Kerststol

Opublikowano: 01.04.2023 r., 9:24 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjny holenderski kerststol na talerzu
Kerststol
Kerststol to strucla bożonarodzeniowa z nadzieniem z migdałów, suszonych porzeczek oraz rodzynek. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszny wypiek bożonarodzeniowy.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 45 min
465 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Migdały (75 g)
  • Cukier drobny (75 g)
  • Żółtko jajka - małe, najlepiej z jajka o rozmiarze M (1 szt.)
  • Sok z cytryny (20 ml)
  • Białko jajka (4 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Sól (10 g)
  • Drożdże świeże - pół kostki (50 g)
  • Mleko 3,2% - letnie (250 ml)
  • Masło - roztopione i przestudzone (150 g)
  • Cukier (100 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Skórka z cytryny (20 g)
  • Skórka z pomarańczy (20 g)
  • Czerwone porzeczki suszone (250 g)
  • Rodzynki (250 g)
  • Herbata czarna napar bez cukru (500 ml)
  • Wiśnie kandyzowane (50 g)
  • Kandyzowana skórka z pomarańczy (75 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Cukier puder (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, miska, młynek, ściereczka

Przepis na kerststol krok po kroku

Migdały zmiel w młynku i przełóż je do miseczki.

Następnie do miseczki z migdałami dodaj żółtko, 20 ml soku z cytryny oraz cukier drobny. Składniki zagnieć na jednolitą masę. Masę przykryj i miseczkę z masę wstaw do zimnej wody na co najmniej 30 minut.

Białko ubij na sztywną masę i pianę wymieszaj z dodatkiem masy migdałowej.

W misce wymieszaj letnie mleko z łyżką cukru oraz z drożdżami. Zaczyn drożdżowy przykryj i postaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Jajko wybij do miski i ubij przy pomocy miksera.

Do dużej miski przesiej mąkę, wsyp sól i dodaj rozczyn. Składniki dokładnie wymieszaj.

Następnie do maki dodaj roztopione masło (100 g), pozostały cukier, ubite jajko, skórkę z pomarańczy oraz skórkę z cytryny.

Ciasto zagniataj przez około 10 minut, aż będzie gładkie i nie będzie przyklejać się do rąk. Ciasto umieść w misce, przykryj ręcznikiem kuchennym i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę.

Suszone porzeczki oraz rodzynki namocz w tym czasie w herbacie.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na owalny kształt, pastę migdałową uformuj w walec i umieść ją wzdłuż ciasta.

Na ciasto ułóż również namoczone porzeczki, rodzynki, kandyzowane wiśnie oraz kandyzowaną skórkę z pomarańczy.

Następnie zarzuć jeden brzeg ciasta na drugi i spłaszcz go trochę.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj go olejem rzepakowym.

Na blaszkę przełóż kerststol, przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw na 45 minut do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 45 minut. Po tym czasie ciasto przełóż na kratkę i pozostaw do ostygnięcia.

Po pięciu minutach od wyciągnięcia z piekarnika ciasto posmaruj pozostałym roztopionym masłem i posyp cukrem pudrem.

Gotowe ciasto podawaj np. z dodatkiem herbaty.

Jak oceniasz przepis na kerststol
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat kerststol

Kerststol to strucla bożonarodzeniowa przygotowywana gównie w Holandii oraz Niemczech. Tradycyjny wypiek zawiera sporo suszonych owoców oraz migdałowe nadzienie. Najlepszy kerststol stanowi doskonały pomysł na dodatek do kawy i herbaty. Sprawdzony przepis na kerststol wymaga odrobiny doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: migdały, cukier drobny, jajka, sok z cytryny, mąka pszenna, sól, drożdże świeże, mleko, masło, cukier, skórka z cytryny, skórka z pomarańczy, suszone porzeczki, rodzynki, wiśnie kandyzowane, kandyzowana skórka z pomarańczy, olej rzepakowy oraz cukier puder.

A jak zrobić kerststol? Przygotuj zaczyn drożdżowy i pozostaw go do wyrośnięcia. Jajko wybij do miski i ubij przy pomocy miksera. Do miski przesiej mąkę, wsyp sól i dodaj rozczyn. Składniki wymieszaj. Następnie do maki dodaj część masła, cukier, ubite jajko, skórkę z pomarańczy oraz skórkę z cytryny. Ciasto zagniataj przez 10 minut, umieść je w misce, przykryj ręcznikiem kuchennym i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na owalny kształt, pastę migdałową uformuj w walec i umieść ją wzdłuż ciasta. Na ciasto ułóż również porzeczki, rodzynki, kandyzowane wiśnie oraz skórkę z pomarańczy. Na blaszkę przełóż kerststol i pozostaw do wyrośnięcia. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 45 minut. Po tym czasie ciasto przełóż na kratkę i pozostaw do ostygnięcia. Po pięciu minutach od wyciągnięcia z piekarnika ciasto posmaruj pozostałym roztopionym masłem i posyp cukrem pudrem.

