Przepis na kawa karmelowa krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa korzenna do piernika
To będzie niezbędne
czajnik, kubki

Na patelnię wsyp cukier i podgrzej, aż zrobi się brązowy.

Zdejmij z ognia i wlej na patelnię śmietankę.

Wymieszaj do połączenia składników.

Zaparz kawę w 500 ml wody.

Szklankę od środka polej syropem karmelowym.

Wlej kawę do szklanki.

Mleko podgrzej i spień.

Wlej mleko do kawy.

Posyp wierzch przyprawą korzenną do piernika.

Kawa karmelowa podana w szklankach.
Kawa karmelowa
Koszt przygotowania dania
3.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
446 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
62

Kawa karmelowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kawie karmelowej

Kawa karmelowa to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do ciastka. Łatwa kawa może zostać wykorzystana jako szybki rozgrzewający napój lub niskokaloryczny deser. Przepis na kawę karmelową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia kawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kawa, cukier, śmietanka kremówka, mleko, przyprawa korzenna do piernika.

Jak zrobić kawę karmelową? Na patelnię wsyp cukier i podgrzej, aż zrobi się brązowy. Zdejmij z ognia i wlej na patelnię śmietankę. Wymieszaj do połączenia składników. Zaparz kawę. Szklankę od środka polej syropem karmelowym. Wlej kawę do szklanki. Mleko podgrzej i spień. Wlej mleko do kawy. Posyp wierzch przyprawą korzenną do piernika.

Kawa to ziarna pochodzące z rośliny zwanej kawowcem. Jest wiecznie zielonym krzewem pochodzącym z Etiopii. Najbardziej popularnymi odmianami kawy są Robusta i Arabika. Kawa produkowana jest z palonych ziaren kawowca, przed zaparzeniem należy ją zmielić. Można to zrobić w warunkach domowych lub kupić mieloną kawę w sklepie. Do zaparzania kawy można użyć specjalnych urządzeń takich jak kawiarka, ekspres lub zaparzacz. Kawę można podawać z mlekiem lub czarną, a także przygotowywać desery na jej bazie. Bardzo popularnym deserem jest kawa z gałką lodów waniliowych. Kawa jest bardzo dobrym źródłem kofeiny, czyli substancji pobudzającej. Kofeina zwiększa ciśnienie krwi, może dzięki temu łagodzić bóle głowy, a także znajdować się w suplementach odchudzających lub pobudzających. Zbyt duże ilości kofeiny mają szkodliwy wpływ na pracę serca oraz wartość ciśnienia krwi.

Podsumowując prosty przepis na kawę sprawdzi się idealnie na deser w gronie znajomych. Najlepsza kawa może zostać przygotowana także z kawy rozpuszczalnej. Smaczna kawa może zostać podana także w wersji na zimno. Domowa kawa jest smaczna i bardzo aromatyczna. Kawa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Pyszna kawa jest łatwa do przygotowania. Aromatyczną kawę przygotuj ze świeżo mielonych ziaren kawy.

Wartości odżywcze kawy karmelowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
148.89 kcal
446.67 kcal
Białko
3.48 g
10.43 g

Węglowodany w kawie karmelowej

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
23.63 g
70.90 g
Węglowodany przyswajalne
23.63 g
70.90 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
4.81 g
14.43 g
Tłuszcze nasycone
4.23 g
12.70 g
Tłuszcze nienasycone
0.58 g
1.73 g
Cholesterol
8.33 mg
25.00 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kawa karmelowa

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
22.22 µg (mcg)
66.67 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.04 mg
0.13 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.38 µg (mcg)
1.12 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.76 µg (mcg)
2.29 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.03 mg
0.10 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
21.53 µg (mcg)
64.58 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.13 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.32 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
2.42 mg
7.27 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
4.86 µg (mcg)
14.58 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kawa karmelowa

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
29.61 mg
88.84 mg
Potas
399.03 mg
1197.08 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
97.31 mg
291.92 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
95.39 mg
286.17 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
35.58 mg
106.75 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.37 mg
1.12 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.32 mg
0.95 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.01 mg
0.04 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kawy karmelowej 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kawie karmelowej

Lista alergenów dla kawy karmelowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Mleko 3,2%

Cena przygotowania kawy karmelowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kawa w proszku (mielone ziarna)
30 g
15.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Śmietanka kremowa 30%
30 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 30 g
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Cukier
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Koszt składników
23.00
Jak oceniasz przepis na kawa karmelowa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób