Kerststol
- Migdały (75 g)
- Cukier drobny (75 g)
- Żółtko jajka - małe, najlepiej z jajka o rozmiarze M (1 szt.)
- Sok z cytryny (20 ml)
- Białko jajka (4 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Sól (10 g)
- Drożdże świeże - pół kostki (50 g)
- Mleko 3,2% - letnie (250 ml)
- Masło - roztopione i przestudzone (150 g)
- Cukier (100 g)
- Jajko (1 szt.)
- Skórka z cytryny (20 g)
- Skórka z pomarańczy (20 g)
- Czerwone porzeczki suszone (250 g)
- Rodzynki (250 g)
- Herbata czarna napar bez cukru (500 ml)
- Wiśnie kandyzowane (50 g)
- Kandyzowana skórka z pomarańczy (75 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Cukier puder (50 g)
Przepis na kerststol krok po kroku
Migdały zmiel w młynku i przełóż je do miseczki.
Następnie do miseczki z migdałami dodaj żółtko, 20 ml soku z cytryny oraz cukier drobny. Składniki zagnieć na jednolitą masę. Masę przykryj i miseczkę z masę wstaw do zimnej wody na co najmniej 30 minut.
Białko ubij na sztywną masę i pianę wymieszaj z dodatkiem masy migdałowej.
W misce wymieszaj letnie mleko z łyżką cukru oraz z drożdżami. Zaczyn drożdżowy przykryj i postaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Jajko wybij do miski i ubij przy pomocy miksera.
Do dużej miski przesiej mąkę, wsyp sól i dodaj rozczyn. Składniki dokładnie wymieszaj.
Następnie do maki dodaj roztopione masło (100 g), pozostały cukier, ubite jajko, skórkę z pomarańczy oraz skórkę z cytryny.
Ciasto zagniataj przez około 10 minut, aż będzie gładkie i nie będzie przyklejać się do rąk. Ciasto umieść w misce, przykryj ręcznikiem kuchennym i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę.
Suszone porzeczki oraz rodzynki namocz w tym czasie w herbacie.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na owalny kształt, pastę migdałową uformuj w walec i umieść ją wzdłuż ciasta.
Na ciasto ułóż również namoczone porzeczki, rodzynki, kandyzowane wiśnie oraz kandyzowaną skórkę z pomarańczy.
Następnie zarzuć jeden brzeg ciasta na drugi i spłaszcz go trochę.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj go olejem rzepakowym.
Na blaszkę przełóż kerststol, przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw na 45 minut do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 45 minut. Po tym czasie ciasto przełóż na kratkę i pozostaw do ostygnięcia.
Po pięciu minutach od wyciągnięcia z piekarnika ciasto posmaruj pozostałym roztopionym masłem i posyp cukrem pudrem.
Gotowe ciasto podawaj np. z dodatkiem herbaty.
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Strucla z serem
-
Strucla serowa
-
Strucla z makiem
-
Strucla z jabłkami
-
Strucla makowa krucho drożdżowa
-
Strucla z dżemem
-
Strudel wiedeński
-
Strucla z powidłami
-
Strucla orzechowa
-
Strucla drożdżowa z powidłami
-
Strucla z serem i budyniem
-
Strucla z kakao
-
Strucla z marmoladą
-
Strucla z jagodami
-
Strucla
Więcej informacji na temat kerststol
Kerststol to strucla bożonarodzeniowa przygotowywana gównie w Holandii oraz Niemczech. Tradycyjny wypiek zawiera sporo suszonych owoców oraz migdałowe nadzienie. Najlepszy kerststol stanowi doskonały pomysł na dodatek do kawy i herbaty. Sprawdzony przepis na kerststol wymaga odrobiny doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: migdały, cukier drobny, jajka, sok z cytryny, mąka pszenna, sól, drożdże świeże, mleko, masło, cukier, skórka z cytryny, skórka z pomarańczy, suszone porzeczki, rodzynki, wiśnie kandyzowane, kandyzowana skórka z pomarańczy, olej rzepakowy oraz cukier puder.
A jak zrobić kerststol? Przygotuj zaczyn drożdżowy i pozostaw go do wyrośnięcia. Jajko wybij do miski i ubij przy pomocy miksera. Do miski przesiej mąkę, wsyp sól i dodaj rozczyn. Składniki wymieszaj. Następnie do maki dodaj część masła, cukier, ubite jajko, skórkę z pomarańczy oraz skórkę z cytryny. Ciasto zagniataj przez 10 minut, umieść je w misce, przykryj ręcznikiem kuchennym i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na owalny kształt, pastę migdałową uformuj w walec i umieść ją wzdłuż ciasta. Na ciasto ułóż również porzeczki, rodzynki, kandyzowane wiśnie oraz skórkę z pomarańczy. Na blaszkę przełóż kerststol i pozostaw do wyrośnięcia. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 45 minut. Po tym czasie ciasto przełóż na kratkę i pozostaw do ostygnięcia. Po pięciu minutach od wyciągnięcia z piekarnika ciasto posmaruj pozostałym roztopionym masłem i posyp cukrem pudrem.
Podsumowując: smaczna strucla bożonarodzeniowa stanowi doskonały dodatek do kawy i herbaty. Pyszna strucla z nadzieniem migdałowym i owocami suszonymi jest dobra do spożycia po przestudzeniu. Produkty spożywcze niezbędne do wykonania kerststolu dostępne są w większości sklepów spożywczych, jednak cena za wszystkie produkty jest dość wysoka. Do wykonania ciasta potrzebne jest pewne doświadczenie kulinarne, ponieważ przepis jest dość skomplikowany.
Alergeny w kerststol
Lista alergenów dla Kerststol przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Kandyzowana skórka z pomarańczy
W przepisie na Kerststol nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- czerwone porzeczki suszone
Wartości odżywcze kerststol
Kerststol to ciasto, które najczęściej przygotowane jest w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Ciasto jest wysokokaloryczne, dlatego warto uważać z jego ilością w diecie.
Energia i białka
(210g)
Węglowodany
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy
(210g)
Składniki mineralne
(210g)
-
migdały,
cukier,
jajka,
jajka,
mąka pszenna,
mleko,
masło,
cukier,
jajka,
cytryna,
pomarańcze,
rodzynki,
wiśnie,
pomarańcze,
olej rzepakowy,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.