Przepis na kaszotto z kaszy bulgur krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę.

Rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę.

Kaszę bulgur umieść w garnku, dodaj do niej olej rzepakowy i smaż na wolnym ogniu przez 3-4 minuty.

Wlej bulion warzywny, białe wino i gotuj, aż kasza wchłonie wodę.

Pokrój pieczarki w plastry i podsmaż na patelni bez tłuszczu, aż zrobią się lekko brązowe.

Dodaj pieczarki do kaszy.

Wlej śmietanę kremówkę i zetrzyj ser, dopraw solą i pieprzem.

Wymieszaj całość, gotuj jeszcze chwilę.

Kaszotto nie powinno być bardzo gęste.

Podawaj w głębokim talerzu udekorowane natką pietruszki.

Kaszotto z kaszy bulgur podane w białej miseczce.
Kaszotto z kaszy bulgur
Koszt przygotowania dania
46.47 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
699 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
45

Kaszotto z kaszy bulgur - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kaszotto z kaszy bulgur

Kaszotto z kaszy bulgur to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kaszotto to danie bardzo syte i aromatyczne, możesz je przygotować na spotkanie ze znajomymi. Przepis na kaszotto z kaszy bulgur jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia tego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kasza bulgur, olej rzepakowy, parmezan, pieczarki, bulion warzywny, natka pietruszki, cebula, śmietana kremówka, sól, pieprz.

Jak zrobić kaszotto z kaszy bulgur? Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę. Rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę. Kaszę bulgur umieść w garnku, dodaj do niej olej rzepakowy i smaż na wolnym ogniu przez 3-4 minuty. Wlej bulion warzywny i gotuj, aż kasza wchłonie wodę. Pokrój pieczarki w plastry i podsmaż na patelni bez tłuszczu, aż zrobią się lekko brązowe. Dodaj pieczarki do kaszy. Wlej śmietanę kremówkę i zetrzyj ser, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj całość, gotuj jeszcze chwilę. Kaszotto nie powinno być bardzo gęste. Podawaj w głębokim talerzu udekorowane natką pietruszki.

Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą. Natka pietruszki jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak żelazo, cynk, miedź i wapń.

Podsumowując szybkie kaszotto to prosty przepis na udane danie podane na obiad. Domowe kaszotto nie należy do niskokalorycznych potraw, potraktuj je więc jako weekendową nagrodę za ciężką pracę. Pyszne kaszotto jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Kaszotto możesz przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Jeśli zgęstnieje zbyt mocno, dodaj do niego odrobinę doprawionego bulionu warzywnego.

Wartości odżywcze kaszotto z kaszy bulgur

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(380g)
Energia (kalorie)
183.98 kcal
699.13 kcal
Białko
4.15 g
15.78 g

Węglowodany w kaszotto z kaszy bulgur

Na 100g
Na porcję
(380g)
Węglowodany
12.57 g
47.75 g
Węglowodany przyswajalne
10.52 g
39.96 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.05 g
7.79 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(380g)
Tłuszcz
12.77 g
48.54 g
Tłuszcze nasycone
4.13 g
15.68 g
Tłuszcze nienasycone
8.65 g
32.86 g
Tłuszcze jednonasycone
6.15 g
23.37 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.50 g
9.49 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
2.98 mg
11.33 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kaszotto z kaszy bulgur

Na 100g
Na porcję
(380g)
Witamina A
17.78 µg (mcg)
67.55 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.09 mg
0.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.06 µg (mcg)
0.23 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
3.04 mg
11.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.03 µg (mcg)
0.10 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.02 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
8.82 µg (mcg)
33.50 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
1.39 mg
5.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
11.01 µg (mcg)
41.85 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
99.32 µg (mcg)
377.42 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kaszotto z kaszy bulgur

Na 100g
Na porcję
(380g)
Sód
134.38 mg
510.64 mg
Potas
148.30 mg
563.53 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
62.62 mg
237.97 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
91.31 mg
346.98 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
27.98 mg
106.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.59 mg
2.25 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.52 mg
1.96 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kaszotto z kaszy bulgur 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kaszotto z kaszy bulgur

Lista alergenów dla kaszotto z kaszy bulgur przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kasza bulgur
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne

Cena przygotowania kaszotto z kaszy bulgur

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza bulgur
300 g
5.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 300 g
Cebula
250 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Pieczarki
400 g
20 małych sztuk
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Olej rzepakowy
200 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Ser parmezan
100 g
6.50
Za 50.0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Bulion warzywny
600 ml
15.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 1
12.86
Za 600 ml
Wino białe wytrawne
200 ml
20.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 1
5.71
Za 200 ml
Koszt składników
73.00
Jak oceniasz przepis na kaszotto z kaszy bulgur
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób