Kaszotto z kurczakiem po meksykańsku z serem żółtym

Opublikowano: 03.06.2025 r.
Kasza bulgur, piersi kurczaka, fasola czerwona, kukurydza konserwowa, koncentrat pomidorowy i ser tylżycki tworzą wybuchową meksykańską mieszankę smaków w kaszotto z kurczakiem. Sprawa jest prosta: najpierw podsmażasz kurczaka z cebulą i czosnkiem, dorzucasz resztę składników, a na koniec topisz ser i masz gotowe pyszne danie.
Składniki dla 3 porcji:
- Kasza bulgur - 100 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Cebula - 50 g
- Czosnek - 15 g
- Fasola czerwona - 200 g
- Kukurydza konserwowa - 70 g
- Pieczarki marynowane - 150 g
- Koncentrat pomidorowy - 100 g
- Bulion drobiowy - 50 g
- Śmietanka kremowa 30% - 100 g
- Ser tylżycki - 70 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, papryczka chilli świeża, bazylia
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek
Przepis krok po kroku
- Przygotuj kaszę. Ugotuj ją według instrukcji na opakowaniu.
- Rozgrzej olej. Mięso pokrój w niewielką kostkę. Smaż na patelni przez około 5 minut. Dodaj sól.
- Pokrój cebulę w małą kostkę. Czosnek posiekaj bardzo drobno. Pieczarki przekrój wzdłuż trzonka na cztery części a następnie pokrój w plastry. Dodaj te warzywa do mięsa. Dodaj także fasolę i kukurydzę. Smaż wszystko około 10 minut. Przypraw resztą przypraw.
- Po tym czasie wymieszaj bulion (lub wodę), śmietankę oraz koncentrat pomidorowy. Dodaj do mięsa i warzyw. Duś około 5 minut.
- Dodaj do dania ugotowaną kaszę. Wymieszaj wszystko i gotuj jeszcze 5 minut. Całe danie powinno się zredukować i nabrać aromatu składników.
- Podawaj z posiekaną papryczką chilli oraz ze startym serem.