Kawałki kurczaka w cieście francuskim
- Piersi kurczaka bez skóry (300 g)
- Ciasto francuskie (275 g)
- Jajko (1 szt.)
- Sezam nasiona - do posypania (30 g)
Przepis na kawałki kurczaka w cieście francuskim krok po kroku
Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz przy pomocy ręcznika papierowego i pokrój w paski o długości około 7 cm.
Do miski wsyp po jednej płaskiej łyżce stołowej soli, pieprzu oraz papryki słodkiej.
Do miski z przyprawami włóż pokrojone mięso z kurczaka i dokładnie obtocz je w przyprawach.
Ciasto francuskie rozwiń i pokrój w paski o grubości około 2 cm.
Każdy z kawałków mięsa owiń dookoła ciastem francuskim.
Kurczaka w cieście francuskim ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Kawałki kurczaka w cieście francuskim piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 20 minut.
Gotową przystawkę podawaj na ciepło lub na zimno z ulubionymi sosami.
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
-
Ciasto francuskie z jabłkami
-
Ciasto francuskie na słodko
-
Paszteciki z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pizzerinki z ciasta francuskiego
-
Pastel de nata
-
Ślimaczki z ciasta francuskiego
-
Tarta z ciasta francuskiego
-
Paluchy z ciasta francuskiego
-
Fornetti
-
Pasteis de nata
-
Ciasto francuskie z parówką
-
Roladki z ciasta francuskiego
-
Szparagi w cieście francuskim
-
Jabłka w cieście francuskim
-
Ciasto francuskie z nutellą
-
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
-
Przekąski z ciasta francuskiego
Więcej informacji na temat kawałków kurczaka w cieście francuskim
Kawałki kurczaka w cieście francuskim to świetny pomysł na przystawkę. Pyszne ciasto francuskie z kurczakiem z piekarnika świetnie sprawdzi się również jako przekąska. Przepis na kawałki kurczaka w cieście francuskim jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przystawki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi kurczaka, ciasto francuskie, jajka, sezam, sól, pieprz oraz papryka słodka.
A jak zrobić kawałki kurczaka w cieście francuskim? Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz przy pomocy ręcznika papierowego i pokrój w paski o długości około 7 cm. Do miski wsyp po jednej płaskiej łyżce stołowej soli, pieprzu oraz papryki słodkiej. Do miski z przyprawami włóż pokrojone mięso z kurczaka i dokładnie obtocz je w przyprawach. Ciasto francuskie rozwiń i pokrój w paski o grubości około 2 cm. Każdy z kawałków mięsa owiń dookoła ciastem francuskim. Kurczaka w cieście francuskim ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki kurczaka w cieście francuskim piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 minut. Gotową przystawkę podawaj na ciepło lub na zimno z ulubionymi sosami.
Ciasto francuskie swoją wielowarstwową strukturę zawdzięcza dużej zawartości tłuszczu, specyficznemu wałkowaniu oraz wypiekaniu w wysokiej temperaturze. Jest to produkt wysokokaloryczny, jednak chętnie wykorzystywany w kuchni przez dość szybki proces wypiekania. Ciasto francuskie składa się z dwóch rodzajów ciast - podstawowego oraz maślanego. Ciasto podstawowe produkowane jest na bazie mąki pszennej, jajek, soli oraz kwasów organicznych. Ciasto maślane wytwarza się natomiast z masła oraz mąki. Ciasto podstawowe oraz ciasto maślane powinno tworzyć kopertę. Ciasto francuskie można mrozić, jednak podczas procesu rozmrażania powinno znajdować się w lodówce.
Podsumowując pyszne, pieczone ciasto francuskie z kurczakiem to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Ciasto francuskie jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do przygotowania przystawki dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w kawałkach kurczaka w cieście francuskim
Lista alergenów dla kawałków kurczaka w cieście francuskim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sezam nasiona
Wartości odżywcze kawałków kurczaka w cieście francuskim
Kawałki kurczaka w cieście francuskim to doskonała propozycja na pyszną przystawkę. Filet z kurczaka stanowi doskonałe źródło białka zwierzęcego.
Energia i białka
(65g)
Węglowodany
(65g)
Tłuszcze
(65g)
Witaminy
(65g)
Składniki mineralne
(65g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.