Kaszotto z warzywami w pomidorowym sosie z posypką z orzeszków
- Kasza jęczmienna pęczak (100 g)
- Przecier pomidorowy bez soli (400 g)
- Papryka zielona (140 g)
- Masło klarowane (10 g)
- Orzechy włoskie (30 g)
- Mrożone warzywa na patelnię (225 g)
Przepis na kaszotto z warzywami w pomidorowym sosie z posypką z orzeszków krok po kroku
Zacznij od ugotowania kaszy. Przygotuj ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotuj al dente - nie rozgotowuj.
Warzywa na patelnię ugotuj na parze.
Rozgrzej masło klarowane. Dodaj na patelnię pokrojoną w kostkę paprykę. Gdy papryka będzie miękka dodaj na patelnię przecier pomidorowy. Dodaj przyprawy i podgotuj sos około 5 minut.
Po tym czasie dodaj resztę warzyw oraz kaszę. Wszystko dokładnie zamieszaj i dopraw jeszcze ostatecznie do smaku.
Posyp świeżo posiekaną natką pietruszki oraz drobno posiekanymi orzechami.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Filet z kurczaka
-
Łosoś z piekarnika
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Dietetyczny obiad
Więcej informacji na temat kaszotta z warzywami w pomidorowym sosie z posypką z orzeszków
Wegetariańskie fit danie pełne pysznego aromatu warzyw: pomidorów i papryki. Użyj warzyw na patelnię. Wszystko jest posypane posiekanymi drobno orzeszkami. By danie było wartościowe i zapewniało podaż białka, zamiast mięsa wykorzystaj tofu.
Dodaj świeżą papryczkę chilli, by dodać nieco pikanterii. Jeżeli nie lubisz ostrych potraw możesz pominąć ten krok. Ten zdrowy przepis na kaszotto z warzywami jest złożony z prostych składników dostępnych w każdym sklepie. Tani, prosty i szybki przepis na wegetariański obiad bez mięsa.
Alergeny w kaszotcie z warzywami w pomidorowym sosie z posypką z orzeszków
Lista alergenów dla kaszotta z warzywami w pomidorowym sosie z posypką z orzeszków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza jęczmienna pęczak
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze kaszotta z warzywami w pomidorowym sosie z posypką z orzeszków
Przepis zawiera zdrowe składniki i jest godny polecenia. Kasza ma niski indeks glikemiczny. Sytość po posiłku jest więc zapewniona na długi czas.
Energia i białka
(450g)
Węglowodany
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy
(450g)
Składniki mineralne
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.