Podsumowując: smaczna strucla bożonarodzeniowa stanowi doskonały dodatek do kawy i herbaty. Pyszna strucla z nadzieniem migdałowym i owocami suszonymi jest dobra do spożycia po przestudzeniu. Produkty spożywcze niezbędne do wykonania kerststolu dostępne są w większości sklepów spożywczych, jednak cena za wszystkie produkty jest dość wysoka. Do wykonania ciasta potrzebne jest pewne doświadczenie kulinarne, ponieważ przepis jest dość skomplikowany.

Alergeny w kerststol

Lista alergenów dla Kerststol przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Kandyzowana skórka z pomarańczy

W przepisie na Kerststol nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • czerwone porzeczki suszone
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze kerststol

na 100g gotowej potrawy

Kerststol to ciasto, które najczęściej przygotowane jest w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Ciasto jest wysokokaloryczne, dlatego warto uważać z jego ilością w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
221.51
465.18
Brak danych dla: czerwone porzeczki suszone.
czytaj dalej
Białko (g)
5.08
10.66
Brak danych dla: czerwone porzeczki suszone, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
34.43
72.31
Brak danych dla: czerwone porzeczki suszone.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
31.92
67.03
Brak danych dla: czerwone porzeczki suszone, wiśnie kandyzowane.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.30
2.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, czerwone porzeczki suszone, wiśnie kandyzowane.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
7.85
16.49
Brak danych dla: czerwone porzeczki suszone.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone (g)
4.10
8.62
Brak danych dla: czerwone porzeczki suszone.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone (g)
3.75
7.87
Brak danych dla: czerwone porzeczki suszone, wiśnie kandyzowane.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.10
Brak danych dla: czerwone porzeczki suszone, wiśnie kandyzowane, kandyzowana skórka z pomarańczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.50
Brak danych dla: czerwone porzeczki suszone, wiśnie kandyzowane, kandyzowana skórka z pomarańczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.43
Brak danych dla: czerwone porzeczki suszone, wiśnie kandyzowane, kandyzowana skórka z pomarańczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.69
3.55
Brak danych dla: czerwone porzeczki suszone, wiśnie kandyzowane, kandyzowana skórka z pomarańczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
46.11
96.83
Brak danych dla: czerwone porzeczki suszone, wiśnie kandyzowane, kandyzowana skórka z pomarańczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
172.24
361.71
Brak danych dla: czerwone porzeczki suszone, wiśnie kandyzowane.
czytaj dalej
Potas (mg)
163.62
343.60
Brak danych dla: czerwone porzeczki suszone, wiśnie kandyzowane, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
31.75
66.68
Brak danych dla: czerwone porzeczki suszone, wiśnie kandyzowane, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
68.69
144.25
Brak danych dla: czerwone porzeczki suszone, wiśnie kandyzowane, kandyzowana skórka z pomarańczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.21
42.45
Brak danych dla: czerwone porzeczki suszone, wiśnie kandyzowane, kandyzowana skórka z pomarańczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.52
3.19
Brak danych dla: czerwone porzeczki suszone, wiśnie kandyzowane, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.58
1.22
Brak danych dla: czerwone porzeczki suszone, wiśnie kandyzowane, kandyzowana skórka z pomarańczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.21
Brak danych dla: czerwone porzeczki suszone, wiśnie kandyzowane, kandyzowana skórka z pomarańczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kerststol 64
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kerststol

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Migdały
75 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.62
Za 75 g
Cukier drobny
75 g
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.26
Za 75 g
Żółtko jajka
1 szt.
małe, najlepiej z jajka o rozmiarze M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Sok z cytryny
20 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Białko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Sól
10 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 10 g
Drożdże świeże
50 g
pół kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Mleko 3,2%
250 ml
letnie
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Masło
150 g
roztopione i przestudzone
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Skórka z cytryny
20 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Skórka z pomarańczy
20 g
3.40
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 20 g
Czerwone porzeczki suszone
250 g
Rodzynki
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Herbata czarna napar bez cukru
500 ml
0.70
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 2
1.40
Za 500 ml
Wiśnie kandyzowane
50 g
10.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Kandyzowana skórka z pomarańczy
75 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 75 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g