Katsudon

Opublikowano: 12.05.2022 r., 8:36 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Katsudon podany w miseczce.
Katsudon
Katsudon to tradycyjne danie kuchni japońskiej. Pyszny kotlet schabowy w panierce z dodatkiem ryżu i jajka jest idealny na szybki obiad. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to pyszne danie.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
594 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (400 g)
  • Panierka panko (50 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cebula 1 duże sztuka (200 g)
  • Pieczarki 10 średnich sztuk (300 g)
  • Szczypiorek 1 pęczek (30 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Ryż jaśminowy (200 g)
  • Mąka pszenna typ 500 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, sos sojowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na katsudon krok po kroku

Ryż umieść w garnku, wlej wodę, wsyp sól.

Gotuj przez 20 minut do miękkości.

Schab pokrój w plastry.

Rozbij cienko tłuczkiem do mięsa.

Dopraw solą, pieprzem i obtocz w mące pszennej.

Do miski wbij jajko, roztrzep widelcem.

Obtocz kotlety w jajku i panierce panko.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.

Smaż kotlety z każdej strony po 2-3 minuty, aż będą rumiane.

Pokrój pieczarki w kostkę.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz pieczarki.

Jajka wbij do miski i ubij.

Wlej sos sojowy na patelnię.

Połóż na środek kotlet i wlej jajka.

Smaż, aż jajka się zetną.

Posiekaj szczypior.

Kotlet podawaj na ryżu z dodatkiem szczypiorku.

Jak oceniasz przepis na katsudon
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,3% osób

Więcej informacji na temat katsudon

Katsudon to tradycyjne danie kuchni japońskiej. Pomysł na japońskie danie jest idealny na obiad dla całej rodziny. Pod tajemniczą nazwą kryje się kotlet w panierce z dodatkiem ryżu i jajek. Swojego rodzaju jajecznica z warzywami, którą zalewa się kotlety, może zostać dowolnie zmodyfikowana. Przepis na katsudon jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: schab wieprzowy, panierka panko, jajko, cebula, pieczarki, sos sojowy, szczypior, olej rzepakowy, ryż jaśminowy, sos sojowy, mąka pszenna.

Jak zrobić katsudon? Ryż umieść w garnku, wlej wodę, wsyp sól. Gotuj przez 20 minut do miękkości. Schab pokrój w plastry. Rozbij cienko tłuczkiem do mięsa. Dopraw solą, pieprzem i obtocz w mące pszennej. Do miski wbij jajko, roztrzep widelcem. Obtocz kotlety w jajku i panierce panko. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Smaż kotlety z każdej strony po 2-3 minuty, aż będą rumiane. Pokrój pieczarki w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz pieczarki. Jajka wbij do miski i ubij. Wlej sos sojowy na patelnię. Połóż na środek kotlet i wlej jajka. Smaż, aż jajka się zetną. Posiekaj szczypior. Kotlet podawaj na ryżu z dodatkiem szczypiorku.

Schab wieprzowy, z którego przygotowane jest danie, jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Jest dodatkowo mięsem o niskiej zawartości tłuszczu. Mięso wieprzowe jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E. Zawiera także spore ilości potasu, sodu oraz żelaza. Żelazo jest pierwiastkiem, który musimy dostarczać do swojego organizmu z zewnątrz, jest niezbędne w procesach przenoszenia tlenu do komórek w naszych narządach oraz wpływa na pracę naszego układu odpornościowego.

Podsumowując katsudon to pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Kotlet z ryżem świetnie sprawdzi się także podczas imprezy ze znajomymi. Smaczne danie świetnie sprawdzi się z dodatkiem sosu majonezowego. Danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez maksymalnie jeden dzień.

Alergeny w katsudon

Lista alergenów dla katsudon przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • panierka panko
    • Mąka pszenna typ 500
    • sos sojowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze katsudon

na 100g gotowej potrawy

Katsudon to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Zawiera on także sporą ilość węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
169.91
594.69
Białko (g)
10.14
35.49

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
16.18
56.65
Węglowodany przyswajalne (g)
4.93
17.26
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.97
3.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
7.10
24.83
Tłuszcze nasycone (g)
1.84
6.46
Tłuszcze nienasycone (g)
5.25
18.38
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.64
12.75
Brak danych dla: ryż jaśminowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.55
5.44
Brak danych dla: ryż jaśminowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
73.90
258.67
Brak danych dla: ryż jaśminowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina B6 (mg)
0.27
0.94
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.41
1.44
Brak danych dla: ryż jaśminowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
0.91
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.80
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.27
11.44
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.84
72.95
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż jaśminowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
61.97
216.88
Potas (mg)
221.35
774.71
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
22.18
77.63
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
121.11
423.88
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.88
52.07
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.80
2.80
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.82
2.87
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny katsudon 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania katsudon

Koszt składników
64.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
400 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Panierka panko
50 g
15.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cebula
200 g
1 duże sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Pieczarki
300 g
10 średnich sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Szczypiorek
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Ryż jaśminowy
200 g
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Koszt składników
64.00