Katuk

Opublikowano: 08.12.2021 r., 9:35 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasta katuk podana na kromkach pieczywa.
Katuk
Katuk to tradycyjna przekąska kuchni bułgarskiej. Pyszna pasta do smarowania na bazie jogurtu i sera doskonale sprawdzi się na chleb podczas rodzinnych śniadań.
Przygotowanie 15 min
196 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 9 porcji
  • Jogurt grecki pełnotłusty (500 g)
  • Koperek ogrodowy świeży 1 pęczek (30 g)
  • Ser Feta (150 g)
  • Chleb pszenny (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
praska do czosnku, miska

Przepis na katuk krok po kroku

Czosnek obierz z łupiny i przeciśnij przez praskę.

W misce umieść jogurt grecki, dodaj czosnek, sól, paprykę wędzoną i ostrą oraz pieprz, wymieszaj.

Posiekaj koper i dodaj do jogurtu.

Ser feta pokrusz w palcach i umieść w misce z jogurtem, całość wymieszaj.

Podawaj na kromkach białego pieczywa lub na grzankach.

Wierzch możesz udekorować koprem lub posiekanymi orzechami włoskimi.

Jak oceniasz przepis na katuk
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób

Więcej informacji na temat katuk

Katuk to pyszna bułgarska przystawka wykonana na bazie jogurtu greckiego oraz czosnku. Katuk można spożywać jako dodatek do pieczywa, frytek czy krakersów. Przepis na katuk jest bardzo prosty do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia pasty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jogurt grecki lub bałkański, ser feta, czosnek, koper, papryka wędzona, papryka ostra, sól, pieprz, białe pieczywo.

Jak zrobić katuk? Czosnek obierz z łupiny i przeciśnij przez praskę. W misce umieść jogurt grecki, dodaj czosnek, sól, paprykę wędzoną i ostrą oraz pieprz, wymieszaj. Posiekaj koper i dodaj do jogurtu. Ser feta pokrusz w palcach i umieść w misce z jogurtem, całość wymieszaj. Podawaj na kromkach białego pieczywa lub na grzankach. Wierzch możesz udekorować koprem lub posiekanymi orzechami włoskimi.

Jogurt grecki jest rodzajem jogurtu naturalnego o bardzo gęstej konsystencji, zawiera on sporą ilość tłuszczu mlecznego. Jogurty naturalne są świetną bazą do przygotowywania wielu dań wytrawnych oraz słodkich deserów. Jogurt naturalny zawiera sporą ilość białka, wapń będący niezbędnych składnikiem mineralnym do prawidłowej mineralizacji kości, a także bakterie kwasu mlekowego. Są one swojego rodzaju probiotykiem, bardzo korzystnie wpływającym na nasz układ trawienia.

Kuchnia bułgarska łączy w sobie kuchnie wielu krajów, z którymi sąsiaduje. Widać w niej bardzo wpływy kuchni greckiej i tureckiej. Kuchnia bułgarska jest bardzo bogata, można w niej znaleźć bardzo dużo potraw warzywnych, owoce morza i ryby. Bułgarzy przygotowują bardzo dużo mięsnych i warzywnych gulaszy oraz własnoręcznie wypiekane pieczywo, które jest dodatkiem do obiadu.

Podsumowując katuk to pyszna i szybka do przygotowania przekąska pochodząca z kuchni Bułgarskiej. Katuk w Bułgarii podaje się jako dodatek do pieczywa, pieczonych mięs, frytek, a także krakersów. Przekąska zawiera dużą ilość białka, a także substancje bakteriobójcze zawarte w czosnku. Możesz ją przechowywać w lodówce 2-3 dni, najlepiej pod przykryciem, aby nie wyschła.

Alergeny w katuk

Lista alergenów dla katuk przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki pełnotłusty
    • Ser Feta
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb pszenny

Wartości odżywcze katuk

na 100g gotowej potrawy

Katuk to danie zawierające dużą ilość białka zwierzęcego. Jogurt grecki jest dość tłustym produktem, dlatego możesz wybrać odtłuszczoną wersję, jeśli dbasz o ilość spożywanych kalorii. Czosnek ponadto zawiera cenne substancje o działaniu bakteriobójczym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
178.61
196.47
Białko (g)
8.91
9.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
22.15
24.36
Węglowodany przyswajalne (g)
21.38
23.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.77
0.85

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
5.95
6.55
Tłuszcze nasycone (g)
3.58
3.94
Tłuszcze nienasycone (g)
2.37
2.61
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.59
1.75
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.78
0.86
Cholesterol (mg)
13.62
14.98

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A (µg (mcg))
54.42
59.86
Witamina B6 (mg)
0.12
0.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
0.28
Witamina C (mg)
2.60
2.86
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.10
Retinol (µg (mcg))
42.09
46.30
Tiamina (mg)
0.21
0.23
Ryboflawina (mg)
0.33
0.37
Niacyna (mg)
1.76
1.94
Foliany (µg (mcg))
46.02
50.62
Beta karoten (µg (mcg))
4.03
4.43
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
341.26
375.38
Potas (mg)
125.55
138.11
Wapń (mg)
197.44
217.18
Fosfor (mg)
143.81
158.19
Magnez (mg)
17.96
19.76
Żelazo (mg)
1.33
1.46
Cynk (mg)
0.95
1.04
Miedź (mg)
0.06
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny katuk 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania katuk

Koszt składników
30.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jogurt grecki pełnotłusty
500 g
3.60
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
10.00
Za 500 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Ser Feta
150 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
9.00
Za 150 g
Chleb pszenny
300 g
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 300 g
Koszt składników
30.80