Keczup z cukinii i papryki
- Cukinia (1500 g)
- Cebula - 5 dużych sztuk (500 g)
- Papryka czerwona - 3 duże sztyki (750 g)
- Koncentrat pomidorowy (300 g)
- Cukier - pół szklanki (110 g)
- Ocet spirytusowy - pół szklanki (125 ml)
Przepis na keczup z cukinii i papryki krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w piórka.
Papryki umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w paski
Cukinię umyj, usuń z niej nasiona i pokrój w grubą kostkę.
Warzywa przełóż do garnka, dodaj 2 łyżki soli, wymieszaj i odstaw na około godzinę
Po tym czasie warzywa gotuj na średniej mocy palnika przez około 30 minut.
Warzywa pozostaw do wystudzenia i zblenduj je na gładki krem przy pomocy blendera.
Do garnka dodaj pół łyżeczki papryki ostrej, płaską łyżeczkę pieprzu, koncentrat, ocet oraz cukier. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 10 minut.
Do wyparzonych słoików wlej gorący ketchup i zakręć pokrywki.
Słoiki wstaw do garnka z wodą i pasteryzuj przez około 15 minut.
Następnie słoiki wyciągnij i pozostaw do wystudzenia.
Wystudzone słoiki przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
-
Papryka marynowana
-
Papryki faszerowane
-
Buraczki z papryką
-
Buraczki z papryką na zimę
-
Buraki z papryką na zimę
-
Papryka na zimę
-
Leczo na zimę
-
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
-
Sałatka z cukinii do słoików
-
Papryka w occie
-
Surówka z papryki
-
Sos piri piri
-
Kiszona papryka
-
Papryka w zalewie słodko kwaśnej
-
Papryka marynowana z miodem
-
Pasta z pieczonej papryki
-
Ogórki z papryką
-
Sałatka szwedzka z papryką
-
Przetwory z papryki
Więcej informacji na temat keczupu z cukinii i papryki
Keczup z cukinii i papryki to doskonała propozycja na przetwory do słoików na zimę. Domowy ketchup świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw. Ketchup można przygotować z dodatkiem świeżych pomidorów. Prosty przepis na keczup z cukinii i papryki nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania przetworów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: cukinia, cebula, papryka czerwona, koncentrat pomidorowy, cukier, ocet spirytusowy, sól, pieprz oraz papryka ostra.
A jak zrobić keczup z cukinii i papryki? Cebulę obierz i pokrój w piórka. Papryki umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w paski Cukinię umyj, usuń z niej nasiona i pokrój w grubą kostkę. Warzywa przełóż do garnka, dodaj 2 łyżki soli, wymieszaj i odstaw na około godzinę Po tym czasie warzywa gotuj na średniej mocy palnika przez około 30 minut. Warzywa pozostaw do wystudzenia i zblenduj je na gładki krem przy pomocy blendera. Do garnka dodaj pół łyżeczki papryki ostrej, płaską łyżeczkę pieprzu, koncentrat, ocet oraz cukier. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 10 minut. Do wyparzonych słoików wlej gorący ketchup i zakręć pokrywki. Słoiki wstaw do garnka z wodą i pasteryzuj przez około 15 minut. Następnie słoiki wyciągnij i pozostaw do wystudzenia. Wystudzone słoiki przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Cukinie zaliczamy do warzyw lekkostrawnych. Posiada również wysoką wartość dietetyczna. Cukinia może być wykorzystywana w wielu rodzajach diet np. diecie wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej czy redukcyjnej. Cukinia stanowi źródło witaminy C, witaminy K, niektórych witamin z grupy B oraz beta-karotenu, który stanowi prekursor do witaminy A. Dodatkowo znajdziemy w niej również składniki mineralne, do których możemy zaliczyć potas, żelazo oraz magnez.
Podsumowując najlepszy keczup z cukinii i papryki stanowi doskonały pomysł na przetwory do słoików. Smaczny keczup świetnie sprawdzi się jako dodatek do potraw. Na jego bazie można przygotować smaczne sosy do makaronów.
Alergeny w keczupie z cukinii i papryki
Lista alergenów dla keczupu z cukinii i papryki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na keczup z cukinii i papryki
Wartości odżywcze keczupu z cukinii i papryki
Keczup z cukinii i papryki to doskonała propozycja na domowy sos. Warzywa wykorzystane do przygotowania keczupu stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.
Energia i białka
(320g)
Węglowodany
(320g)
Tłuszcze
(320g)
Witaminy
(320g)
Składniki mineralne
(320g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.