Kaszotto z warzywami i borowikami w kremowym śmietankowo-koperkowym sosie
- Kasza gryczana (100 g)
- Suszone grzyby (40 g)
- Serek topiony śmietankowy (100 g)
- Śmietanka kremowa 30% (250 g)
- Cebula (100 g)
- Czosnek (20 g)
- Kapary (50 g)
- Marchewka (45 g)
- Masło klarowane (10 g)
Przepis na kaszotto z warzywami i borowikami w kremowym śmietankowo-koperkowym sosie krok po kroku
Zacznij od namoczenia grzybów. Zalej grzyby zimną wodą tak, by zostały całe przykryte i zostaw na całą noc w lodówce. Na następny dzień wodę odlej.
Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją, która jest podana na opakowaniu.
Rozgrzej w garnku masło. Dodaj na rozgrzany tłuszcz marchewkę pokrojoną w niewielką kostkę. Wsyp szczyptę soli. Podsmaż około 10 minut na małym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną drobno cebulę. Duś wszystko około 3 minuty.
Gdy cebulka się zeszkli dodaj posiekane grzyby oraz kapary. Duś kolejne 10 minut.
Po tym czasie dodaj serek topiony oraz śmietankę. Dodaj także przyprawy i dużą ilość koperku. Gotuj wszystko aż powstanie kremowa konsystencja - zajmie to około 15 minut. Mieszaj często i na niewielkiej mocy palnika, by nie spalić potrawy.
Gdy serek cały się rozpuści a konsystencja będzie już kremowa oraz zredukowana do odpowiedniej konsystencji można dodać do sosu kaszę. Ugotowaną kaszę odcedź, dodaj do sosu i dokładnie wymieszaj. Dopraw jeśli jest taka potrzeba. Gotuj całą potrawę około 5 minut do połączenia smaków.
Gotową potrawę udekoruj świeżym koperkiem.
-
Żeberka
-
Pierogi ruskie
-
Kopytka
-
Bitki wołowe
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Ciasto na naleśniki
-
Tortilla
-
Zupa grzybowa
-
Łazanki
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Kurczak z rożna
-
Kurczak curry
-
Schab ze śliwkami
-
Wątróbka drobiowa
-
Stek
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Ryż z warzywami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Pyszne obiady
Więcej informacji na temat kaszotta z warzywami i borowikami w kremowym śmietankowo-koperkowym sosie
Kaszotto z borowikami to przepis na świetne danie. Wszystko znajduje się w bardzo kremowym sosie z dodatkiem koperku. Świetna propozycja na wegetariańskie danie.
Do sosu dodaj trochę serka topionego. Dodanie serka topionego sprawi, że sos nabierze najlepszej kremowej konsystencji jaką tylko można uzyskać. Borowiki możesz użyć mrożone, świeże albo suszone. Jeżeli borowiki są suszone warto je dzień wcześniej namoczyć w wodzie by były miękkie. Możesz zamiast borowików użyć innych grzybów, na przykład pieczarek.
Alergeny w kaszotcie z warzywami i borowikami w kremowym śmietankowo-koperkowym sosie
Lista alergenów dla kaszotta z warzywami i borowikami w kremowym śmietankowo-koperkowym sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek topiony śmietankowy
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło klarowane
Wartości odżywcze kaszotta z warzywami i borowikami w kremowym śmietankowo-koperkowym sosie
Grzyby, wbrew panującym mitom, są bogate w składniki mineralne i witaminy. Dobry pomysł na pełnowartościowy posiłek.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.