Przepis na ketchup z buraków krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, ocet jabłkowy
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, blender, słoiki, blaszka do pieczenia, folia aluminiowa, sitko, ściereczka

Nastaw piekarnik na 200 st. C. z termoobiegiem.

Obierz i umyj buraki.

Pokrój buraki na 4 części, zawiń w folię aluminiową.

Piecz buraki do miękkości przez około 30 minut.

W tym czasie zeszklij na oleju pokrojoną drobno cebulę i posiekany ząbek czosnku.

Wsyp łyżeczkę słodkiej papryki, odrobinę soli i wymieszaj.

Do cebuli i czosnku dodaj upieczone buraki wraz z sokiem z pieczenia. Dodaj też 60 ml wody i 60 ml octu.

Gotuj około 15 minut na minimalnej mocy palnika i pod przykryciem, aż warzywa będą bardzo miękkie.

Wsyp cukier, sól i pieprz do smaku. Jeżeli trzeba, dodaj więcej przypraw.

Wszystko zblenduj na gładką masę.

Wszystko przetrzyj na sitku.

Od razu przełóż wszystko do słoików i dobrze zakręć.

Pasteryzuj słoiki 20 minut od momentu zagotowania wody.

Od razu po pasteryzacji wyjmij gorące słoiki i ustaw do góry dnem.

Poczekaj, aż ostygną.

Ketchup z buraków
Ketchup z buraków
Koszt przygotowania dania
1.86 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
23 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
57

Ketchup z buraków - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ketchupie z buraków

Domowy ketchup z buraków to bardzo prosty i sprawdzony przepis. Zobacz, jak zrobić ketchup z buraków – pyszny i łatwy pomysł na zdrowy dodatek do potraw. Jest najlepszy, gdy chcesz zrobić coś smacznego z buraków. Ketchup z pieczonych buraków to doskonała alternatywa dla klasycznego, pomidorowego sosu. Jeżeli chcesz spróbować czegoś nowego, musisz go przygotować. Przepis na ketchup z buraków to propozycja na wegańskie przetwory do słoików. Z tym sprawdzonym przepisem zrobisz pyszny mus, dobry do różnych potraw.

Ketchup z buraków to ciekawy, dobry sposób na dodatek do dań. Składa się z buraków, cukru, soli, pieprzu, cebuli, czosnku, octu i wody. Są to bardzo proste składniki i równie łatwe wykonanie. Można podawać go z różnymi dodatkami, najlepiej na zimno. Jest fajnym pomysłem na domowy ketchup, który można przechowywać w spiżarni. To sprawdzony przepis, który może być jedzony przez osoby na diecie bez produktów pochodzenia zwierzęcego. Przepis na ketchup z buraków jest bowiem w pełni wegański i zdrowy. Ketchup z buraków jest przy tym smaczny.

Jak zrobić ketchup z buraków? Najlepszy będzie, gdy buraki będą upieczone. Wtedy są bardzo pyszne, nabierają innego smaku niż gotowane. Buraki obierz i umyj, a następnie pokrój w ćwiartki. Zawiń buraki w folię aluminiową i piecz przez około 30 minut. Podczas pieczenia można podsmażyć czosnek z cebulą i przyprawami na oleju, a gdy buraki będą gotowe, dodaj je do cebuli i czosnku razem z wodą i octem. Nie pomijaj soku, który powstał podczas pieczenia. Wszystko należy gotować na bardzo małym ogniu i najlepiej pod przykryciem. Warzywa mają być miękkie. Dodaj przyprawy i cukier, a następnie zblenduj i przecedź na sicie. Czas na to, by przełożyć ketchup z buraków do słoików, zakręcić je dobrze i pasteryzować.

Do garnka na dno wyłóż ściereczkę i ułóż słoiki w odstępach. Wlej wodę w ¾ wysokości słoików, gotuj 20 minut od momentu zagotowania wody. Po pasteryzacji od razu wyjmij słoiki i ustaw je wieczkiem do dołu.

Jak zrobisz ketchup z buraków, możesz otrzymać smaczny i wyjątkowy w smaku pomysł na domowe przetwory.

*Ilość przypraw, w tym octu, dostosuj do własnych preferencji. Niektórzy wolą bardziej ostry smak – można dodać więcej octu lub na przykład paprykę ostrą.

*W przepisie na ketchup z buraków niekoniecznie trzeba je piec. Można buraki również ugotować albo, żeby było jeszcze szybciej, kupić już ugotowane buraki.

*Czas pieczenia buraków uzależniony jest od wielkości buraków. Z reguły buraki pieką się dosyć długo. Najlepszym sposobem jest sprawdzanie na bieżąco stopnia upieczenia.

Wartości odżywcze ketchupu z buraków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(35g)
Energia (kalorie)
67.35 kcal
23.57 kcal
Białko
1.45 g
0.51 g
Fenyloalanina
0.04 mg
0.02 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Węglowodany w ketchupie z buraków

Na 100g
Na porcję
(35g)
Węglowodany
11.96 g
4.18 g
Węglowodany przyswajalne
9.41 g
3.29 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.54 g
0.89 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(35g)
Tłuszcz
1.89 g
0.66 g
Tłuszcze nasycone
0.20 g
0.07 g
Tłuszcze nienasycone
1.69 g
0.59 g
Tłuszcze jednonasycone
1.17 g
0.41 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.52 g
0.18 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na ketchup z buraków

Na 100g
Na porcję
(35g)
Witamina C
4.59 mg
1.61 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ketchup z buraków

Na 100g
Na porcję
(35g)
Sód
67.51 mg
23.63 mg
Potas
281.20 mg
98.42 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
15.08 mg
5.28 mg
Żelazo
0.69 mg
0.24 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ketchupu z buraków 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ketchupie z buraków

Lista alergenów dla ketchupu z buraków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ketchup z buraków

Cena przygotowania ketchupu z buraków

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cebula czerwona
50 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Cukier
18 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 18 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
13.50
Jak oceniasz przepis na ketchup z buraków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób