Kaszotto z warzywami i kurczakiem w sosie szpinakowym z serem feta i suszonymi pomidorami
- Kasza orkiszowa (100 g)
- Masło klarowane (10 g)
- Czosnek (15 g)
- Cebula czerwona (100 g)
- Szpinak mrożony (200 g)
- Suszone pomidory (100 g)
- Ser Feta (100 g)
- Śmietanka kremowa 30% (100 g)
- Piersi kurczaka bez skóry (200 g)
Przepis na kaszotto z warzywami i kurczakiem w sosie szpinakowym z serem feta i suszonymi pomidorami krok po kroku
Zacznij od ugotowania kaszy. Kaszę ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu.
Na dużej patelni rozgrzej masło. Mięso pokrój w niedużą kostkę. Dodaj do rozgrzanego tłuszczu i smaż około 10 minut. Cebulę i czosnek obierz. Czosnek posiekaj drobno, a cebulę pokrój w kostkę. Dodaj cebulę i czosnek do kurczaka. Podsmaż chwilę do zarumienienia na maśle.
Do zeszklonej cebuli, czosnku i kurczaka dodaj pokrojone w paski suszone pomidory oraz szpinak. Dodaj szczyptę soli. Duś aż szpinak się rozmrozi.
Dodaj do warzyw i kurczaka śmietankę oraz pieprz i przyprawę "suszone pomidory". Gotuj sos przez około 5 minut, by się zredukował i osiągnął odpowiednią konsystencję. Jeżeli trzeba można dodać wodę lub domowy bulion gdyby konsystencja była zbyt gęsta.
Dodaj do sosu ugotowaną kaszę. Wymieszaj wszystko dokładnie, dopraw. Pamiętaj, że trzeba dodać ser feta, który jest słony, więc miej to na uwadze, by dania nie przesolić.
Gotowe danie wyłóż do miseczki i posyp pokruszonym lub pokrojonym w kostkę serem feta.
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat kaszotta z warzywami i kurczakiem w sosie szpinakowym z serem feta i suszonymi pomidorami
Pyszne połączenie kurczaka, sosu szpinakowego oraz świetnych dodatków jakimi są ser feta i suszone pomidory. Idealne połączenie, które pasuje do siebie bez dwóch zdań.
Danie możesz zrobić z dodatkiem kurczaka lub z dodatkiem indyka. Jeżeli masz nadmiar indyka w lodówce możesz bez problemu zrobić te danie z indykiem. Do ugotowania tego przepisu nie trzeba zbyt dużej ilości przypraw. Wspaniały aromat nadaje ser feta i suszone pomidory. To jest pyszne fit danie, którego musisz koniecznie spróbować.
Alergeny w kaszotcie z warzywami i kurczakiem w sosie szpinakowym z serem feta i suszonymi pomidorami
Lista alergenów dla kaszotta z warzywami i kurczakiem w sosie szpinakowym z serem feta i suszonymi pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- kasza orkiszowa
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
- Ser Feta
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze kaszotta z warzywami i kurczakiem w sosie szpinakowym z serem feta i suszonymi pomidorami
Pełny witamin i związków mineralnych posiłek. Bogaty w białko i złożone węglowodany, które dają długą sytość.
Energia i białka
(410g)
Węglowodany
(410g)
Tłuszcze
(410g)
Witaminy
(410g)
Składniki mineralne
(410g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.