Przepis na kaszotto z grzybami krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
garnek, patelnia głęboka

Świeże podgrzybki i borowiki oczyść i opłucz. Większe grzyby pokrój w mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzej olej.

Cebulę drobno pokrój i przełóż na patelnię.

Podsmaż cebulę aż zrobi się szklista.

Na patelnię przełóż grzyby i kaszę.

Całość podsmaż przez 3-4 minuty na średnim ogniu.

Na patelnię dodaj pół szklanki ciepłego bulionu, pomieszaj co jakiś czas aby kasza równo wciągała płyn.

Czynność powtarzaj aż do skończenia się bulionu.

Dopraw solą oraz pieprzem.

Podawaj posypane natką pietruszki.

Kaszotto z grzybami podane na ciemnym, zielonym talerzu, obok widelec, ściereczka, całość na ciemnym niebieskim stole
Kaszotto z grzybami
Koszt przygotowania dania
31.73 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
315 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
67

Kaszotto z grzybami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kaszottcie z grzybami

Kaszotto to wyśmienite danie, które jest polskim odpowiednikiem włoskiego risotto. Najczęściej wykonywane jest z kaszy pęczak, która zawiera sporo wartości odżywczych, a przede wszystkim ma ogromną wartość energetyczną. 100 gramów kaszy jęczmiennej pęczak dostarcza 354 kcal. Kasza ta zawiera sporo węglowodanów oraz błonnika, jest także źródłem białka oraz tłuszczu. Kasza pęczak jest źródłem witamin z grupy B, szczególnie witaminy B1, witaminy B2 oraz witaminy B6. Spożywając ją, dostarczamy także witaminę K, witaminę E oraz witaminę A, są to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, dlatego kaszę należy podawać z dodatkiem surowego tłuszczu, na przykład oleju lnianego. Zawiera takie związki mineralne jak magnez, fosfor, potas, cynk, żelazo i mangan. Związki odżywcze zawarte w kaszy jęczmiennej pęczak pomaga w regulacji pracy układu pokarmowego, zmniejszają wchłanianie toksyn z leków, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, pomagają uszczelniać i wzmacniać ściany naczyń krwionośnych, a także wpływają na regulowane pracy śledziony i trzustki.

Kaszotto z grzybami to pyszne danie z wykorzystaniem wyśmienitej polskiej kaszy oraz grzybów. Kaszotto z grzybami leśnymi warto przygotować nie tylko ze względu na jego obłędny smak, ale także liczne wartości odżywcze. Grzyby są źródłem błonnika pokarmowego, którego odpowiednia ilość diecie jest bardzo ważna w diecie osób chorujących na cukrzycę oraz zmagających się z podwyższonym poziomem cholesterolu. Grzyby są jednym z najcenniejszych, roślinnych źródeł witaminy D. Są bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B, dzięki czemu wspierają pracę mózgu. Zawarty w nich potas pomaga regulować ciśnienie krwi i poprawia koncentrację. Grzyby zawierają również: wapń, żelazo, fosfor, jod, selen i magnez. Ogromną zaletą wszystkich grzybów jest ich niska kaloryczność, a dodatkowo wysoka zawartość błonnika przyczyniają się do tego, że jest to produkt polecany w czasie redukcji masy ciała oraz w późniejszej jej utrzymaniu. Badania wykazują, że borowiki mogą posiadać silne właściwości przeciwzapalne, dodatkowo mają właściwości antynowotworowe, szczególnie w odniesieniu do nowotworu okrężnicy oraz silne właściwości przeciwutleniające ze względu na obecność likopenu, beta-karotenu i kwasu askorbinowego. Dzięki tym wszystkim właściwościom, grzyby powinno się spożywać regularnie. Kaszotto możesz wykonać z borowikami świeżymi, z podgrzybkami świeżymi, z grzybami mrożonymi lub suszonymi. Każda wersja będzie pyszna. Przepis na kaszotto z grzybami jest łatwe w wykonaniu, przygotowanie na pewno nie przysporzy Ci kłopotów. Jak zrobić kaszotto z grzybami dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wyjaśniony.

Kaszotto z grzybami to pyszne, oryginalne i zdrowe danie. Podaj kaszotto z dodatkiem wyśmienitej surówki ze świeżych warzyw aby Twoje danie było w pełni wartościowe.

Wartości odżywcze kaszotta z grzybami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kalorie)
92.77 kcal
315.42 kcal
Białko
2.68 g
9.12 g

Węglowodany w kaszottcie z grzybami

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany
16.73 g
56.88 g
Węglowodany przyswajalne
13.41 g
45.58 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.32 g
11.30 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz
2.04 g
6.95 g
Tłuszcze nasycone
0.28 g
0.94 g
Tłuszcze nienasycone
1.77 g
6.00 g
Tłuszcze jednonasycone
1.17 g
3.96 g
Tłuszcze wielonasycone
0.60 g
2.04 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na kaszotto z grzybami

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina A
9.60 µg (mcg)
32.64 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.08 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.01 µg (mcg)
0.02 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
2.06 mg
7.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.04 µg (mcg)
0.12 µg (mcg)
Witamina E
0.00 mg
0.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.60 mg
5.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
9.89 µg (mcg)
33.61 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
97.83 µg (mcg)
332.64 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kaszotto z grzybami

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód
161.42 mg
548.84 mg
Potas
134.96 mg
458.88 mg
Wapń
10.33 mg
35.14 mg
Fosfor
61.89 mg
210.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
18.40 mg
62.55 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.66 mg
2.25 mg
Cynk
0.54 mg
1.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.15 mg
0.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kaszotta z grzybami 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kaszottcie z grzybami

Lista alergenów dla kaszotta z grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza jęczmienna pęczak
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania kaszotta z grzybami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza jęczmienna pęczak
270 g
1,5 szklanki
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.02
Za 270 g
Olej rzepakowy
24 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 24 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Podgrzybki
125 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.25
Za 125 g
Borowiki
125 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.25
Za 125 g
Bulion warzywny
750 ml
3 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 ml
Natka pietruszki
10 g
2 łyżeczki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Koszt składników
95.00
Jak oceniasz przepis na kaszotto z grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób