Ketchup z cukinii i pomidorów
- Cukinia (2000 g)
- Pomidor (1000 g)
- Ocet spirytusowy (125 ml)
- Cukier trzcinowy (150 g)
- Sól (14 g)
- Oliwa z oliwek (10 ml)
Przepis na ketchup z cukinii i pomidorów krok po kroku
Cukinię umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Połóż ją na sitku i odstaw na 2 godziny.
Pomidory sparz, obierz i pokrój w drobną kosteczkę.
W garnku rozgrzej oliwę. Przełóż do niego warzywa i smaż je przez 20 minut. Na początku dolej do nich pół szklanki wody.
Gdy woda wyparuje, wlej ocet, dodaj cukier, sól i odrobinę pieprzu. Całość gotuj kolejne 10 minut.
Masę zblenduj dokładnie.
Ketchup ostudź i przełóż do czystych słoików.
Słoiki zakręć mocno i przełóż do dużego garnka wypełnionego prawie w całości gotującą się wodą.
Zostaw słoiki w garnku na 10 minut, a następnie wyciągnij i ostudź.
-
Leczo z cukinii
-
Sałatka z cukinii
-
Krem z cukinii
-
Zupa z cukinii
-
Ketchup z cukinii
-
Bigos z cukinii
-
Surówka z cukinii
-
Sałatka z cukinii papryki marchewki i cebuli
-
Marynowana cukinia
-
Pikle z cukinii
-
Cukinia kiszona
-
Sałatka z cukinii do słoików
-
Sałatka z cukinii na zimę
-
Leczo z kiełbasą i cukinią
-
Leczo z cukinią i pieczarkami
-
Sos słodko kwaśny z cukinii
-
Cukinia faszerowana warzywami
-
Cukinia marynowana na zimę
-
Przetwory z cukinii
Więcej informacji na temat ketchupu z cukinii i pomidorów
Ketchup z cukinii i pomidorów to doskonała opcja dla wszystkich miłośników domowych przetworów. Jest prosty, szybki w przygotowaniu i niezwykle smaczny. Choć w sklepach można dostać mnóstwo gotowych sosów pomidorowych, ten domowy będzie zdecydowanie lepszy, smaczniejszy i zdrowszy. Będzie zawierał mniej soli i zbędnych dodatków, dzięki czemu jest dobry i śmiało można go podawać, również dla dzieci.
Przepis na ketchup z cukinii i pomidorów to doskonały pomysł na łatwy dodatek, który sprawdzi się zarówno do dań mięsnych, jak i jarskich. Jest domowy, przez co zawiera niewielkie ilości soli i cukru. Głównym składnikiem w tym przetworze jest oczywiście cukinia, dlatego należy wybrać najlepszą. Idealnym czasem na przygotowanie tego dania będzie lato i początek jesieni, kiedy to można znaleźć najsmaczniejsze cukinie w każdym sklepie i ryneczku. Choć można obierać cukinię ze skóry, nie warto tego robić. To właśnie pod skórką skrywa się najwięcej witamin i składników prozdrowotnych, których w cukinii nie brakuje. Zawiera również bardzo mało kalorii, dzięki czemu jest świetnym wyborem również na diecie redukcyjnej. Jest wspaniałym źródłem witamin z grupy B, a także witaminy A, C, E i K, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To warzywo jest niezwykle zdrowe, dlatego warto wykorzystywać każdą sposobność, by znalazło się w diecie. Ten przepis pozwala na to w naprawdę smaczny sposób.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ketchup z cukinii i pomidorów, by był pyszny iw pełni domowy, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. To dobry wybór nawet dla dzieci. To przepis na najlepszy ketchup z cukinii i pomidorów. Można go zrobić w łatwy sposób, używając gotowej passaty lub bazując na pomidorach z puszki. Pomidory po zblendowaniu tworzą soczysty i aromatyczny mus, który wspaniale współgra z bazylią, tymiankiem i oregano. Już w kilka chwil stworzysz to pachnące włoskimi wakacjami kulinarne arcydzieło, wyłącznie z kilku produktów. Główną rolę odgrywają w nim pomidory. Całość można przygotować ze świeżych pomidorów, jednak lepiej wybrać łatwiejszą opcję i skorzystać z gotowych przecierów pomidorowych. Warto wybierać te bez dodatku soli, dzięki czemu można samemu kontrolować jej zawartość w daniu. To świetna opcja dla wszystkich osób z problemami z układem krwionośnym.
Alergeny w ketchupie z cukinii i pomidorów
Lista alergenów dla ketchupu z cukinii i pomidorów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ketchup z cukinii i pomidorów
Wartości odżywcze ketchupu z cukinii i pomidorów
To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.
Energia i białka
(550g)
Węglowodany
(550g)
Tłuszcze
(550g)
Witaminy
(550g)
Składniki mineralne
(550g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.