Przepis na kaszotto z cukinią krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, natka pietruszki świeża, oregano, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek, praska do czosnku

Ugotuj kaszę według wskazówek na opakowaniu. Umyj wszystkie warzywa.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój w plasterki, a cukinię w półplasterki. Pomidory przekrój na pół, wytnij gniazda nasienne i pokrój miąższ w kostkę.

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i dopraw przyprawami.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę, pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Następnie dodaj kurczaka. Gdy się zrumieni dodaj pozostałe warzywa i duś wszystko razem około 10 minut.

Wsyp gotową kaszę na patelnie i wszystko razem podgotuj około 5 minut.

Przed podaniem posyp świeżą pietruszką.

Kaszotto z cukinią podane na patelni, posypane koperkiem
Kaszotto z cukinią
Koszt przygotowania dania
17.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
481 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
45

Kaszotto z cukinią - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kaszotto z cukinią

Kaszotto z cukinią to dobre i pełnowartościowe danie. Ten pyszny pomysł na obiad z kurczakiem na pewno przypadnie Ci do gustu. Jeśli szukasz dania z pieczarkami i pomidorami to jesteś w odpowiednim miejscu.

Użyta w przepisie kasza gryczana dodaje całemu daniu dodatkowego błonnika, białka i witamin. To jedno z produktów zbożowych dozwolonych przy diecie bezglutenowej. Dlatego jest też bezpieczna dla osób chorujących na celiakię. Chociaż kasza gryczana nie powstaje z typowych zbóż, lecz z gryki- rośliny kwitnącej. To kasza bogata w białko, o wartości podobnej do tego pochodzącego z roślin strączkowych. Ma w sobie również dużo błonnika rozpuszczalnego, który ma właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi.

Użyte w przepisie warzywa dodają daniu witamin i błonnika. Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400 g warzyw. Dieta zbilansowana, bogata w warzywa i błonnik jest najlepsza dla naszego zdrowia.

Choć smak cukinii jest neutralny, to jest to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B. 100g cukinii dostarcza około 20kcal, dlatego jest to warzywo szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała. Niska kaloryczność wynika z tego, że w 90 procentach składa się ona z wody. Jest warzywem łatwostrawnym dlatego jest bezpieczna do spożycia nawet przez najmłodsze dzieci, już po 6. miesiącu życia.

Pieczarki są najbardziej popularnymi grzybami. Pomimo, że składają się w ponad 90% z wody to zawierają dużo witamin z grupy B. Udowodniono, że składniki takie jak lektyny oraz tyrozynaza zawarte w pieczarkach mają działanie przeciwnowotworowe. Chociaż w kuchni polskiej najczęściej przygotowywane są na ciepło, to również można je spożywać w formie surowej.

Jak zrobić kaszotto z cukinią? Na samym początku ugotuj kaszę gryczaną. W czasie jej gotowania przygotuj cebulę, cukinię, pomidory i pieczarki. A także oczyść i przypraw kurczaka. Na patelni zrumień cebulę i czosnek, dodaj kurczaka i gdy nabierze złotego koloru dodaj pozostałe warzywa i przyprawy. Na koniec dodaj kaszę i wymieszaj. Jak sam/a widzisz, ten przepis na kaszotto z cukinią jest naprawdę szybki i bardzo dobry.

Wartości odżywcze kaszotto z cukinią

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kalorie)
96.29 kcal
481.43 kcal
Białko
8.35 g
41.74 g

Węglowodany w kaszotto z cukinią

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany
9.65 g
48.27 g
Węglowodany przyswajalne
7.98 g
39.92 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.67 g
8.35 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz
3.04 g
15.19 g
Tłuszcze nasycone
0.93 g
4.65 g
Tłuszcze nienasycone
2.11 g
10.54 g
Tłuszcze jednonasycone
1.66 g
8.29 g
Tłuszcze wielonasycone
0.45 g
2.25 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.01 g
Brak danych dla: kasza gryczana, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
20.64 mg
103.20 mg

Witaminy w przepisie na kaszotto z cukinią

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A
12.03 µg (mcg)
60.13 µg (mcg)
Witamina B6
0.34 mg
1.68 mg
Witamina B12
0.06 µg (mcg)
0.32 µg (mcg)
Witamina C
7.44 mg
37.18 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.01 µg (mcg)
Witamina E
0.55 mg
2.76 mg
Brak danych dla: kasza gryczana.
czytaj dalej
Retinol
2.54 µg (mcg)
12.72 µg (mcg)
Tiamina
0.08 mg
0.39 mg
Ryboflawina
0.15 mg
0.74 mg
Niacyna
3.83 mg
19.13 mg
Foliany
18.24 µg (mcg)
91.20 µg (mcg)
Beta karoten
104.54 µg (mcg)
522.69 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kaszotto z cukinią

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód
17.45 mg
87.26 mg
Potas
275.05 mg
1375.26 mg
Wapń
10.85 mg
54.23 mg
Fosfor
115.65 mg
578.24 mg
Magnez
36.74 mg
183.72 mg
Żelazo
0.56 mg
2.78 mg
Cynk
0.60 mg
2.99 mg
Miedź
0.13 mg
0.65 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kaszotto z cukinią 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kaszotto z cukinią

Lista alergenów dla kaszotto z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kaszotto z cukinią

Cena przygotowania kaszotto z cukinią

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza gryczana
100 g
4.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Cukinia
250 g
1 sztuka
2.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 250 g
Piersi kurczaka bez skóry
300 g
16.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 300 g
Cebula
90 g
1 sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 90 g
Pieczarki
120 g
6 sztuk
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Pomidor
180 g
1 sztuka
2.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 180 g
Czosnek
1 g
2 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 1 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
57.00
Jak oceniasz przepis na kaszotto z cukinią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób