Keks z białek

Opublikowano: 24.11.2021 r., 17:37 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z białkami i bakaliami
Keks z białek
Keks z białek świetnie sprawdzi się jako deser lub słodkie drugie śniadanie w ciągu dnia. Poznaj mój prosty przepis na wilgotne, pyszne ciasto.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Czas ubijania 50 min
206 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
  • Białko jajka (6 szt.)
  • Masło - 1/2 kostki (125 g)
  • Rodzynki - 1 garść (40 g)
  • Orzechy włoskie - 1 garść (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, foremka keksówka

Przepis na keks z białek krok po kroku

Masło rozpuść w garnku i ostudź.

Białka jaj ubij na sztywną pianę.

Mąkę przesiej przez sitko dodaj białka jaj, proszek do pieczenia i ostudzone masło.

Do całej masy dodaj posiekane orzechy i rodzynki.

Przełóż masę do keksówki i upiecz w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak oceniasz przepis na keks z białek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat keksu z białek

Keks to forma słodkiego ciasta, które było bardzo popularne w czasach naszych babć. Ciasto to jest także kojarzone z czasami PRL-u jest bardzo proste w przygotowaniu i co najważniejsze dla tamtych czasów tanie, zamiera ogólnodostępne składniki. Jednak od kilku lat tradycyjny keks powraca do łask, a coraz więcej młodych osób go polubiło. Doczekał się on także wielu odmian. Dzisiaj przedstawię Wam jedną z nich, a mianowicie keks z białek.

Tradycyjny, dobry keks zawsze był z bakaliami, w moim przepisie wykorzystam jednak tylko rodzynki i orzechy. Co najważniejsze, zwróćcie uwagę na konsystencję ciasta, będzie ona niezwykle delikatna, puszysta i wilgotna. Dobrze zatem jak zrobić keks z białek?

To prosty przepis, który wykonasz w kilka minut, a ciasto będzie niesamowicie pyszne.

Wystarczy, że zaopatrzysz się w mąkę, białka jajek, ponieważ keks będzie z samych białek, ziółka nie będą nam tutaj potrzebne. Przyda się jeszcze odrobina masła i dodatki. Tak jak pisałam jak zdecydowałam się na rodzynki i orzechy włoskie, które dokładnie posiekam jednak nie za mocno, aby były wyczuwalne w cieście. Rodzynki wcześniej namoczyłam, wydaje mi się, że stają się wtedy delikatniejsze i jeszcze lepiej komponują się z wilgotnym ciastem.

W pierwszej kolejności rozpuszczam masło w rondelku i zostawiam aby ostygło.

W tym momencie ubijam białka na sztywną pianę, warto dodać szczyptę soli, wtedy piana będzie ubijać się łatwiej.

Mąkę przesiej przez sito i połącz z proszkiem do pieczenia, który użyjemy zamiast drożdży.

Teraz wystarczy tylko połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać.

Przygotowane ciasto przełóż do foremki, najlepiej sprawdzi się tutaj tzw. keksówka. Która jest podłużna i wąska, keks idealnie wyrośnie. Sama nazwa chyba wskazuję na jej przeznaczenie. Formę najpierw wysmaruj odrobiną masła i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Dzięki temu ciasto nie przypiecze się. Sam widzisz jak łatwy i prosty jest mój przepis na keks z białek. Jeśli więc chcesz przygotować pyszny keks, wykorzystaj mój sprawdzony przepis.

Alergeny w keksie z białek

Lista alergenów dla keksu z białek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze keksu z białek

na 100g gotowej potrawy

Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, postaw na domowe wypieki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
344.80
206.88
Białko (g)
10.04
6.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
33.16
19.89
Węglowodany przyswajalne (g)
32.34
19.41

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
19.87
11.92
Tłuszcze nasycone (g)
11.52
6.91
Tłuszcze nienasycone (g)
8.35
5.01

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.04
Tiamina (mg)
0.39
0.23
Ryboflawina (mg)
0.33
0.20
Niacyna (mg)
2.64
1.59
Foliany (µg (mcg))
62.41
37.45

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
57.42
34.45
Potas (mg)
179.88
107.93
Wapń (mg)
21.44
12.87
Fosfor (mg)
81.19
48.71
Magnez (mg)
28.65
17.19
Żelazo (mg)
2.45
1.47
Cynk (mg)
0.62
0.37
Miedź (mg)
0.20
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny keksu z białek 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania keksu z białek

Koszt składników
29.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Białko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Rodzynki
40 g
1 garść
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Orzechy włoskie
40 g
1 garść
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 40 g
Koszt składników
29.00