Keczup z papryki

Opublikowano: 25.07.2023 r., 11:18 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Keczup z papryki podany w szklanej butelce.
Keczup z papryki
Keczup z papryki warto przygotować jego przetwory na zimę. Keczup świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie 20 min
245 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Papryka czerwona - 10 średnich sztuk (2000 g)
  • Papryczka chili czerwona świeża - 3 sztuki (20 g)
  • Cukier (100 g)
  • Ocet spirytusowy - ćwierć szklanki (60 ml)
  • Olej rzepakowy (180 ml)
  • Koncentrat pomidorowy (200 g)
  • Czosnek - 10 ząbków (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender, słoiki

Przepis na keczup z papryki krok po kroku

Papryki umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na mniejsze kawałki.

Papryki oraz papryczki chilli zblenduj na mniejsze kawałki.

Papryki przełóż do garnka, dodaj do niego cukier, 2 płaskie łyżki soli, ocet, olej oraz koncentrat pomidorowy.

Składniki gotuj na średniej mocy palnika przez około 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj do garnka przeciśnięty przez praskę czosnek oraz 2 łyżki stołowe ziół prowansalskich.

Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 3 minuty.

Następnie ketchup zblenduj przy pomocy blendera na jednolitą masę.

Gorący ketchup przelej do wyparzonych słoiczków, zakręć i ustaw dnem do góry do wystudzenia.

Gotowy ketchup przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Jak oceniasz przepis na keczup z papryki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 73,1% osób

Więcej informacji na temat keczupu z papryki

Keczup z papryki to doskonały pomysł na przetwory do słoików na zimę. Keczup z czerwonej papryki świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw. Aby wykonać pyszny keczup warto zachować odpowiednie proporcje. Sprawdzony przepis na keczup z papryki jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ketchupu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: papryka czerwona, papryka chilli, cukier, ocet spirytusowy, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy, czosnek, sól oraz zioła prowansalskie.

A jak zrobić keczup z papryki? Papryki umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na mniejsze kawałki. Papryki oraz papryczki chilli zblenduj na mniejsze kawałki. Papryki przełóż do garnka, dodaj do niego cukier, 2 płaskie łyżki soli, ocet, olej oraz koncentrat pomidorowy. Składniki gotuj na średniej mocy palnika przez około 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj do garnka przeciśnięty przez praskę czosnek oraz 2 łyżki stołowe ziół prowansalskich. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 3 minuty. Następnie ketchup zblenduj przy pomocy blendera na jednolitą masę. Gorący ketchup przelej do wyparzonych słoiczków, zakręć i ustaw dnem do góry do wystudzenia. Gotowy ketchup przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Papryka stanowi doskonałe źródło witaminy A, witaminy C oraz witaminy E. Znajdziemy w niej również kwas foliowy. Witaminy A, C oraz E zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników i przyczyniają się tym samym do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowolnienia procesów starzenia się skóry. Kwas foliowy natomiast niezbędny jest w diecie kobiet w ciąży, ponieważ zmniejsza ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej u płodu.

Podsumowując pyszne keczup z papryki czerwonej to doskonała propozycja na dodatek do potraw. Keczup warto przygotować do słoików. Przetwory warto przygotować również z papryki ogrodowej. Produkty niezbędne do przygotowania ketchupu paprykowego dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w keczupie z papryki

Lista alergenów dla keczupu z papryki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na keczup z papryki

Wartości odżywcze keczupu z papryki

na 100g gotowej potrawy

Keczup z papryki to doskonała propozycja na domowe przetwory. Papryka stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć ja do diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
106.60
245.18
Białko (g)
1.23
2.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
10.59
24.35
Węglowodany przyswajalne (g)
8.61
19.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.98
4.54

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
7.19
16.53
Tłuszcze nasycone (g)
0.62
1.42
Tłuszcze nienasycone (g)
6.57
15.11
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.57
10.50
Brak danych dla: cukier, ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.00
4.61
Brak danych dla: cukier, ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A (µg (mcg))
126.50
290.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.27
0.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
101.23
232.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.21
2.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.01
2.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
36.40
83.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1317.67
3030.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
8.07
18.55
Potas (mg)
249.35
573.51
Wapń (mg)
11.87
27.31
Fosfor (mg)
29.64
68.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.09
30.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.60
1.38
Cynk (mg)
0.26
0.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny keczupu z papryki 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania keczupu z papryki

Koszt składników
59.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
2000 g
10 średnich sztuk
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 8
36.00
Za 2000 g
Papryczka chili czerwona świeża
20 g
3 sztuki
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 20 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Ocet spirytusowy
60 ml
ćwierć szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.36
Za 60 ml
Olej rzepakowy
180 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.26
Za 180 ml
Koncentrat pomidorowy
200 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 3
3.75
Za 200 g
Czosnek
50 g
10 ząbków
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Koszt składników
59.00