Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, ocet jabłkowy
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, blender, słoiki, blaszka do pieczenia, folia aluminiowa, sitko, ściereczka

Przepis na ketchup z buraków krok po kroku

Nastaw piekarnik na 200 st. C. z termoobiegiem.

Obierz i umyj buraki.

Pokrój buraki na 4 części, zawiń w folię aluminiową.

Piecz buraki do miękkości przez około 30 minut.

W tym czasie zeszklij na oleju pokrojoną drobno cebulę i posiekany ząbek czosnku.

Wsyp łyżeczkę słodkiej papryki, odrobinę soli i wymieszaj.

Do cebuli i czosnku dodaj upieczone buraki wraz z sokiem z pieczenia. Dodaj też 60 ml wody i 60 ml octu.

Gotuj około 15 minut na minimalnej mocy palnika i pod przykryciem, aż warzywa będą bardzo miękkie.

Wsyp cukier, sól i pieprz do smaku. Jeżeli trzeba, dodaj więcej przypraw.

Wszystko zblenduj na gładką masę.

Wszystko przetrzyj na sitku.

Od razu przełóż wszystko do słoików i dobrze zakręć.

Pasteryzuj słoiki 20 minut od momentu zagotowania wody.

Od razu po pasteryzacji wyjmij gorące słoiki i ustaw do góry dnem.

Poczekaj, aż ostygną.

Ketchup z buraków
Ketchup z buraków - cechy przepisu

Informacje dietetyczne - ketchup z buraków

W skrócie
Kalorii w porcji
23 kcal
Wielkość
jednej porcji
35 g
Indeks glikemiczny
57

Wartości odżywcze ketchupu z buraków

na 100g gotowej potrawy

Buraki zawierają m.in. żelazo i betalainę — dzięki temu wpływa na profil morfologii oraz sprzyja walce z wolnymi rodnikami. Zdecydowanie jest to dobry, zdrowy przepis.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(35g)
Energia (kcal)
67.35
23.57
Białko (g)
1.45
0.51
Fenyloalanina (mg)
0.04
0.02
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(35g)
Węglowodany (g)
11.96
4.18
Węglowodany przyswajalne (g)
9.41
3.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.54
0.89

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(35g)
Tłuszcz (g)
1.89
0.66
Tłuszcze nasycone (g)
0.20
0.07
Tłuszcze nienasycone (g)
1.69
0.59
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.17
0.41
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.52
0.18
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(35g)
Witamina C (mg)
4.59
1.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(35g)
Sód (mg)
67.51
23.63
Potas (mg)
281.20
98.42
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
15.08
5.28
Żelazo (mg)
0.69
0.24
Szacunkowy indeks glikemiczny ketchupu z buraków 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ketchupie z buraków

Lista alergenów dla ketchupu z buraków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ketchup z buraków

Więcej informacji na temat ketchupu z buraków

Domowy ketchup z buraków to bardzo prosty i sprawdzony przepis. Zobacz, jak zrobić ketchup z buraków – pyszny i łatwy pomysł na zdrowy dodatek do potraw. Jest najlepszy, gdy chcesz zrobić coś smacznego z buraków. Ketchup z pieczonych buraków to doskonała alternatywa dla klasycznego, pomidorowego sosu. Jeżeli chcesz spróbować czegoś nowego, musisz go przygotować. Przepis na ketchup z buraków to propozycja na wegańskie przetwory do słoików. Z tym sprawdzonym przepisem zrobisz pyszny mus, dobry do różnych potraw.

Ketchup z buraków to ciekawy, dobry sposób na dodatek do dań. Składa się z buraków, cukru, soli, pieprzu, cebuli, czosnku, octu i wody. Są to bardzo proste składniki i równie łatwe wykonanie. Można podawać go z różnymi dodatkami, najlepiej na zimno. Jest fajnym pomysłem na domowy ketchup, który można przechowywać w spiżarni. To sprawdzony przepis, który może być jedzony przez osoby na diecie bez produktów pochodzenia zwierzęcego. Przepis na ketchup z buraków jest bowiem w pełni wegański i zdrowy. Ketchup z buraków jest przy tym smaczny.

Jak zrobić ketchup z buraków? Najlepszy będzie, gdy buraki będą upieczone. Wtedy są bardzo pyszne, nabierają innego smaku niż gotowane. Buraki obierz i umyj, a następnie pokrój w ćwiartki. Zawiń buraki w folię aluminiową i piecz przez około 30 minut. Podczas pieczenia można podsmażyć czosnek z cebulą i przyprawami na oleju, a gdy buraki będą gotowe, dodaj je do cebuli i czosnku razem z wodą i octem. Nie pomijaj soku, który powstał podczas pieczenia. Wszystko należy gotować na bardzo małym ogniu i najlepiej pod przykryciem. Warzywa mają być miękkie. Dodaj przyprawy i cukier, a następnie zblenduj i przecedź na sicie. Czas na to, by przełożyć ketchup z buraków do słoików, zakręcić je dobrze i pasteryzować.

Do garnka na dno wyłóż ściereczkę i ułóż słoiki w odstępach. Wlej wodę w ¾ wysokości słoików, gotuj 20 minut od momentu zagotowania wody. Po pasteryzacji od razu wyjmij słoiki i ustaw je wieczkiem do dołu.

Jak zrobisz ketchup z buraków, możesz otrzymać smaczny i wyjątkowy w smaku pomysł na domowe przetwory.

*Ilość przypraw, w tym octu, dostosuj do własnych preferencji. Niektórzy wolą bardziej ostry smak – można dodać więcej octu lub na przykład paprykę ostrą.

*W przepisie na ketchup z buraków niekoniecznie trzeba je piec. Można buraki również ugotować albo, żeby było jeszcze szybciej, kupić już ugotowane buraki.

*Czas pieczenia buraków uzależniony jest od wielkości buraków. Z reguły buraki pieką się dosyć długo. Najlepszym sposobem jest sprawdzanie na bieżąco stopnia upieczenia.

Szacunkowy koszt przygotowania ketchupu z buraków

Koszt składników
13.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cebula czerwona
50 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Cukier
18 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 18 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
13.50
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na ketchup z buraków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób