Przepis na kebapcze krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, kumin, papryka ostra, cynamon, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia grillowa, duża miska

W misce umieść mięso.

Dodaj do miski przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę ostrą, kumin, cynamon, dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Dodaj do miski z mięsem, wlej olej rzepakowy i 50 ml wody, wyrób na gładką masę.

Mięso umieść w lodówce na 2-3 godziny.

Formuj podłużne kotlety o kształcie cygara.

Usmaż je na rozgrzanej patelni grillowej, aż będą rumiane.

Kebapcze podane na brązowym talerzu.
Kebapcze
Koszt przygotowania dania
20.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
397 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
24

Kebapcze - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kebapcze

Kebapcze to doskonała propozycja na pyszne mięso z grilla. Bułgaria słynie z grillowania mięsa, na każdym rogu spotkać można tawernę, w której podaje się grillowane mięsiwa. Przepis na kebapcze jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia tego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone wieprzowe, mięso mielone wołowe, cebula, natka pietruszki, czosnek, papryka ostra, kumin, cynamon, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić kebapcze? W misce umieść mięso, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę ostrą, kumin, cynamon, dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Dodaj do miski z mięsem, wlej olej rzepakowy i wodę, wyrób gładką masę. Mięso umieść w lodówce na 2-3 godziny. Po tym czasie formuj podłużne kotlety o kształcie cygara. Usmaż je na rozgrzanej patelni grillowej, aż będą rumiane. Kebapcze doskonale sprawdza się podany z kartoflami z sirene oraz różnymi sosami.

Mięso wieprzowe jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E. Zawiera także spore ilości potasu, sodu oraz żelaza. Żelazo jest pierwiastkiem, który musimy dostarczać do swojego organizmu z zewnątrz, jest niezbędne w procesach przenoszenia tlenu do komórek w naszych narządach oraz wpływa na pracę naszego układu odpornościowego. Mięso wołowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Witamina B jest odpowiedzialna za przemiany energii w naszym organizmie. Mięso wołowe dzięki wysokiej zawartości żelaza polecane jest osobom chorującym na anemię. Żelazo bierze udział w transporcie tlenu do komórek naszego ciała. Żelazo zawarte w produktach pochodzenia zwierzęcego wchłania się znacznie wydajniej niż to pochodzenia roślinnego.

Podsumowując kebapcze to doskonały pomysł na pyszny obiad. Tradycyjnie podaje się go z kartoflami i serem, możesz jednak zastąpić je ryżem lub gotowaną kaszą. Kebapcze możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Doskonałym dodatkiem do dania będzie trakijska sałatka.

Wartości odżywcze kebapcze

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kalorie)
226.96 kcal
397.17 kcal
Białko
12.23 g
21.40 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz
18.38 g
32.17 g
Tłuszcze nasycone
7.25 g
12.70 g
Tłuszcze nienasycone
11.13 g
19.47 g
Tłuszcze jednonasycone
9.11 g
15.93 g
Tłuszcze wielonasycone
2.02 g
3.54 g

Witaminy w przepisie na kebapcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina B6
0.28 mg
0.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.28 mg
0.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.04 mg
5.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
9.13 µg (mcg)
15.98 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kebapcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód
43.48 mg
76.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
233.22 mg
408.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
16.78 mg
29.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
124.09 mg
217.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
15.13 mg
26.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.05 mg
1.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
2.28 mg
3.99 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kebapcze 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kebapcze

Lista alergenów dla kebapcze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kebapcze

Cena przygotowania kebapcze

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wołowe
400 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
11.00
Za 400 g
Mięso mielone wieprzowe
400 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
29.00
Jak oceniasz przepis na kebapcze
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób