Kebapcze

Opublikowano: 08.12.2021 r., 9:38 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kebapcze podane na brązowym talerzu.
Kebapcze
Kebapcze to tradycyjna potrawa kuchni Bułgarskiej. Pyszne grillowane mięso doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Najlepiej smakuje podany z kartoflami sirene.
Przygotowanie 15 min
Grillowanie i Mieszanie i łączenie 20 min
397 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Mięso mielone wołowe (400 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (400 g)
  • Cebula 3 duże sztuki (300 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, kumin, papryka ostra, cynamon, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia grillowa, duża miska

Przepis na kebapcze krok po kroku

W misce umieść mięso.

Dodaj do miski przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę ostrą, kumin, cynamon, dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Dodaj do miski z mięsem, wlej olej rzepakowy i 50 ml wody, wyrób na gładką masę.

Mięso umieść w lodówce na 2-3 godziny.

Formuj podłużne kotlety o kształcie cygara.

Usmaż je na rozgrzanej patelni grillowej, aż będą rumiane.

Jak oceniasz przepis na kebapcze
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kebapcze

Kebapcze to doskonała propozycja na pyszne mięso z grilla. Bułgaria słynie z grillowania mięsa, na każdym rogu spotkać można tawernę, w której podaje się grillowane mięsiwa. Przepis na kebapcze jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia tego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone wieprzowe, mięso mielone wołowe, cebula, natka pietruszki, czosnek, papryka ostra, kumin, cynamon, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić kebapcze? W misce umieść mięso, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę ostrą, kumin, cynamon, dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Dodaj do miski z mięsem, wlej olej rzepakowy i wodę, wyrób gładką masę. Mięso umieść w lodówce na 2-3 godziny. Po tym czasie formuj podłużne kotlety o kształcie cygara. Usmaż je na rozgrzanej patelni grillowej, aż będą rumiane. Kebapcze doskonale sprawdza się podany z kartoflami z sirene oraz różnymi sosami.

Mięso wieprzowe jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E. Zawiera także spore ilości potasu, sodu oraz żelaza. Żelazo jest pierwiastkiem, który musimy dostarczać do swojego organizmu z zewnątrz, jest niezbędne w procesach przenoszenia tlenu do komórek w naszych narządach oraz wpływa na pracę naszego układu odpornościowego. Mięso wołowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Witamina B jest odpowiedzialna za przemiany energii w naszym organizmie. Mięso wołowe dzięki wysokiej zawartości żelaza polecane jest osobom chorującym na anemię. Żelazo bierze udział w transporcie tlenu do komórek naszego ciała. Żelazo zawarte w produktach pochodzenia zwierzęcego wchłania się znacznie wydajniej niż to pochodzenia roślinnego.

Podsumowując kebapcze to doskonały pomysł na pyszny obiad. Tradycyjnie podaje się go z kartoflami i serem, możesz jednak zastąpić je ryżem lub gotowaną kaszą. Kebapcze możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Doskonałym dodatkiem do dania będzie trakijska sałatka.

Alergeny w kebapcze

Lista alergenów dla kebapcze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kebapcze

Wartości odżywcze kebapcze

na 100g gotowej potrawy

Kebapcze to danie zawierające bardzo dużo białka zwierzęcego. Jest także bardzo dobrym źródłem żelaza oraz innych składników mineralnych. Dodatek cebuli wzbogaca danie o inulinę i substancje bakteriobójcze.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
226.96
397.17
Białko (g)
12.23
21.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
2.44
4.26
Węglowodany przyswajalne (g)
1.99
3.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.44
0.78
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Skrobia (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
18.38
32.17
Tłuszcze nasycone (g)
7.25
12.70
Tłuszcze nienasycone (g)
11.13
19.47
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.11
15.93
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.02
3.54
Cholesterol (mg)
49.74
87.04

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A (µg (mcg))
2.09
3.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.28
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.99
1.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.17
3.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.09
3.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.04
5.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.13
15.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2.70
4.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód (mg)
43.48
76.09
Potas (mg)
233.22
408.13
Wapń (mg)
16.78
29.37
Fosfor (mg)
124.09
217.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.13
26.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.05
1.83
Cynk (mg)
2.28
3.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kebapcze 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kebapcze

Koszt składników
29.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wołowe
400 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
11.00
Za 400 g
Mięso mielone wieprzowe
400 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
29.00