Keks wielkanocny

Opublikowano: 15.01.2022 r., 18:52 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wielkanocny keks z bakaliami
Keks wielkanocny
Keks wielkanocny to świetna opcja na naprawdę pyszny deser, który sprawdzi się idealnie na święta. Ze względu na wspaniały wygląd udekoruje każdy stół.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie i Miksowanie 45 min
402 kcal
Kcal w porcji
108 g
Wielkość porcji
91
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (300 g)
  • Cukier puder - 1/2 szklanki (100 g)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Śmietana 12% - 3 łyżki (75 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
  • Kandyzowana skórka z pomarańczy (150 g)
  • Kandyzowana skórka cytryny (150 g)
  • Migdały (100 g)
  • Jajko (4 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, sitko, forma do babki

Przepis na keks wielkanocny krok po kroku

W misce utrzyj masło z cukrem pudrem na małych obrotach.

Do ciasta wbij jajka, cały czas ubijając.

Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, całość przemieszaj mikserem.

Orzechy i bakalie pokrój na małe kawałki i dodaj do miski z ciastem. Wymieszaj łyżką.

Do formy przelej ciasto i wygładź łyżką.

Blachę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 45 minut.

Gotowe ciasto obsyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na keks wielkanocny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,7% osób

Więcej informacji na temat keksa wielkanocnego

Keks wielkanocny to lekko odmieniona wersja tego tradycyjnego wypieku. W tej wersji robi się go, nie tak jak zwykle, w podłużnej formie, ale na kształt babki. Keks to ciasto bardzo dobrze znane w polskiej kuchni, gdyż gości w niej od bardzo dawna. Zwykle pojawia się na stołach w okolicach świąt. Charakterystyczne ze względu na sporą ilość kolorowych bakalii wewnątrz. W zależności od przepisu różni się nieco ich dobór. Warto dostosować go do własnych preferencji. Podobno, to ciasto wywodzi się ze starożytnego Rzymu,

Przepis na keks wielkanocny pozwala przygotować to ciasto w sposób naprawdę łatwy i prosty. Jego bazą jest pyszny biszkopt, który ze względu na sporą ilość bakalii jest niezwykle kolorowy i aromatyczny. Całość jest smaczna, a przy okazji nieskomplikowana. Ciasto jest wilgotne i zbite, przypomina konsystencją babkę piaskową, jednak jest nawet cięższe. Dlatego na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych wypieków.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić keks wielkanocny, ten sprawdzony przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Niewątpliwie głównym składnikiem są bakalie do keksa. Jeśli zastanawiasz się, które sprawdzą się najlepiej, warto skorzystać z podpowiedzi w tej recepturze. W przepisie dodane jest tylko kilka bakalii, jednak można dodać również inne, by dopasować je do swojej preferencji. Można również posiłkować się gotową mieszanką. To ciasto, które wspaniale sprawdzi się na święta. Prezentuje się niezwykle elegancko, a jego kształt nawiązuje do tradycyjnej wielkanocnej babki. Choć to świąteczny wypiek, równie dobrze może też gościć na stołach w inne dni.

Z tego przepisu dowiesz się jak upiec wilgotny, miękki keks, by był naprawdę pyszny, a także niezbyt skomplikowany. To dobry wybór również dla początkujących kucharzy, gdyż całość jest niezbyt pracochłonna. Można go przygotować na kilka dni przed świętami, by bakalie lepiej połączyły się z ciastem. Choć ciasta z bakaliami nie cieszą się dużą popularnością, warto to zmienić i wypróbować tego przepisu na naprawdę fantastyczny wypiek.

Alergeny w keksie wielkanocnym

Lista alergenów dla keksa wielkanocnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Kandyzowana skórka z pomarańczy
    • Kandyzowana skórka cytryny
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze keksa wielkanocnego

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, tak jak inne słodkości, nie powinno gościć zbyt często w menu, ze względu na dużą zawartość cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(108g)
Energia (kcal)
373.05
402.90
Białko (g)
7.43
8.02
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(108g)
Węglowodany (g)
44.28
47.82
Węglowodany przyswajalne (g)
42.92
46.35
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.36
1.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(108g)
Tłuszcz (g)
18.94
20.46
Tłuszcze nasycone (g)
10.34
11.17
Tłuszcze nienasycone (g)
8.60
9.29

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(108g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.07
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.27
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.28
0.30
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.82
1.96
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
46.28
49.98
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(108g)
Sód (mg)
72.38
78.17
Potas (mg)
156.32
168.83
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Wapń (mg)
59.83
64.62
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
128.15
138.40
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Magnez (mg)
32.60
35.21
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.90
2.05
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.75
0.81
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.15
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny keksa wielkanocnego 91
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania keksa wielkanocnego

Koszt składników
51.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Cukier puder
100 g
1/2 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Śmietana 12%
75 g
3 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 75 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Kandyzowana skórka z pomarańczy
150 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 150 g
Kandyzowana skórka cytryny
150 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 150 g
Migdały
100 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 100 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
51.80