Kebab ormiański
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe (500 g)
- Cebula (100 g)
- Bułka tarta (45 g)
Przepis na kebab ormiański krok po kroku
Mięso przełóż do miski i dodaj bułkę tartą.
Cebulę obierz, zetrzyj na tarce i dodaj do mięsa.
Mięso przypraw: 1 łyżeczką majeranku i cząbru, 1/3 łyżeczki kminku i 1 łyżeczką garam masala. Całość dokładnie wymieszaj.
Patyczki lub bagneciki do szaszłyków oklej masą mięsną.
Szaszłyki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45 minut.
Gotowe mięso możesz podawać w picie lub tortilli z ulubionymi warzywami.
-
Burgery
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Szarma
-
Kulebiaki
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pyzy z mięsem
-
Danie z mięsa mielonego
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Mielony z piekarnika
-
Rolada z mięsa mielonego
-
Kofta
-
Lahmacun na drożdżach
-
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
-
Cevapcici
-
Karminadle
-
Roladki z mięsem mielonym
-
Zupa meksykańska z mięsem mielonym
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Obiad z mięsem mielonym
Więcej informacji na temat kebabu ormiańskiego
Kebab ormiański, inaczej zwany szisz kebab, to doskonała opcja dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Jest smaczny, aromatyczny i niezwykle ciekawy. Sprawdzi się na co dzień, jak i imprezy.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kebab ormiański, by był tradycyjny po prostu najlepszy, to ten przepis będzie doskonałym wyborem. Kebab podaje się zwykle zawinięty w cienki placek i z dodatkiem warzyw. Szisz kebab to idealne danie na przyjęcie. Typowe finger food, łatwe do podania i jedzenia. Tajemnica wyjątkowego smaku kebaba tkwi w jego dodatkach. Stanowią go mięso wieprzowe lub wołowe, w ilości jednego kilograma, które wraz z cebulą należy drobno zmielić.
Przepis na kebab ormiański to doskonały pomysł na wspaniały domowy posiłek na bazie mięsa wołowego. Oryginalny kebab ormiański przyrządzony jest do placków lawasz, które wypiekane są w specjalnych piecach. Kebaby te pieką się, puszczają soki oraz wyśmienicie pachną. Soczyste mięso kebaba skryte w oryginalnym ormiańskim placku jest wyjątkowo smaczne, gdyż doprawiane są ziołami i aromatycznymi przyprawami. Kuchnia ormiańska charakteryzuje się ogromnym wykorzystaniem różnych rodzajów mięs. W tym daniu także można sięgnąć po wybrany przez siebie ulubiony kawałek, sprawdzi się jagnięcina, wołowina, wieprzowina, ale również drób, jeśli chce się przygotować je w wersji lżejszej i obniżonej zawartości tłuszczu.
Zwykle kebab kojarzony jest z płatami mięsa odkrajanymi i serwowanymi z frytkami lub w tortilli. Ten przepis nieco się od nich różni. Całość również zawija się w płat ciasta pszennego, jednak sam kebab nabity jest na patyczek. W placku oprócz mięsa zwykle goszczą również warzywa, zwykle marynowane, które wspaniale współgrają ze smakiem mięsa. W tym wypadku na kebab używa się mięsa mielonego, z którego formuje się małe wałeczki i nadziewa się je na patyk. Można kebab upiec lub usmażyć na patelnie. Jak najbardziej nadaje się on również na grilla. Wtedy najlepiej podawać go z grillowanymi warzywami, z którymi równie dobrze się komponuje.
Alergeny w kebabie ormiańskim
Lista alergenów dla Kebabu ormiańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze kebabu ormiańskiego
To opcja, która ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinny gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(161g)
Węglowodany
(161g)
Tłuszcze
(161g)
Witaminy
(161g)
Składniki mineralne
(161g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.