Kefir z orzechami i borówkami

Opublikowano: 18.04.2023 r., 19:06 | Autor: Patrycja Kaminiecka
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kefir z orzechami i borówkami
Kefir z orzechami i borówkami
Kefir z orzechami i borówkami to szybka propozycja na wynos do pracy lub szkoły. Jest to świetne rozwiązanie na zdrową i wartościową przekąskę.
Przygotowanie 2 min
218 kcal
Kcal w porcji
315 g
Wielkość porcji
42
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Orzechy nerkowca (15 g)
  • Kefir (250 g)
  • Borówka amerykańska (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
blender

Przepis na kefir z orzechami i borówkami krok po kroku

Opcja 1 - Wypij kefir, zjedź nerkowce i borówki.

Opcja 2 - Zblenduj kefir z borówkami, nerkowce zjedź osobno.

Jak oceniasz przepis na kefir z orzechami i borówkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,8% osób

Więcej informacji na temat kefiru z orzechami i borówkami

Kefir z orzechami i borówkami to szybka propozycja na zdrową i wartościową przekąskę. Jeśli często nie masz czasu na przygotowanie posiłku, to warto zastanowić się nad tym co możesz zjeść, aby była to przekąska bardziej sycąca i wartościowa.

Moja propozycja jest bardzo szybka i nie wymaga żadnego nakładu pracy. Jedynie co musisz zrobić to kupić odpowiedni produkt. Jeśli jednak masz chwilę czasu to możesz zmiksować kefir z borówkami, a nerkowce zjeść osobno.

Co wartościowego znajdziesz w proponowanej przekąsce?

1. Kefir zawiera bakterie kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na mikroflorę jelitową. Jest świetnym źródłem pełnowartościowego białka, wapnia, potasu, witaminy A i witamin z grupy B. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, ma korzystny wpływ na układ nerwowy i wspomaga układ odpornościowy. Jedna szklanka kefiru (240 g) zawiera - 122 kcal, 8.6 g białka, 4.3 g tłuszczy i 12 g węglowodanów.

2. Nerkowce są świetnym źródłem białka i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają wiele cennych składników odżywczych m.in żelazo, potas, magnez, fosfor oraz witaminy K, E, B9. Wykazują właściwości przeciwzapalne i wykazują korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, dlatego są świetnym rozwiązaniem dla osób z insulinoopornością oraz cukrzycą. W jednej garści nerkowców (35 g) znajduje się - 194 kcal, 6.4 g białka, 15.3 g tłuszczy, 11.4 g węglowodanów i 1.2 g błonnika pokarmowego. Niemniej, warto zwrócić uwagę na to, że orzechy nerkowca są ciężkostrawne, dlatego osoby z problemami związanymi ze strony układu pokarmowego, powinny zwrócić na to szczególną uwagę.

3. Borówki to owoce niskokaloryczne, są bogate w witaminę C, mangan, witaminę E i B6. Charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym i zawierają szereg korzyści zdrowotnych. Wykazują działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwcukrzycowe. Regularne spożywanie borówek ma pozytywny wpływ na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi oraz poprawę funkcji poznawczych. Są świetnym rozwiązaniem dla osób na diecie redukcyjnej, ponieważ nie zawierają zbyt wiele kalorii. Jedna garść borówek (50 g) zawiera - 29 kcal, 0.5 g białka, 7 g węglowodanów i 1 g błonnika pokarmowego.

Alergeny w kefirze z orzechami i borówkami

Lista alergenów dla Kefiru z orzechami i borówkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzechy nerkowca
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Kefir

Wartości odżywcze kefiru z orzechami i borówkami

na 100g gotowej potrawy

Borówki można zmiksować z kefirem, a nerkowce zjeść osobno.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(315g)
Energia (kcal)
69.51
218.95
Białko (g)
3.99
12.58

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(315g)
Węglowodany (g)
7.52
23.70
Węglowodany przyswajalne (g)
6.99
22.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.54
1.70
Sacharoza (cukier) (g)
0.29
0.93
Glukoza (g)
0.78
2.45
Fruktoza (g)
0.79
2.49
Laktoza (g)
2.94
9.25

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(315g)
Tłuszcz (g)
2.95
9.29
Tłuszcze nasycone (g)
1.13
3.54
Tłuszcze nienasycone (g)
1.82
5.75
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.39
4.37
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.44
1.38
Cholesterol (mg)
3.97
12.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(315g)
Witamina A (µg (mcg))
136.19
429.00
Witamina B6 (mg)
0.08
0.24
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.72
Witamina C (mg)
1.72
5.42
Witamina D (µg (mcg))
0.79
2.50
Witamina E (mg)
0.15
0.47
Retinol (µg (mcg))
135.71
427.50
Tiamina (mg)
0.05
0.16
Ryboflawina (mg)
0.12
0.38
Niacyna (mg)
0.24
0.74
Foliany (µg (mcg))
12.46
39.25
Beta karoten (µg (mcg))
5.08
16.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(315g)
Sód (mg)
32.48
102.30
Potas (mg)
173.81
547.50
Wapń (mg)
105.89
333.55
Fosfor (mg)
113.48
357.45
Magnez (mg)
24.38
76.80
Żelazo (mg)
0.39
1.24
Cynk (mg)
0.67
2.10
Miedź (mg)
0.12
0.39
Mangan (mg)
0.14
0.45
Szacunkowy indeks glikemiczny kefiru z orzechami i borówkami 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kefiru z orzechami i borówkami

Koszt składników
23.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Orzechy nerkowca
15 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 15 g
Kefir
250 g
2.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 250 g
Borówka amerykańska
50 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 50 g
Koszt składników
23.20