Keczup z papryki
- Papryka czerwona - 10 średnich sztuk (2000 g)
- Papryczka chili czerwona świeża - 3 sztuki (20 g)
- Cukier (100 g)
- Ocet spirytusowy - ćwierć szklanki (60 ml)
- Olej rzepakowy (180 ml)
- Koncentrat pomidorowy (200 g)
- Czosnek - 10 ząbków (50 g)
Przepis na keczup z papryki krok po kroku
Papryki umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na mniejsze kawałki.
Papryki oraz papryczki chilli zblenduj na mniejsze kawałki.
Papryki przełóż do garnka, dodaj do niego cukier, 2 płaskie łyżki soli, ocet, olej oraz koncentrat pomidorowy.
Składniki gotuj na średniej mocy palnika przez około 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj do garnka przeciśnięty przez praskę czosnek oraz 2 łyżki stołowe ziół prowansalskich.
Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 3 minuty.
Następnie ketchup zblenduj przy pomocy blendera na jednolitą masę.
Gorący ketchup przelej do wyparzonych słoiczków, zakręć i ustaw dnem do góry do wystudzenia.
Gotowy ketchup przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
- Papryka marynowana
- Papryki faszerowane
- Buraczki z papryką
- Buraczki z papryką na zimę
- Buraki z papryką na zimę
- Papryka na zimę
- Leczo na zimę
- Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
- Sałatka z cukinii do słoików
- Papryka w occie
- Surówka z papryki
- Sos piri piri
- Kiszona papryka
- Papryka w zalewie słodko kwaśnej
- Papryka marynowana z miodem
- Pasta z pieczonej papryki
- Ogórki z papryką
- Sałatka szwedzka z papryką
- Przetwory z papryki
Więcej informacji na temat keczupu z papryki
Keczup z papryki to doskonały pomysł na przetwory do słoików na zimę. Keczup z czerwonej papryki świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw. Aby wykonać pyszny keczup warto zachować odpowiednie proporcje. Sprawdzony przepis na keczup z papryki jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ketchupu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: papryka czerwona, papryka chilli, cukier, ocet spirytusowy, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy, czosnek, sól oraz zioła prowansalskie.
A jak zrobić keczup z papryki? Papryki umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na mniejsze kawałki. Papryki oraz papryczki chilli zblenduj na mniejsze kawałki. Papryki przełóż do garnka, dodaj do niego cukier, 2 płaskie łyżki soli, ocet, olej oraz koncentrat pomidorowy. Składniki gotuj na średniej mocy palnika przez około 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj do garnka przeciśnięty przez praskę czosnek oraz 2 łyżki stołowe ziół prowansalskich. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 3 minuty. Następnie ketchup zblenduj przy pomocy blendera na jednolitą masę. Gorący ketchup przelej do wyparzonych słoiczków, zakręć i ustaw dnem do góry do wystudzenia. Gotowy ketchup przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Papryka stanowi doskonałe źródło witaminy A, witaminy C oraz witaminy E. Znajdziemy w niej również kwas foliowy. Witaminy A, C oraz E zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników i przyczyniają się tym samym do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowolnienia procesów starzenia się skóry. Kwas foliowy natomiast niezbędny jest w diecie kobiet w ciąży, ponieważ zmniejsza ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej u płodu.
Podsumowując pyszne keczup z papryki czerwonej to doskonała propozycja na dodatek do potraw. Keczup warto przygotować do słoików. Przetwory warto przygotować również z papryki ogrodowej. Produkty niezbędne do przygotowania ketchupu paprykowego dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w keczupie z papryki
Lista alergenów dla keczupu z papryki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na keczup z papryki
Wartości odżywcze keczupu z papryki
Keczup z papryki to doskonała propozycja na domowe przetwory. Papryka stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć ja do diety.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.