Kawa karmelowa

Opublikowano: 26.09.2022 r., 9:52 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kawa karmelowa podana w szklankach.
Kawa karmelowa
Kawa karmelowa to wspaniała propozycja na pyszny napój na jesienne wieczory. Kawa sprawdzi się podana podczas spotkania ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na napój.
Przygotowanie 5 min
446 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Kawa w proszku (mielone ziarna) (30 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (30 g)
  • Mleko 3,2% 1 szklanka (250 ml)
  • Cukier 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa korzenna do piernika
Sprzęt kuchenny
czajnik, kubki

Przepis na kawa karmelowa krok po kroku

Na patelnię wsyp cukier i podgrzej, aż zrobi się brązowy.

Zdejmij z ognia i wlej na patelnię śmietankę.

Wymieszaj do połączenia składników.

Zaparz kawę w 500 ml wody.

Szklankę od środka polej syropem karmelowym.

Wlej kawę do szklanki.

Mleko podgrzej i spień.

Wlej mleko do kawy.

Posyp wierzch przyprawą korzenną do piernika.

Jak oceniasz przepis na kawa karmelowa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,2% osób

Więcej informacji na temat kawy karmelowej

Kawa karmelowa to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do ciastka. Łatwa kawa może zostać wykorzystana jako szybki rozgrzewający napój lub niskokaloryczny deser. Przepis na kawę karmelową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia kawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kawa, cukier, śmietanka kremówka, mleko, przyprawa korzenna do piernika.

Jak zrobić kawę karmelową? Na patelnię wsyp cukier i podgrzej, aż zrobi się brązowy. Zdejmij z ognia i wlej na patelnię śmietankę. Wymieszaj do połączenia składników. Zaparz kawę. Szklankę od środka polej syropem karmelowym. Wlej kawę do szklanki. Mleko podgrzej i spień. Wlej mleko do kawy. Posyp wierzch przyprawą korzenną do piernika.

Kawa to ziarna pochodzące z rośliny zwanej kawowcem. Jest wiecznie zielonym krzewem pochodzącym z Etiopii. Najbardziej popularnymi odmianami kawy są Robusta i Arabika. Kawa produkowana jest z palonych ziaren kawowca, przed zaparzeniem należy ją zmielić. Można to zrobić w warunkach domowych lub kupić mieloną kawę w sklepie. Do zaparzania kawy można użyć specjalnych urządzeń takich jak kawiarka, ekspres lub zaparzacz. Kawę można podawać z mlekiem lub czarną, a także przygotowywać desery na jej bazie. Bardzo popularnym deserem jest kawa z gałką lodów waniliowych. Kawa jest bardzo dobrym źródłem kofeiny, czyli substancji pobudzającej. Kofeina zwiększa ciśnienie krwi, może dzięki temu łagodzić bóle głowy, a także znajdować się w suplementach odchudzających lub pobudzających. Zbyt duże ilości kofeiny mają szkodliwy wpływ na pracę serca oraz wartość ciśnienia krwi.

Podsumowując prosty przepis na kawę sprawdzi się idealnie na deser w gronie znajomych. Najlepsza kawa może zostać przygotowana także z kawy rozpuszczalnej. Smaczna kawa może zostać podana także w wersji na zimno. Domowa kawa jest smaczna i bardzo aromatyczna. Kawa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Pyszna kawa jest łatwa do przygotowania. Aromatyczną kawę przygotuj ze świeżo mielonych ziaren kawy.

Alergeny w kawie karmelowej

Lista alergenów dla kawy karmelowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze kawy karmelowej

na 100g gotowej potrawy

Kawa karmelowa to bardzo dobre źródło przeciwutleniaczy. Kawowy napój może zastąpić deser dla osób będących na diecie redukcyjnej. Kawa przygotowana z dodatkiem słodzika ma mniejszą ilość kalorii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
148.89
446.67
Białko (g)
3.48
10.43

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
23.63
70.90
Węglowodany przyswajalne (g)
23.63
70.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
4.81
14.43
Tłuszcze nasycone (g)
4.23
12.70
Tłuszcze nienasycone (g)
0.58
1.73
Cholesterol (mg)
8.33
25.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
22.22
66.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.38
1.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.76
2.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.03
0.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
21.53
64.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.42
7.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
4.86
14.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
29.61
88.84
Potas (mg)
399.03
1197.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
97.31
291.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
95.39
286.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
35.58
106.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.37
1.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.32
0.95
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.01
0.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kawy karmelowej 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kawy karmelowej

Koszt składników
23.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kawa w proszku (mielone ziarna)
30 g
15.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Śmietanka kremowa 30%
30 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 30 g
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Cukier
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Koszt składników
23.00