Przepis na kawior owocowy krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
agar
To będzie niezbędne
garnek, miska, łyżka cedzakowa, ręcznik papierowy, szklanka, strzykawka

Olej schłodź w lodówce przez 12 godzin.

Sok pomarańczowy zagotuj w garnku.

W soku rozpuść 2 gramy agaru. Zagotuj.

Olej wyciągnij z lodówki.

Przygotuj miskę z lodowatą wodą.

Nabierz do strzykawki sok z agarem.

Sok powoli wkraplaj do zimnego oleju.

Kawior wyławiaj za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż do zimnej wody.

Kawior odsącz z wody na ręczniku papierowym przed podaniem.

Kawior owocowy kolorowy podany na małych, plastikowych łyżeczkach na białym blacie
Kawior owocowy
Koszt przygotowania dania
3.55 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
354 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
45

Kawior owocowy - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kawiorze owocowym

Kawior owocowy to danie kuchni molekularnej. Wykonany z soku owocowego z dodatkiem agaru jest lekką i smaczną słodką przekąską. Kawior świetnie sprawdzi się również jako dodatek do różnych deserów.

Kawior owocowy to oryginalny przepis. Świetnie sprawdzi się dla osób, które lubią eksperymentować. Możesz przygotować je również z dziećmi, przepis ten na pewno zapewni im frajdę, ale będzie także fajnym pomysłem do nauki. Kawior przygotowany jest z agaru, jest to danie wegańskie. Ale jeśli nie możesz kupić agaru, możesz przygotować kawior z żelatyny. Jeśli przygotowujesz kawior z żelatyny, dodaj jej dokładnie taką samą ilość jak agaru. Kawior owocowy możesz przygotować z każdego soku owocowego, tak przygotujesz na przykład różowy kawior malinowy, pomarańczowy kawior z soku pomarańczowego, zielony kawior kaktusowy czy czerwony kawior wiśniowy lub truskawkowy. Dokładnie jak zrobić kawior z soku dowiesz się z przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo opisany. Z kawiorem możesz przygotować wiele różnych deserów, ciast i tortów. Świetnie sprawdzi się do dekoracji zamiast galaretki. Kawior możesz także podać na łyżeczkach jako słodką przekąskę.

Dowiedz się już dziś jak zrobić kawior owocowy i zobacz, jakie to proste oraz ile sprawia frajdy i radości nawet dorosłym.

Wartości odżywcze kawioru owocowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(61g)
Energia (kalorie)
580.50 kcal
354.11 kcal
Białko
0.26 g
0.16 g

Węglowodany w kawiorze owocowym

Na 100g
Na porcję
(61g)
Węglowodany
4.29 g
2.62 g
Węglowodany przyswajalne
4.18 g
2.55 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.11 g
0.07 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(61g)
Tłuszcz
62.55 g
38.15 g
Tłuszcze nasycone
4.40 g
2.68 g
Tłuszcze nienasycone
58.14 g
35.47 g
Tłuszcze jednonasycone
41.26 g
25.17 g
Tłuszcze wielonasycone
16.89 g
10.30 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na kawior owocowy

Na 100g
Na porcję
(61g)
Witamina D
0.15 µg (mcg)
0.09 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kawior owocowy

Na 100g
Na porcję
(61g)
Sód
0.75 mg
0.46 mg
Potas
66.75 mg
40.72 mg
Wapń
21.00 mg
12.81 mg
Żelazo
0.05 mg
0.03 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kawioru owocowego 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kawiorze owocowym

Lista alergenów dla kawioru owocowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na kawior owocowy nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • agar
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania kawioru owocowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sok pomarańczowy 100%
150 ml
12.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 150 ml
Olej rzepakowy
250 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 250 ml
Koszt składników
19.00
Jak oceniasz przepis na kawior owocowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób