Kawior owocowy

Opublikowano: 10.03.2022 r., 19:56 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kawior owocowy kolorowy podany na małych, plastikowych łyżeczkach na białym blacie
Kawior owocowy
Wypróbuj prosty i sprawdzony przepis na kawior owocowy. Smaczne kolorowe kuleczki z soków owocowych sprawdzą się jako przekąska lub dekoracja deserów.
Przygotowanie 10 min
354 kcal
Kcal w porcji
61 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Sok pomarańczowy 100% (150 ml)
  • Olej rzepakowy (250 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
agar
Sprzęt kuchenny
garnek, miska, łyżka cedzakowa, ręcznik papierowy, szklanka, strzykawka

Przepis na kawior owocowy krok po kroku

Olej schłodź w lodówce przez 12 godzin.

Sok pomarańczowy zagotuj w garnku.

W soku rozpuść 2 gramy agaru. Zagotuj.

Olej wyciągnij z lodówki.

Przygotuj miskę z lodowatą wodą.

Nabierz do strzykawki sok z agarem.

Sok powoli wkraplaj do zimnego oleju.

Kawior wyławiaj za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż do zimnej wody.

Kawior odsącz z wody na ręczniku papierowym przed podaniem.

Jak oceniasz przepis na kawior owocowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat kawioru owocowego

Kawior owocowy to danie kuchni molekularnej. Wykonany z soku owocowego z dodatkiem agaru jest lekką i smaczną słodką przekąską. Kawior świetnie sprawdzi się również jako dodatek do różnych deserów.

Kawior owocowy to oryginalny przepis. Świetnie sprawdzi się dla osób, które lubią eksperymentować. Możesz przygotować je również z dziećmi, przepis ten na pewno zapewni im frajdę, ale będzie także fajnym pomysłem do nauki. Kawior przygotowany jest z agaru, jest to danie wegańskie. Ale jeśli nie możesz kupić agaru, możesz przygotować kawior z żelatyny. Jeśli przygotowujesz kawior z żelatyny, dodaj jej dokładnie taką samą ilość jak agaru. Kawior owocowy możesz przygotować z każdego soku owocowego, tak przygotujesz na przykład różowy kawior malinowy, pomarańczowy kawior z soku pomarańczowego, zielony kawior kaktusowy czy czerwony kawior wiśniowy lub truskawkowy. Dokładnie jak zrobić kawior z soku dowiesz się z przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo opisany. Z kawiorem możesz przygotować wiele różnych deserów, ciast i tortów. Świetnie sprawdzi się do dekoracji zamiast galaretki. Kawior możesz także podać na łyżeczkach jako słodką przekąskę.

Dowiedz się już dziś jak zrobić kawior owocowy i zobacz, jakie to proste oraz ile sprawia frajdy i radości nawet dorosłym.

Alergeny w kawiorze owocowym

Lista alergenów dla kawioru owocowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na kawior owocowy nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • agar
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze kawioru owocowego

na 100g gotowej potrawy

Kawior owocowy to fajny i zdrowy dodatek do ciast i deserów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(61g)
Energia (kcal)
580.50
354.11
Białko (g)
0.26
0.16

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(61g)
Węglowodany (g)
4.29
2.62
Węglowodany przyswajalne (g)
4.18
2.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.11
0.07

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(61g)
Tłuszcz (g)
62.55
38.15
Tłuszcze nasycone (g)
4.40
2.68
Tłuszcze nienasycone (g)
58.14
35.47
Tłuszcze jednonasycone (g)
41.26
25.17
Tłuszcze wielonasycone (g)
16.89
10.30
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(61g)
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.09

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(61g)
Sód (mg)
0.75
0.46
Potas (mg)
66.75
40.72
Wapń (mg)
21.00
12.81
Żelazo (mg)
0.05
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny kawioru owocowego 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kawioru owocowego

Koszt składników
19.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sok pomarańczowy 100%
150 ml
12.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 150 ml
Olej rzepakowy
250 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 250 ml
Koszt składników
19.00