Keczup z cukinii i papryki

Opublikowano: 26.08.2023 r., 19:46 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Keczup z cukinii i papryki podany w naczyniu.
Keczup z cukinii i papryki
Keczup z cukinii i papryki to doskonała propozycja na pyszne przetwory. Ketchup świetnie sprawdzi się jako sos do pizzy. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Pasteryzacja 40 min
130 kcal
Kcal w porcji
320 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Cukinia (1500 g)
  • Cebula - 5 dużych sztuk (500 g)
  • Papryka czerwona - 3 duże sztyki (750 g)
  • Koncentrat pomidorowy (300 g)
  • Cukier - pół szklanki (110 g)
  • Ocet spirytusowy - pół szklanki (125 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender, słoik 400 ml

Przepis na keczup z cukinii i papryki krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Papryki umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w paski

Cukinię umyj, usuń z niej nasiona i pokrój w grubą kostkę.

Warzywa przełóż do garnka, dodaj 2 łyżki soli, wymieszaj i odstaw na około godzinę

Po tym czasie warzywa gotuj na średniej mocy palnika przez około 30 minut.

Warzywa pozostaw do wystudzenia i zblenduj je na gładki krem przy pomocy blendera.

Do garnka dodaj pół łyżeczki papryki ostrej, płaską łyżeczkę pieprzu, koncentrat, ocet oraz cukier. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 10 minut.

Do wyparzonych słoików wlej gorący ketchup i zakręć pokrywki.

Słoiki wstaw do garnka z wodą i pasteryzuj przez około 15 minut.

Następnie słoiki wyciągnij i pozostaw do wystudzenia.

Wystudzone słoiki przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Jak oceniasz przepis na keczup z cukinii i papryki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,7% osób

Więcej informacji na temat keczupu z cukinii i papryki

Keczup z cukinii i papryki to doskonała propozycja na przetwory do słoików na zimę. Domowy ketchup świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw. Ketchup można przygotować z dodatkiem świeżych pomidorów. Prosty przepis na keczup z cukinii i papryki nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania przetworów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: cukinia, cebula, papryka czerwona, koncentrat pomidorowy, cukier, ocet spirytusowy, sól, pieprz oraz papryka ostra.

A jak zrobić keczup z cukinii i papryki? Cebulę obierz i pokrój w piórka. Papryki umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w paski Cukinię umyj, usuń z niej nasiona i pokrój w grubą kostkę. Warzywa przełóż do garnka, dodaj 2 łyżki soli, wymieszaj i odstaw na około godzinę Po tym czasie warzywa gotuj na średniej mocy palnika przez około 30 minut. Warzywa pozostaw do wystudzenia i zblenduj je na gładki krem przy pomocy blendera. Do garnka dodaj pół łyżeczki papryki ostrej, płaską łyżeczkę pieprzu, koncentrat, ocet oraz cukier. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 10 minut. Do wyparzonych słoików wlej gorący ketchup i zakręć pokrywki. Słoiki wstaw do garnka z wodą i pasteryzuj przez około 15 minut. Następnie słoiki wyciągnij i pozostaw do wystudzenia. Wystudzone słoiki przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Cukinie zaliczamy do warzyw lekkostrawnych. Posiada również wysoką wartość dietetyczna. Cukinia może być wykorzystywana w wielu rodzajach diet np. diecie wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej czy redukcyjnej. Cukinia stanowi źródło witaminy C, witaminy K, niektórych witamin z grupy B oraz beta-karotenu, który stanowi prekursor do witaminy A. Dodatkowo znajdziemy w niej również składniki mineralne, do których możemy zaliczyć potas, żelazo oraz magnez.

Podsumowując najlepszy keczup z cukinii i papryki stanowi doskonały pomysł na przetwory do słoików. Smaczny keczup świetnie sprawdzi się jako dodatek do potraw. Na jego bazie można przygotować smaczne sosy do makaronów.

Alergeny w keczupie z cukinii i papryki

Lista alergenów dla keczupu z cukinii i papryki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na keczup z cukinii i papryki

Wartości odżywcze keczupu z cukinii i papryki

na 100g gotowej potrawy

Keczup z cukinii i papryki to doskonała propozycja na domowy sos. Warzywa wykorzystane do przygotowania keczupu stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kcal)
40.85
130.73
Białko (g)
1.34
4.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany (g)
9.28
29.70
Węglowodany przyswajalne (g)
7.71
24.68
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.57
5.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz (g)
0.28
0.91
Tłuszcze nasycone (g)
0.17
0.55
Tłuszcze nienasycone (g)
0.11
0.35
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina A (µg (mcg))
47.35
151.53
Witamina B6 (mg)
0.18
0.57
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
40.46
129.46
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.42
1.34
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.15
Ryboflawina (mg)
0.08
0.26
Niacyna (mg)
0.73
2.33
Foliany (µg (mcg))
25.45
81.44
Beta karoten (µg (mcg))
508.01
1625.62

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód (mg)
10.67
34.15
Potas (mg)
281.95
902.25
Wapń (mg)
15.95
51.05
Fosfor (mg)
35.43
113.39
Magnez (mg)
16.35
52.33
Żelazo (mg)
0.57
1.84
Cynk (mg)
0.29
0.92
Miedź (mg)
0.07
0.22
Szacunkowy indeks glikemiczny keczupu z cukinii i papryki 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania keczupu z cukinii i papryki

Koszt składników
38.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
1500 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 5
10.00
Za 1500 g
Cebula
500 g
5 dużych sztuk
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Papryka czerwona
750 g
3 duże sztyki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
13.50
Za 750 g
Koncentrat pomidorowy
300 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 4
5.62
Za 300 g
Cukier
110 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 110 g
Ocet spirytusowy
125 ml
pół szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 125 ml
Koszt składników
38.00