Kaszotto z kaszy gryczanej

Opublikowano: 29.12.2021 r., 17:41 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kaszotto gryczane z warzywami
Kaszotto z kaszy gryczanej
Kaszotto to alternatywa risotto, gdzie kasza jest niezwykle delikatna i pyszna. Poznaj mój sprawdzony przepis i przygotuj danie dla całej rodziny.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Czas duszenia 30 min
339 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Kasza gryczana - 1 szklanka (250 g)
  • Papryka czerwona - 1 sztuka (120 g)
  • Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
  • Pieczarki - 2 garści (120 g)
  • Cebula czerwona - 1/2 sztuki (50 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (20 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Piersi kurczaka bez skóry - 1 sztuka (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, kolendra świeża
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na kaszotto z kaszy gryczanej krok po kroku

Pierś z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i dopraw do smaku.

Podsmaż mięso na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym.

Następnie dodaj pokrojone warzywa, cebulę pokrojoną w pióra i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Podsmażaj chwilę i wsyp kaszę.

Całość zalewaj stopniowo bulionem i mieszaj, gdy wsiąknie on maksymalnie w kaszę, dolej znów odrobinę.

Gdy kasza maksymalnie napęcznieje, a warzywa zmiękną, danie jest gotowe do podawania.

Przełóż danie na talerz i posyp obficie posiekaną kolendrą.

Jak oceniasz przepis na kaszotto z kaszy gryczanej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat kaszotto z kaszy gryczanej

Nie masz pomysłu na niedzielny, rodzinny obiad? W takim razie poznaj mój przepis na kaszotto z kaszy gryczanej. Będzie to świetny pomysł na obiad w gronie rodzinym lub znajomych ale nie tylko, kaszotto możesz podawać też na kolacje.

Jak zrobić kaszotto z kaszy gryczanej krok po kroku tłumaczę nieco niżej.

Danie z kaszy przypomina wszystkim znane risotto, przygotowywane jest na podobnych zasadach z wykorzystaniem kaszy.

Kasza gryczana, której użyjemy do naszego dania dostarcza nam cennych aminokwasów, między innymi lizynę i tryptofan, a także witaminy z grupy B, które są niezwykle istotne do prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego, wielu składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, magnez, cynk czy jod. Co ważne należy ona do produktów o niskim indeksie glikemicznym, co jest szczególnie istotne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Do takich zaburzeń należy między innymi insulinooporność czy choroba jaką jest cukrzyca typu 2. Naturalnie kasza gryczana nie zawiera glutenu. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Warto wspomnieć, że kasza gryczana to źródło błonnika pokarmowego, który działa w naszych jelitach jak szczotka. Błonnik pokarmowy korzystanie wpływa na perystaltykę naszych jelit, zapobiegając zaparciom.

Kaszotto z kaszy gryczanej możesz przygotować w tradycyjnej wersji, czyli z mięsem tak jak w moim przepisie. Równie dobrze możesz je pominąć i skorzystać z bulionu warzywnego, tak przygotowane danie nie tylko będzie pyszne ale będzie idealne dla osób na diecie wegetariańskiej czy wegańskiej. Obojętnie, z której wersji skorzystasz Twoje kaszotto będzie bardzo dobre.

Nieco niżej poznasz mój sprawdzony przepis, koniecznie przygotuj kaszotto samodzielnie dla całej swojej rodziny.

Alergeny w kaszotto z kaszy gryczanej

Lista alergenów dla kaszotto z kaszy gryczanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze kaszotto z kaszy gryczanej

na 100g gotowej potrawy

Przed gotowaniem kaszy, dokładnie ją wypłucz pod bieżącą wodą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
135.91
339.78
Białko (g)
7.90
19.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
20.48
51.21
Węglowodany przyswajalne (g)
17.51
43.78
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.97
7.42

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
3.21
8.02
Tłuszcze nasycone (g)
0.74
1.85
Tłuszcze nienasycone (g)
2.47
6.18
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.62
4.05
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.85
2.12
Cholesterol (mg)
14.17
35.44

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
22.95
57.38
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.31
0.79
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.11
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
16.02
40.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.01
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.75
4.37
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.24
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.41
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.69
9.22
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.34
48.35
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
216.24
540.61
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
84.63
211.58
Potas (mg)
216.55
541.38
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
11.07
27.66
Fosfor (mg)
135.53
338.83
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
62.25
155.63
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.83
2.07
Cynk (mg)
0.84
2.10
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.20
0.50
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kaszotto z kaszy gryczanej 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kaszotto z kaszy gryczanej

Koszt składników
55.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza gryczana
250 g
1 szklanka
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Papryka czerwona
120 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 120 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Pieczarki
120 g
2 garści
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Cebula czerwona
50 g
1/2 sztuki
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
1 sztuka
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Koszt składników
55.50