Kaszotto z kaszy bulgur
- Kasza bulgur (300 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (250 g)
- Pieczarki - 20 małych sztuk (400 g)
- Olej rzepakowy (200 ml)
- Ser parmezan (100 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Bulion warzywny (600 ml)
- Wino białe wytrawne (200 ml)
Przepis na kaszotto z kaszy bulgur krok po kroku
Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę.
Rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę.
Kaszę bulgur umieść w garnku, dodaj do niej olej rzepakowy i smaż na wolnym ogniu przez 3-4 minuty.
Wlej bulion warzywny, białe wino i gotuj, aż kasza wchłonie wodę.
Pokrój pieczarki w plastry i podsmaż na patelni bez tłuszczu, aż zrobią się lekko brązowe.
Dodaj pieczarki do kaszy.
Wlej śmietanę kremówkę i zetrzyj ser, dopraw solą i pieprzem.
Wymieszaj całość, gotuj jeszcze chwilę.
Kaszotto nie powinno być bardzo gęste.
Podawaj w głębokim talerzu udekorowane natką pietruszki.
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Zupa czosnkowa
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański
Więcej informacji na temat kaszotto z kaszy bulgur
Kaszotto z kaszy bulgur to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kaszotto to danie bardzo syte i aromatyczne, możesz je przygotować na spotkanie ze znajomymi. Przepis na kaszotto z kaszy bulgur jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia tego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kasza bulgur, olej rzepakowy, parmezan, pieczarki, bulion warzywny, natka pietruszki, cebula, śmietana kremówka, sól, pieprz.
Jak zrobić kaszotto z kaszy bulgur? Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę. Rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę. Kaszę bulgur umieść w garnku, dodaj do niej olej rzepakowy i smaż na wolnym ogniu przez 3-4 minuty. Wlej bulion warzywny i gotuj, aż kasza wchłonie wodę. Pokrój pieczarki w plastry i podsmaż na patelni bez tłuszczu, aż zrobią się lekko brązowe. Dodaj pieczarki do kaszy. Wlej śmietanę kremówkę i zetrzyj ser, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj całość, gotuj jeszcze chwilę. Kaszotto nie powinno być bardzo gęste. Podawaj w głębokim talerzu udekorowane natką pietruszki.
Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą. Natka pietruszki jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak żelazo, cynk, miedź i wapń.
Podsumowując szybkie kaszotto to prosty przepis na udane danie podane na obiad. Domowe kaszotto nie należy do niskokalorycznych potraw, potraktuj je więc jako weekendową nagrodę za ciężką pracę. Pyszne kaszotto jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Kaszotto możesz przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Jeśli zgęstnieje zbyt mocno, dodaj do niego odrobinę doprawionego bulionu warzywnego.
Alergeny w kaszotto z kaszy bulgur
Lista alergenów dla kaszotto z kaszy bulgur przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- kasza bulgur
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
- Śmietanka kremowa 30%
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
Wartości odżywcze kaszotto z kaszy bulgur
Kaszotto z kaszy bulgur to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Kaszotto nie jest daniem niskokalorycznym, dlatego osoby na diecie redukcyjnej powinny zwracać uwagę na wielkość porcji. Kaszotto jest także źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych.
Energia i białka
(380g)
Węglowodany
(380g)
Tłuszcze
(380g)
Witaminy
(380g)
Składniki mineralne
(380g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.