Kebab na patyku
Opublikowano: 30.06.2023 r.
Mięso mielone, cebula i czosnek - to trio gwiazd, które ożywią ten przepis na kebab na patyku. Dodaj jajko, aby związać składniki, i gotowe! Szybkie, smaczne i idealne na grilla czy obiad w domu. Twój kebab będzie pełen aromatu i wyjątkowego smaku.
Składniki dla 4 porcji:
- Mięso mielone wieprzowe - 500 g
- Jajko - 1 szt.
- Cebula - 100 g
- Czosnek - 10 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kmin rzymski
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia grillowa, duża miska, patyczki do szaszłyków
Przepis krok po kroku
- Do miski wyłóż mielone mięso i wymieszaj z jajkiem. Dodaj przyprawy: łyżkę słodkiej papryki, 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, łyżeczkę soli i pieprzu.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do miski z mięsem. Wszystko razem wymieszaj.
- Patyczki do szaszłyków posmaruj olejem, a następnie oblep je przygotowaną mięsną masą. Grilluj na patelni grillowej do zarumienienia. Kiedy białko dobrze się zetnie, możesz obracać kebaby, aby się nie przypaliły.
- Kebaby podawaj z ulubionym sosem.
Komentarz dietetyka
Ta opcja zawiera sporo kwasów tłuszczowych nasyconych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny