Kawior owocowy
- Sok pomarańczowy 100% (150 ml)
- Olej rzepakowy (250 ml)
Przepis na kawior owocowy krok po kroku
Olej schłodź w lodówce przez 12 godzin.
Sok pomarańczowy zagotuj w garnku.
W soku rozpuść 2 gramy agaru. Zagotuj.
Olej wyciągnij z lodówki.
Przygotuj miskę z lodowatą wodą.
Nabierz do strzykawki sok z agarem.
Sok powoli wkraplaj do zimnego oleju.
Kawior wyławiaj za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż do zimnej wody.
Kawior odsącz z wody na ręczniku papierowym przed podaniem.
-
Legumina
-
Ciasteczka owsiane fit
-
Ciastka kokosowe
-
Galaretka bez cukru
-
Słodycze bez cukru
-
Krem patissiere
-
Brownie z buraka
-
Fit sernik na zimno
-
Budyń bez cukru
-
Ciasto owsiane bez cukru
-
Ciasteczka z mlekiem w proszku
-
Ciastka marchewkowe
-
Sernik bez cukru
-
Ciasto marchewkowe bez cukru
-
Pączek wiedeński
-
Lody pistacjowe
-
Tarta rustykalna
-
Biszkopt bez mąki ziemniaczanej
-
Słodycze bez cukru
Więcej informacji na temat kawioru owocowego
Kawior owocowy to danie kuchni molekularnej. Wykonany z soku owocowego z dodatkiem agaru jest lekką i smaczną słodką przekąską. Kawior świetnie sprawdzi się również jako dodatek do różnych deserów.
Kawior owocowy to oryginalny przepis. Świetnie sprawdzi się dla osób, które lubią eksperymentować. Możesz przygotować je również z dziećmi, przepis ten na pewno zapewni im frajdę, ale będzie także fajnym pomysłem do nauki. Kawior przygotowany jest z agaru, jest to danie wegańskie. Ale jeśli nie możesz kupić agaru, możesz przygotować kawior z żelatyny. Jeśli przygotowujesz kawior z żelatyny, dodaj jej dokładnie taką samą ilość jak agaru. Kawior owocowy możesz przygotować z każdego soku owocowego, tak przygotujesz na przykład różowy kawior malinowy, pomarańczowy kawior z soku pomarańczowego, zielony kawior kaktusowy czy czerwony kawior wiśniowy lub truskawkowy. Dokładnie jak zrobić kawior z soku dowiesz się z przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo opisany. Z kawiorem możesz przygotować wiele różnych deserów, ciast i tortów. Świetnie sprawdzi się do dekoracji zamiast galaretki. Kawior możesz także podać na łyżeczkach jako słodką przekąskę.
Dowiedz się już dziś jak zrobić kawior owocowy i zobacz, jakie to proste oraz ile sprawia frajdy i radości nawet dorosłym.
Alergeny w kawiorze owocowym
Lista alergenów dla kawioru owocowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na kawior owocowy nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- agar
Wartości odżywcze kawioru owocowego
Kawior owocowy to fajny i zdrowy dodatek do ciast i deserów.
Energia i białka
(61g)
Węglowodany
(61g)
Tłuszcze
(61g)
Witaminy
(61g)
Składniki mineralne
(61g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.