Katsudon
- Schab wieprzowy bez kości (400 g)
- Panierka panko (50 g)
- Jajko (4 szt.)
- Cebula - 1 duże sztuka (200 g)
- Pieczarki - 10 średnich sztuk (300 g)
- Szczypiorek - 1 pęczek (30 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
- Ryż jaśminowy (200 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Przepis na katsudon krok po kroku
Ryż umieść w garnku, wlej wodę, wsyp sól.
Gotuj przez 20 minut do miękkości.
Schab pokrój w plastry.
Rozbij cienko tłuczkiem do mięsa.
Dopraw solą, pieprzem i obtocz w mące pszennej.
Do miski wbij jajko, roztrzep widelcem.
Obtocz kotlety w jajku i panierce panko.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.
Smaż kotlety z każdej strony po 2-3 minuty, aż będą rumiane.
Pokrój pieczarki w kostkę.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz pieczarki.
Jajka wbij do miski i ubij.
Wlej sos sojowy na patelnię.
Połóż na środek kotlet i wlej jajka.
Smaż, aż jajka się zetną.
Posiekaj szczypior.
Kotlet podawaj na ryżu z dodatkiem szczypiorku.
-
Schab pieczony
-
Schab w sosie
-
Schabowe w sosie
-
Schab ze śliwkami
-
Schabowy ze śliwką
-
Schabowy ze śliwkami
-
Kaszanka
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Rolada ze schabu
-
Kotlety schabowe
-
Schab pieczony w rękawie
-
Schab duszony
-
Roladki ze schabu
-
Schab w sosie własnym
-
Schab po cygańsku
-
Schab z piekarnika
-
Schab pieczony w piekarniku
-
Schab gotowany
-
Dania ze schabu
Więcej informacji na temat katsudon
Katsudon to tradycyjne danie kuchni japońskiej. Pomysł na japońskie danie jest idealny na obiad dla całej rodziny. Pod tajemniczą nazwą kryje się kotlet w panierce z dodatkiem ryżu i jajek. Swojego rodzaju jajecznica z warzywami, którą zalewa się kotlety, może zostać dowolnie zmodyfikowana. Przepis na katsudon jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: schab wieprzowy, panierka panko, jajko, cebula, pieczarki, sos sojowy, szczypior, olej rzepakowy, ryż jaśminowy, sos sojowy, mąka pszenna.
Jak zrobić katsudon? Ryż umieść w garnku, wlej wodę, wsyp sól. Gotuj przez 20 minut do miękkości. Schab pokrój w plastry. Rozbij cienko tłuczkiem do mięsa. Dopraw solą, pieprzem i obtocz w mące pszennej. Do miski wbij jajko, roztrzep widelcem. Obtocz kotlety w jajku i panierce panko. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Smaż kotlety z każdej strony po 2-3 minuty, aż będą rumiane. Pokrój pieczarki w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz pieczarki. Jajka wbij do miski i ubij. Wlej sos sojowy na patelnię. Połóż na środek kotlet i wlej jajka. Smaż, aż jajka się zetną. Posiekaj szczypior. Kotlet podawaj na ryżu z dodatkiem szczypiorku.
Schab wieprzowy, z którego przygotowane jest danie, jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Jest dodatkowo mięsem o niskiej zawartości tłuszczu. Mięso wieprzowe jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E. Zawiera także spore ilości potasu, sodu oraz żelaza. Żelazo jest pierwiastkiem, który musimy dostarczać do swojego organizmu z zewnątrz, jest niezbędne w procesach przenoszenia tlenu do komórek w naszych narządach oraz wpływa na pracę naszego układu odpornościowego.
Podsumowując katsudon to pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Kotlet z ryżem świetnie sprawdzi się także podczas imprezy ze znajomymi. Smaczne danie świetnie sprawdzi się z dodatkiem sosu majonezowego. Danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez maksymalnie jeden dzień.
Alergeny w katsudon
Lista alergenów dla katsudon przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- panierka panko
- Mąka pszenna typ 500
- sos sojowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze katsudon
Katsudon to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Zawiera on także sporą ilość węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.