Kawa karmelowa
- Kawa w proszku (mielone ziarna) (30 g)
- Śmietanka kremowa 30% (30 g)
- Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
- Cukier - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
Przepis na kawa karmelowa krok po kroku
Na patelnię wsyp cukier i podgrzej, aż zrobi się brązowy.
Zdejmij z ognia i wlej na patelnię śmietankę.
Wymieszaj do połączenia składników.
Zaparz kawę w 500 ml wody.
Szklankę od środka polej syropem karmelowym.
Wlej kawę do szklanki.
Mleko podgrzej i spień.
Wlej mleko do kawy.
Posyp wierzch przyprawą korzenną do piernika.
Więcej informacji na temat kawy karmelowej
Kawa karmelowa to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do ciastka. Łatwa kawa może zostać wykorzystana jako szybki rozgrzewający napój lub niskokaloryczny deser. Przepis na kawę karmelową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia kawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kawa, cukier, śmietanka kremówka, mleko, przyprawa korzenna do piernika.
Jak zrobić kawę karmelową? Na patelnię wsyp cukier i podgrzej, aż zrobi się brązowy. Zdejmij z ognia i wlej na patelnię śmietankę. Wymieszaj do połączenia składników. Zaparz kawę. Szklankę od środka polej syropem karmelowym. Wlej kawę do szklanki. Mleko podgrzej i spień. Wlej mleko do kawy. Posyp wierzch przyprawą korzenną do piernika.
Kawa to ziarna pochodzące z rośliny zwanej kawowcem. Jest wiecznie zielonym krzewem pochodzącym z Etiopii. Najbardziej popularnymi odmianami kawy są Robusta i Arabika. Kawa produkowana jest z palonych ziaren kawowca, przed zaparzeniem należy ją zmielić. Można to zrobić w warunkach domowych lub kupić mieloną kawę w sklepie. Do zaparzania kawy można użyć specjalnych urządzeń takich jak kawiarka, ekspres lub zaparzacz. Kawę można podawać z mlekiem lub czarną, a także przygotowywać desery na jej bazie. Bardzo popularnym deserem jest kawa z gałką lodów waniliowych. Kawa jest bardzo dobrym źródłem kofeiny, czyli substancji pobudzającej. Kofeina zwiększa ciśnienie krwi, może dzięki temu łagodzić bóle głowy, a także znajdować się w suplementach odchudzających lub pobudzających. Zbyt duże ilości kofeiny mają szkodliwy wpływ na pracę serca oraz wartość ciśnienia krwi.
Podsumowując prosty przepis na kawę sprawdzi się idealnie na deser w gronie znajomych. Najlepsza kawa może zostać przygotowana także z kawy rozpuszczalnej. Smaczna kawa może zostać podana także w wersji na zimno. Domowa kawa jest smaczna i bardzo aromatyczna. Kawa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Pyszna kawa jest łatwa do przygotowania. Aromatyczną kawę przygotuj ze świeżo mielonych ziaren kawy.
Alergeny w kawie karmelowej
Lista alergenów dla kawy karmelowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze kawy karmelowej
Kawa karmelowa to bardzo dobre źródło przeciwutleniaczy. Kawowy napój może zastąpić deser dla osób będących na diecie redukcyjnej. Kawa przygotowana z dodatkiem słodzika ma mniejszą ilość kalorii.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.