Kefir z orzechami i borówkami
- Orzechy nerkowca (15 g)
- Kefir (250 g)
- Borówka amerykańska (50 g)
Przepis na kefir z orzechami i borówkami krok po kroku
Opcja 1 - Wypij kefir, zjedź nerkowce i borówki.
Opcja 2 - Zblenduj kefir z borówkami, nerkowce zjedź osobno.
Więcej informacji na temat kefiru z orzechami i borówkami
Kefir z orzechami i borówkami to szybka propozycja na zdrową i wartościową przekąskę. Jeśli często nie masz czasu na przygotowanie posiłku, to warto zastanowić się nad tym co możesz zjeść, aby była to przekąska bardziej sycąca i wartościowa.
Moja propozycja jest bardzo szybka i nie wymaga żadnego nakładu pracy. Jedynie co musisz zrobić to kupić odpowiedni produkt. Jeśli jednak masz chwilę czasu to możesz zmiksować kefir z borówkami, a nerkowce zjeść osobno.
Co wartościowego znajdziesz w proponowanej przekąsce?
1. Kefir zawiera bakterie kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na mikroflorę jelitową. Jest świetnym źródłem pełnowartościowego białka, wapnia, potasu, witaminy A i witamin z grupy B. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, ma korzystny wpływ na układ nerwowy i wspomaga układ odpornościowy. Jedna szklanka kefiru (240 g) zawiera - 122 kcal, 8.6 g białka, 4.3 g tłuszczy i 12 g węglowodanów.
2. Nerkowce są świetnym źródłem białka i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają wiele cennych składników odżywczych m.in żelazo, potas, magnez, fosfor oraz witaminy K, E, B9. Wykazują właściwości przeciwzapalne i wykazują korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, dlatego są świetnym rozwiązaniem dla osób z insulinoopornością oraz cukrzycą. W jednej garści nerkowców (35 g) znajduje się - 194 kcal, 6.4 g białka, 15.3 g tłuszczy, 11.4 g węglowodanów i 1.2 g błonnika pokarmowego. Niemniej, warto zwrócić uwagę na to, że orzechy nerkowca są ciężkostrawne, dlatego osoby z problemami związanymi ze strony układu pokarmowego, powinny zwrócić na to szczególną uwagę.
3. Borówki to owoce niskokaloryczne, są bogate w witaminę C, mangan, witaminę E i B6. Charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym i zawierają szereg korzyści zdrowotnych. Wykazują działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwcukrzycowe. Regularne spożywanie borówek ma pozytywny wpływ na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi oraz poprawę funkcji poznawczych. Są świetnym rozwiązaniem dla osób na diecie redukcyjnej, ponieważ nie zawierają zbyt wiele kalorii. Jedna garść borówek (50 g) zawiera - 29 kcal, 0.5 g białka, 7 g węglowodanów i 1 g błonnika pokarmowego.
Alergeny w kefirze z orzechami i borówkami
Lista alergenów dla Kefiru z orzechami i borówkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- orzechy nerkowca
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Kefir
Wartości odżywcze kefiru z orzechami i borówkami
Borówki można zmiksować z kefirem, a nerkowce zjeść osobno.
Energia i białka
(315g)
Węglowodany
(315g)
Tłuszcze
(315g)
Witaminy
(315g)
Składniki mineralne
(315g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.