Keks świąteczny
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Cukier - pół szklanki (100 g)
- Jajko (4 szt.)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
- Mleko 2% - 1 łyżka (20 ml)
- Rodzynki (100 g)
- Kandyzowana skórka z pomarańczy (50 g)
- Kandyzowana skórka cytryny (50 g)
- Śliwki suszone (100 g)
Przepis na keks świąteczny krok po kroku
Wszystkie bakalie przelej gorącą wodą i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż je do miseczki.
Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym.
Białka oddziel od żółtek. Dodawaj po jednym żółtku do masła i cały czas ucieraj.
Do masła przesiej mąkę i proszek do pieczenia, cały czas ubijając.
Białka ubij osobno na sztywną pianę, następnie wlej ją do ciasta i dokładnie wymieszaj łyżką. Do masy wlej mleko i ponownie zamieszaj, by nie było grudek. Dodaj pokrojone bakalie.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut.
Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.
Więcej informacji na temat keksa świątecznego
Keks świąteczny to ciasto pyszne i bardzo aromatyczne. Dodatkowo wspaniale się prezentuje, ze względu na liczne kolory suszonych owoców, które się znajdują w jego wnętrzu. Małe kolorowe kawałki przypominają piękny witraż, zwłaszcza gdy użyje się ich dość sporo. To wspaniały pomysł na ciasto proste, choć bardzo efektowne. Smakuje niezwykle pysznie i będzie stanowić prawdziwą dekorację stołu.
Ten sprawdzony przepis na keks świąteczny pozwala przygotować ciasto w naprawdę łatwy sposób, dzięki czemu poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. Na pewno przypadnie do gustu również osobom, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi czy pracochłonnymi recepturami. Całość wygląda przepięknie, a smakuje jeszcze lepiej ze względu na dodatek suszonych owoców.
Keks z tego przepisu jest bardzo prosty, ale wcale nie jest nudny. Jego wnętrze mieni się różnymi kolorami, a całość smakuje obłędnie. Choć w tym przepisie zostały użyte rodzynki, pomarańcze, cytryny i śliwki, można wybierać zupełnie inne suszone owoce. Świetnie sprawdzą się również słodkie daktyle, morele czy kandyzowane ananasy. Za każdym razem można tworzyć inne mieszanki, dzięki czemu ciasto nigdy się nie znudzi. Do środka można dodać również posiekanych orzechów, jednak wtedy ciasto staje się również bardziej kaloryczne. Warto jednak wybierać owoce suszone naturalne, bez dodatków konserwantów. Najlepiej takie, które nie są siarkowane. Owoce z dodatkiem siarko warto najpierw przelać gorąca wodą. W sklepach można również znaleźć gotowe mieszanki suszonych owoców do keksa jednak zwykle są dosładzane i zawierają sporo konserwantów, przez co nie będę zbyt korzystnym wyborem.
To naprawdę łatwy szybki, sposób na pyszny wypiek, który wspaniale się prezentuje. Ciasto jest bardzo delikatne i miękkie, jednak nieco mokre. Jego delikatność wspaniale łączy się z suszonymi owocami. To dobry wybór zwłaszcza na święta, gdyż pięknie się prezentuje. Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić keks świąteczny, a także ile czasu piec go, by był aksamitny i delikatny. Całość musi spędzić w piekarniku dość sporo czasu, jednak dzięki temu keks jest bardzo miękki i po prostu najlepszy.
Alergeny w keksie świątecznym
Lista alergenów dla keksa świątecznego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Kandyzowana skórka z pomarańczy
- Kandyzowana skórka cytryny
Wartości odżywcze keksa świątecznego
Ten wypiek nie powinien gościć w menu zbyt często ze względu na sporą zwartość cukrów prostych.
Energia i białka
(97g)
Węglowodany
(97g)
Tłuszcze
(97g)
Witaminy
(97g)
Składniki mineralne
(97g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.