Keks na oleju
- Mąka pszenna typ 500 (315 g)
- Jajko (4 szt.)
- Cukier (220 g)
- Olej rzepakowy (125 ml)
- Orzechy włoskie (100 g)
- Śliwki suszone (100 g)
- Suszona żurawina (100 g)
- Morele suszone (100 g)
- Bułka tarta (15 g)
Przepis na keks na oleju krok po kroku
Nastaw piekarnik i rozgrzej go do 180 st. C. Formę posmaruj olejem i obsyp bułką tartą.
Suszone owoce i orzechy pokrój na małe kawałki. Jeśli śliwki i morele są twarde, zalej je wrzątkiem i odstaw na czas przygotowywania masy.
Mąkę wymieszaj z 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Jajka z cukrem ubij mikserem, aż do powstania puszystej masy.
Stopniowo wlej olej i cały czas miksuj.
Dodawaj stopniowo mąkę, cały czas miksuj.
Dodaj do ciasta owoce i orzechy (jeśli moczone - odcedzone dobrze z wody). Wymieszaj łyżką.
Wlej masę do foremki i piecz około 50 minut.
Więcej informacji na temat keksu na oleju
Nie wiesz jak upiec keks z bakaliami w piekarniku? Poznaj łatwy sposób na pyszny keks na oleju, który bogaty jest w pyszne bakalie oraz orzechy. Ciasto jest pyszne i proste. To doskonały pomysł na wypiek przygotowywany przede wszystkim w święta. Przepis na keks na oleju składa się z łatwych składników. Wnętrze keksu jest miękkie, bardzo wilgotne i puszyste. To dobry sposób na to, by zrobić coś słodkiego do niedzielnej kawy lub zabrać ciasto ze sobą do pracy. Zobacz, jak zrobić keks na oleju z piekarnika.
Keks na oleju to ciasto pieczone w piekarniku w podłużnej blaszce keksowej. To babka piaskowa z bakaliami, która ma bardzo wilgotny środek. Jest chrupka z zewnątrz. Składniki są bardzo proste: jajka, olej, mąka, cukier oraz ulubione owoce suszone i orzechy. Jak upieczesz keks na oleju, otrzymujesz najlepszy pomysł na szybki, łatwy i pyszny wypiek. Przepis na keks na oleju jest tradycyjnie pieczony na święta.
Gdy brakuje Ci pomysłu na dobre ciasto z bakaliami, ten keks na oleju jest idealny. Zawiera bowiem naprawdę dużą ilość suszonych owoców i orzechów. Jak zrobić keks na oleju? Na początku nagrzej piekarnik i przygotuj foremkę na keks. Natłuść blaszkę olejem i posyp bułką tartą. Przygotuj sobie składniki. Suszone owoce posiekaj i zalej wrzątkiem, jeżeli są twarde. W przypadku miękkich śliwek oraz moreli nie ma takiej potrzeby. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. W misce ubij jajka z cukrem za pomocą miksera. Następnie dodaj olej, ciągle miksując. Również mąkę dodawaj stopniowo i stale miksuj. Odlej wodę z suszonych owoców (jeżeli je moczyłeś), dodaj je do ciasta razem z posiekanymi orzechami. Piecz do suchego patyczka, czyli przez około 50 minut. Jak zrobisz keks na oleju, ostudź go i posyp cukrem pudrem.
*Do przepisu na keks na oleju wykorzystaj swoje ulubione bakalie.
Jak upiec keks z bakaliami, by był trochę bardziej zdrowy? Warto skupić się na odpowiednim wyborze produktów. Mąkę pszenną o typie 500 należy zastąpić tą, o zwiększonym typie (minimum 720). Pamiętaj, że im wyższy typ mąki jest używany, tym są większe szanse, że ciasto trzeba będzie piec dłużej. Ciasto na takiej mące wychodzi ciężkie. Dobry sposób to wykorzystanie owoców o niskim IG (np. śliwki, morele), a unikanie tych o wysokim indeksie glikemicznym (np. ananas, rodzynki). Możesz wykorzystać owoce liofilizowane, które nie mają dodanego cukru. Zamiast cukru stołowego możesz dodać erytrytol. Ważne jest to, że erytrytol może wpływać na konsystencję ciasta. Gdy nie jesteś do niego przyzwyczajony, pomieszaj pół na pół cukier i erytrytol.
Alergeny w keksowi na oleju
Lista alergenów dla keksu na oleju przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Bułka tarta
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- morele suszone
Wartości odżywcze keksu na oleju
Ciasto ma średni indeks glikemiczny. Zawiera sporą ilość cukru. Należy też do wysokokalorycznych przepisów. Jest jednak zdrowszy niż keks na maśle, ponieważ zawiera większą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.