79
103.36
Witamina B6 (mg)
0.12
0.68
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
15.00
82.53
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.28
1.54
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.23
Ryboflawina (mg)
0.06
0.33
Niacyna (mg)
0.46
2.53
Foliany (µg (mcg))
19.14
105.28
Beta karoten (µg (mcg))
208.85
1148.68

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(550g)
Sód (mg)
172.38
948.07
Potas (mg)
236.23
1299.26
Wapń (mg)
16.84
92.60
Fosfor (mg)
30.65
168.55
Magnez (mg)
14.70
80.84
Żelazo (mg)
0.34
1.88
Cynk (mg)
0.25
1.36
Miedź (mg)
0.05
0.28
Szacunkowy indeks glikemiczny ketchupu z cukinii i pomidorów 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ketchupu z cukinii i pomidorów

Koszt składników
57.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
2000 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 7
13.33
Za 2000 g
Pomidor
1000 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 7
13.33
Za 1000 g
Ocet spirytusowy
125 ml
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 125 ml
Cukier trzcinowy
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Sól
14 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 14 g
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
57.00